Kasviproteiinin osuuden lisääminen voi edistää muun muassa sydänterveyttä.

Eläinproteiinin korvaaminen edes osaksi kasviproteiinilla parantaa ruokavalion rasvahappokoostumusta ja lisää kuidun saantia, selviää Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Tällä voi olla positiivinen vaikutus sekä suoliston että sydän- ja verisuoniterveyteen.

Tutkimuksessa 136 suomalaista aikuista noudatti 12 viikon ajan yhtä kolmesta ruokavaliosta:

  • keskimääräinen suomalainen ruokavalio, jossa noin 70 prosenttia proteiinista saadan eläinkunnan tuotteista ja 30 prosenttia kasvikunnasta – tässä ruokavaliossa suurin osa kasviproteiinista oli peräisin viljatuotteista
  • ruokavalio, jossa puolet proteiineista tuli kasvi- ja puolet eläinkunnan tuotteista
  • ruokavalio, jossa kasviproteiinin osuus oli 70 prosenttia ja eläinproteiinin osuus oli 30 prosenttia

Punaista ja vaaleaa lihaa sekä maitotuotteita korvattiin lisäämällä ruokavalioihin palkokasveja monessa eri muodossa ja niiden lisäksi syötiin pähkinöitä, siemeniä ja viljatuotteita. Kaikki ruokavaliot sisälsivät yhtä paljon kalaa ja kananmunia.

Tekee hyvää sydänterveydelle

Helsingin yliopiston mukaan ruokavalioista, joissa eläinproteiinia oli korvattu kasviproteiinilla, saatiin vähemmän tyydyttyneitä ja enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja kuin keskimääräistä suomalaista ruokavaliota edustavasta tutkimusruokavaliosta.

Tämä selittyy tyydyttyneitä rasvoja sisältävien eläinproteiinin lähteiden vähenemisellä ja sillä, että varsinkin pähkinät ja siemenet tuovat ruokavalioon runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

”Kun verrattiin eläinproteiinipainotteista ja kaikkein kasviproteiinipainotteisinta ruokavaliota, muutos rasvan laadussa oli niin suuri, että se pienensi merkitsevästi sekä kokonaiskolesterolin että LDL-kolesterolin pitoisuutta”, sanoo tutkimuksen johtaja Anne-Maria Pajari Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.

”Eläinproteiinin lähteiden korvaaminen kasviproteiinin lähteillä voi siis osaltaan edistää sydän- ja verisuoniterveyttä”, hän lisää.

Suoliston terveyskin hyötyy kasviproteiinien lisäämisestä

Eläinproteiinipainotteiseen tutkimusruokavalioon verrattuna kahdesta muusta ruokavaliosta saatiin myös enemmän kuitua, vaikka tutkittavien keskimääräinen kuidun saanti noudatti jo tutkimuksen alussa suomalaisia ravitsemussuosituksia. Helsingin yliopiston mukaan kasviproteiinin lähteet ovat siis usein myös hyviä kuidun lähteitä.

Runsaan kuidun saannin on osoitettu pienentävän paksusuolisyövän riskiä. Eläinproteiinin korvaaminen kasviproteiinilla voi siis edistää myös suoliston terveyttä.

Kasviproteiinien lisääminen tuntui tutkittavista helpolta. Etenkin puolet kasvi- ja puolet eläinproteiinia sisältävän ruokavalion noudattaminen oli tutkimushenkilöiden mielestä vaivatonta.

”Tällainen ruokavalio toteutuu varsin hyvin jo siten, että päivän kahdesta pääateriasta yhdellä syödään kasvisruokaa ja toisella esimerkiksi lihaa, kalaa tai siipikarjaa. Koska myönteiset vaikutukset ruokavalion rasvan laatuun ja kuidun saantiin saavutettiin jo tällaisella ruokavaliolla, sitä voisi suositella suomalaisille aikuisille laajemminkin”, Pajari toteaa.

Helsingin yliopistossa tehty tutkimus julkaistiin Nutrients-journalissa ja voit tutustua siihen tarkemmin täällä.