Kespro on tuomassa Suomeen Kaliforniassa trendiruoaksi ponnistaneen burgerin.

Tyypillinen hampurilainen on pihvi kahden sämpylän välissä, minkä lisäksi väliin menee erilaisia mausteita ja lisukkeita. Kesällä saatetaan kuitenkin herkutella toisenlaisella burgerilla, jossa on pihvin tilalla munakokkeilia.

K-ryhmään kuuluva Kespro on tuonut Suomeen EGU-burgerin, josta voi muodostua kesän 2021 ruokailmiö. Ruokatrendi on peräsin Kalifornian Los Angelesista, jossa lihan korvaaminen hampurilaisessa kananmunalla on kasvattanut suosiota viime vuosina.

”EGU-burgerin sydämenä on täydellinen, kuohkea munakokkeli”, Kespron Food Development Manager Harri Veckman kertoo.

”Tavoitteena on saada aikaan vastuullisempi ja kaikille maistuva vaihtoehto perinteiseen hampurilaispihviin verrattuna. Kananmuna on suomalaisillekin tuttu proteiininlähde”, hän lisää.

EGU-burger on esitelty suomalaisille ravintolakentälle huhtikuun lopussa Kespron Food & Inspirations -virtuaalimessuilla, ja Veckmanin mukaan vastaanotto burgeria kohtaan on ollut suurta.

Kananmunan käyttö kasvussa

Veckmanin mukaan tällaisen kananmunaburgerin teki kuuluisaksi muutamia vuosia sitten Eggslut-ravintolaketju Los Angelesin Venicessä. Siltä ilmiö on levinnyt laajemmalle kaupunkiin ja Yhdysvaltoihin – ja nyt myös Suomeen, missä on muutenkin alettu käyttää enemmän kananmunaa ruoka-annoksissa.

”Kananmunan laaja-alaisempi hyödyntäminen erilaisissa annoksissa on nousussa ravintola-alan ammattilaispiireissä. Suomessakin on nähty erilaisia kananmunaan keskittyneitä ravintolakonseptilähtöjä viime vuosina”, Veckman sanoo.

Kantar TNS Agri kertoi viime vuonna kananmunamarkkinakatsauksessaan kananmunien kulutuksen olevan Suomessa 12,2 kiloa henkilöä kohti, kun määrä vuonna 2010 oli 9,8 kiloa henkilöä kohti.

Perinteiset hampurilaiset kokevat muutosta muutoinkin. Kespron keväällä 2020 tekemä Unelmien ravintola-annos -kuluttajakyselytutkimus paljasti, että 12 prosenttia suomalaisista haluaa unelmaburgerinsa ilman kansia.

”Kuluttajien ollessa valmiita hylkäämään hampurilaisten kannet, voitaneen vaihtaa helposti myös hampurilaisen pääproteiininlähde – ja silti kutsua lopputulosta burgeriksi”, Veckman päättää.