Tutkijoiden mukaan ihmisten biologiset iät eivät usein vastaa heidän todellista ikäänsä.

Proceedings of the National Academy of Sciences julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan ihmiset ikääntyvät erittäin erilaista vauhtia. Tutkijoiden mukaan biologiset iät eivät vastaa aina kronologista ikää.

Tutkijat perehtyivät vuonna 1972 tai 1973 syntyneeseen 871 uusiseelantilaiseen kolmena eri ajankohtana – silloin kun osallistujat olivat 26-, 32- ja 38-vuotiaita.

Tutkijat käyttivät 18 biologista merkitsijää, kuten verenpainetta, kolesterolitasoja ja aineenvaihduntaa, laskeakseen osallistujien biologisen iän. Suuren osan kohdalla se vastasi heidän oikeaa ikäänsä, mutta osan kohdalla tulokset viittasivat heidän olevan biologisesti nuorempia tai vanhempia.

”Ylivoimainen enemmistä on biologisesti noin 45-vuotiaita tai nuorempia, mutta mukana oli joukko tapauksia, jotka olivat melko huonossa kunnossa”, yksi tutkijoista kommentoi – esimerkiksi yksi osallistujista oli biologiselta iältään 61-vuotias.

Biologiselta iältään kronologista ikäänsä vanhemmat eivät vain saaneet tällaista ”meriittiä” itselleen.

”Jo ennen keski-ikää, nopeammin ikääntyvät yksilöt olivat vähemmän kykeneviä fyysisesti, osoittivat laskua kognitiivisissa taidoissa ja aivojen iän osalta, kertoivat itse huonommasta terveydestä ja näyttivät vanhemmilta”, tutkijat toteavat tutkimuksessaan.

On tärkeää tietää, kuka vaikuttaa ikääntyvän muita nopeammin; tutkijat toivovat voivansa tutkia nuorten fysiologiaa löytääkseen varoitusmerkkejä taudeista, joita heillä ei vielä ole, jotta ikääntymistä hidastavia terapioita voidaan hioa ja maksimoida.

”Tarvitsemme mittauksia, jotka voivat osoittaa toimivatko nämä terapiat, jotta meidän ei tarvitse odottaa 50 vuotta nähdäksemme, onko joku vielä elossa vai ei”, tutkijat kertoivat.

Lähde: Newser

Kommentit

Kommenttia