Osana terveellistä ruokavaliota pitäisi syödä riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivittäin – suositusten mukaan vähintään 500 grammaa eli noin 5-6 annosta.

Tutkimus on paljastanut, kuinka hedelmien syöminen raskauden aikana voi vaikuttaa vauvan älykkyyteen. Good Housekeepingin mukaan tutkijat saivat selville, että raskaana olevan naisen jokainen päivittäin syömä lisäannos hedelmiä vastasi kasvua hänen lapsensa kognitiivisissa tuloksissa vuosi syntymän jälkeen.

Good Housekeepingin mukaan aiemmin vain kalan syömisessä on havaitu tehostava vaikutus lasten kognitiivisessa kehityksessä. EBioMedicine-journalissa julkaistun tutkimuksen tulokset ovat alustavia ja ne saatiin analysoimalla tietoja 688 lapselta, jotka olivat osana Canadian Healthy Infant Longitudinal Development -tutkimusta.

Tutkimuksen toinen kirjoittaja, pediatrian apulaisprofessori Piush Mandhane Albertan yliopistosta kertoi yllättyneensä vahvasta korrelaatiosta odottavan äidin hedelmien syömisestä ja hänen lapsensa kasvaneista kognitiivisista tuloksista. Tutkimus tuloksineen kuitenkin kannattaisi ottaa vain suosituksena.

”Emme halua raskaana olevien naisten syövän suunnatonta määrää hedelmiä. Tämä on yksittäinen tutkimus ja emme ole tutkineet lisääntyneen hedelmien syönnin aiheuttamia vaikutuksia terveyteen”, Mandhane.

Mandhane suositteleekin raskaana olevien naisten noudattavan suosituksia päivittäisen hedelmien syönnin suhteen. Good Housekeepingin mukaan tutkimuksesta myös uutisoinut Wall Street Journal huomautti, että liiallinen hedelmien syöminen raskauden aikana voi lisätä naisen riskiä sairastua raskausajan diabetekseen tai johtaa liialliseen painonnousuun.

Joka toinen syö liian vähän hedelmiä

Good Housekeepingin mukaan tutkimuksessa selvisi myös, että noin 50 prosenttia raskaana olevista naisista ei syö suositusten mukaisesti hedelmiä. Jotta suositukset täyttyisivät, suosittelee Good Housekeeping Instituten ravitsemusjohtaja Jaclyn London lisäämään annoksen hedelmää osaksi aamupalaa, lounassalaattia ja keskipäivän välipalaa.

”Hedelmät ovat mainio lähde fytoravinteille, antioksidanteille, tärkeille vitamiineille ja mineraaleille ja prebioottista kuitua. Kaikilla niillä voi olla rooli parantuneen kognitiivisen toiminnon suhteen”, London sanoi.

”Tämä tutkimus on hyvä muistutus syödä hedelmiä”, hän lisäsi.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Good Housekeeping