Tutkijat uskovat, että löydös voi auttaa kehittämään hoitotapoja moniin vatsasairauksiin.

Irlantilaistutkimus on tehnyt ihmisen ruoansulatuselimistöstä yllättävän löydön, joka nostaa ihmiskehon elinten määrään 79:ään. Ylen mukaan kyseessä on vatsaontelon suolilieve, joka kiinnittää suolet ontelon seinään.

Aiemmin suolilievettä on luultu Ylen mukaan vatsakalvojen ja side- ja rasvakudosten muodostamaksi ryppääksi, jolla ei ole omaa erityistä merkitystä. The Lancet Gastroenterology & Hepatology -journalissa julkaistussa tutkimuksessa sen on kuitenkin todettu olevan yhtenäinen elin.

Tutkimusta johtaneen Limerickin yliopistosairaalan kirurgian professori J. Calvin Coffeyn mukaan suoliliepeen tunnistaminen omaksi elimeksi on erittäin tärkeää.

”Kun lähestymme sitä kuin mitä tahansa muuta elintä… voimme kategorisoida vatsasairauksia tämän elimen suhteen. Nyt olemme tunnustaneet anatomian ja rakenteen. Seuraava askel on toiminnot”, Coffey kommentoi Cosmopolitanin mukaan.

”Jos ymmärrät toiminnot, voit tunnistaa poikkeavia toimintoja ja sitten sinulla on sairaus. Yhdistä ne kaikki ja sinulla suolilievetieteen ala”, hän lisäsi.

Coffey uskoo, että suolilieve on olennainen elämän kannalta ja ettei koskaan ole ollut yhtään ihmistä, jolla suolilievettä ei olisi ollut. Suoliliepeen tunnistaminen omaksi elimekseen tarjoaa Cosmopolitanin mukaan toivoa ruoansulatuselimistön parantumattomien sairauksien, kuten Crohnin taudin, tutkimukseen ja hoitoon.

Voit lukea Coffeyn johtaman tutkimuksen tuloksista lisää täällä.

Lähde: Yle, Cosmopolitan