Näitä syötäviä kannattaa nauttia mahdollisimman vähän, jos suunnitelmissa on raskaus.

Raskauden aikana on syytä kiinnittää huomiota siihen, mitä syö. Glamourin mukaan tuore tutkimus on paljastanut, että monet naiset eivät syö riittävän hyvin raskauden aikana; vain kymmenen prosenttia naisista täytti suositukset tyhjien kaloreiden rajoittamisesta ja täysjyvän, rasvahapojen ja natriumin oikean määrän syömisestä – lue lisää tutkimuksesta täällä.

Koska naisten ruokavalio ei aina raskauden aikana vastaa suosituksia, on Glamourin mukaan mahdollista, ettei ruokavalio ole terveellisimmästä päästä myös vauvaa laittaessa alulle. Glamourin mukaan kun yrittää tulla raskaaksi, koostuu terveellinen ruokavalio osittain siitä, että syö tarpeeksi hedelmiä, vihanneksia, täysjyvää ja muita hyviä syötäviä ja osittain siitä, että välttää keinotekoisia ainesosia, synteettisiä hormoneja ja mahdollisia epäpuhtauksia, jotka voivat laskea todennäköisyyttä tulla raskaaksi ja olla haitallisia mahdolliselle sikiölle.

Jos siis sinulla ja kumppanillasi on vauva suunnitelmissa, on alle listattu syötäviä, joita kannattaa välttää. Glamourin mukaan ei tarvitse hätääntyä, jos olet syönyt niitä lähiaikoina, koska todennäköisesti niistä ei ole paljon haittaa kohtuullisesti nautittuna.

Jos kuitenkin haluat pelata varman päälle, kannattaisi alle listattuja asioita välttää tai ainakin nauttia mahdollisimman vähän, jos raskaus on suunnitelmissa ja pitää pois ruokavaliosta, kun raskaustestin tulos on positiivinen.

1. Paljon elohopeaa sisältävä kala

Elohopea voi vahingoittaa hermostoa, joten ravitsemusterapeutti Kendra Tolbertin mukaan paljon elohopeaa sisältävien merenelävien syöminen raskauden aikana voi suoraan olla haitaksi sikiölle. Ennen raskautta paljon elohopeaa sisältävän kalan syöminen voi kerryttää elohopeaa vartaloosi, mikä voi myös vaikuttaa vauvan hermoston kehittymiseen.

”Sikiön hermosto muodostuu ennen kuin suurin osa naisista edes tietää olevansa raskaana”, ravitsemusterapeutti Suzanne Fisher sanoi.

2. Limsat ja tietyt pullotetut ja tölkissä olevat juomat

Muutamat tutkimukset ovat yhdistäneet sekä kevytlimsat että tavalliset limsat alhaisempaan hedelmällisyyteen.

”Meistä se on yhdistelmä inflammaatiota ja aineenvaihdunnan muutoksia, mitkä on aiheuttanut liialliset verensokerin piikkejä aiheuttavat makeutusaineet ja suolistobakteereja muuttuvat keinotekoiset makeutusaineet”, Tolbert kertoi.

Kannattaa kiinnittää huomioto myös siihen, että sinä ja kumppanisi juotte tölkeistä ja muovipulloista, joissa ei ole käytetty BPA:ta, sillä BPA voi vähentää miesten sekä naisten hedelmällisyyttä. Fisher suosittelee vesipulloja käyttäessä hankkimaan ruostumattomasta teräksestä valmistetun pullon.

3. Transrasvat

Tolbertin mukaan transrasvat voivat aiheuttaa inflammaatiota ja insuliiniresistenssi, mikä laskee hedelmällisyyttä. Liiallisesti nautittuna ne voivat myös vahingoittaa verisuonia, häiriten ravintoaineiden kulkua lisääntymiselimistöön. Miesten kannattaa myös vähentää transrasvojen nauttimista raskautta yrittäessä, koska ne laskevat siittiöiden määrää ja laatua.

4. Pastöroimattomat pehmeät juustot ja leikkeleet

Fisherin mukaan juustoilla, kuten brie, roquefort, camembert ja gorgonzola, on suurempi riski sisältää listeriaa, joka voi lisätä keskenmenon riskiä. Leikkeleissä ja hot dogeissa sekä savustetussa kalassa on myös listeriatartunnan riski. Fisherin mukaan jos haluaa syödä niin sanottuja deli meat -tuotteita, kannattaa ne lämmittää höyryäviksi, jotta bakteerit kuolee.

5. Korkean glykemiaindeksin ruoat

Jos haluat lisätä hedelmällisyyttäsi, kannattaa välttää ruokia, jotka aiheuttavat piikkejä verensokerin tasoissa, etenkin jos et yhdistä niitä syötäviin, jotka hidastavat sen nousua. Tolbertin mukaan piikit verensokerin tasossa voivat aiheuttaa inflammaatiota, muuttaa hormoneja ja estää ovulaatiota. Glamourin mukaan kannattaa valita hitaasti sulavia hiilihydraatteja, kuten täysjyväleipää ja -pastaa sekä tummaa riisiä ja yhdistää niitä proteiineihin, kuituun ja terveellisiin rasvoihin.

6. Raa’at eläintuotteet

Raaka liha, merenelävät ja kananmunat voivat sisältää salmonellaa, kolibaktereja tai toksoplasmoosia, jotka Fisherin mukaan voivat tartuttaa sikiön, jos pääsevät istukan läpi. Onkin hyvä varmistaa, että valmistaa eläinperäiset syötävät kunnolla ja jättää sushit ja carpacciot syömättä.

7. Vähärasvaiset maitotuotteet

Tolbertin mukaan vähärasvaisessa maidossa, jogurtissa ja muissa maitotuotteissa voi olla androgeenejä, mieshormoneja, jotka jäävät jäljelle, kun rasva poistetaan. Nämä ruoat ja juomat voivat kannustaa kehoa tuottamaan androgeenejä, jotka voivat haitata kuukautiskiertoa.

8. Liiallinen alkoholi

Glamourin mukaan Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset suosittelevat, että naiset, jotka voivat tulla raskaaksi, välttelisivät alkoholia kokonaan. Jos kuitenkin aiot nauttia alkoholia, Tolbert suosittelee pitämään rajana seitsemää juomaa viikossa. Elohopean tavoin alkoholi voi vaikuttaa hedelmättömyyteen ja se kuluttaa loppuun kehostasi B-vitamiinia, joka parantaa raskauden mahdollisuutta ja tukee sikiön kasvua.

Lähde: Glamour