Vaikka nappaisit lattialle pudonneen syötävän ylös parissa sekunnissa, ovat bakteerit iskeneet siihen sitäkin nopeammin.

Lähes jokainen on varmasti kuullut niin sanotusta viiden sekunnin säännöstä, eli kuinka lattialle tippuneen ruoan voisi syödä, kunhan sen poimii ylös viidessä sekunnissa. Rutgersin yliopiston tutkijat ovat CBS Newsin mukaan osoittaneet tämän väitteen vääräksi.

Rutgersissa professorina toimiva Donald Schaffner sai selville, että bakteerit voivat päätyä ruokaan jo alle sekunnissa. Kosteus, lattian materiaali sekä se, kuinka pitkään ruoka lopulta on lattialla, vaikuttavat Schaffnerin mukaan ristikontaminaatioon.

“Yleinen mielikuva “viiden sekunnin säännössä” on, että lattialle pudonneen ruoan voisi syödä, jos sen nostaa ylös nopeasti, koska bakteerit tarvitsevat aikaa siirtyä ruokaan”, professori sanoi.

“Päätimme perehtyä tähän, koska ajatus on niin laajalle levinnyt. Aihe voi vaikuttaa hepeältä, mutta halusimme vankkaa tiedettä tulostemme tueksi”, hän lisäsi.

Neljä pintaa, neljä syötävää

Tutkimuksessa testattiin neljä erilaista pintaa – ruostumaton teräs, keraaminen laatta, puu ja matto – sekä neljä erilaista syötävää – vesimeloni, leipä, voideltu leipä ja viinikumikarkki.

Tutkijat antoivat syötävien olla lattialla eri aikoja: alle sekunnin, viisi sekuntia, 30 sekuntia ja viisi minuuttia. Tutkimuksen totettamista varten tutkijat myös kasvattivat sairautta aiheuttamattoman bakteerin, jota luonnostaan löytyy ruoansulatuselimistöstä.

CBS Newsin mukaan tutkijat saivat selville, että vesimeloni keräsi eniten bakteereja, kun taas viinikumikarkissa niitä oli vähiten. Tämän lisäksi mattolattialla oli alhaiset tarttumismäärät verrattunat laatta- ja teräspintaan.

“Kosteus vaikuttaisi vaikuttavan eniten bakteerien siirtymiseen pinnoilta ruokaan. Bakteereilla ei ole jalkoja, joten ne liikkuvat kosteuden mukana ja mitä märempi syötävä on, sitä suurempi tartuntariski on. Tämän lisäksi pidemmät kontaktiajat johtavat siihen, että suurempi määrä bakteereja siirtyy pinnalta ruokaan”, Schaffner sanoi.

“Viiden sekunnin sääntö on merkittävästi liiallista yksinkertaistamista siitä, mitä todella tapahtuu, kun bakteereja siirtyy pinnalta ruokaan. Bakteerit voivat tarttua välittömästi”, professori totesi.

Schaffner toteutti tutkimuksensa yhdessä Robyn Mirandan kanssa ja heidän tutkimustuloksensa julkaistiin Applied and Environmental Microbiology -journalissa. Voit lukea tutkimuksesta lisää täältä.

Lähde: CBS News