Silmälasivalikoimat ovat monipuoliset ja jokaiseen makuun löytynee sopivat kakkulat.

Silmien hyvinvoinnista olisi tärkeä huolehtia. Säännölliset näöntutkimukset ovat osa kokonaisvaltaista terveystarkastusta, ja kuten kerroimme aiemmin, ne voivat paljastaa myös useita sairauksia.

”Näöntarkastuksessa olisi hyvä käydä kahden vuoden välein sekä tietenkin silloin, jos näössä huomaa muutoksia”, optikko ja Specsavers Forumin yrittäjä Jaana Ylätalo kertoo.

Jos uusien silmälasien hankinta on tullut ajankohtaiseksi, on kehysvaihtoehdoissa paljon valinnanvaraa. Jos mielessä ei ole mitään erityistä tyyliä tai materiaalia kehyksille, voi vaihtoehtoja lähteä kartoittamaan kasvojen muodon mukaan.

Eri kasvonpiirteille sopii paremmin tietyt kehysmallit. Esimerkiksi kulmikkaille sopii paremmin pyöreät kehykset ja pyöreille kulmikkaat.

”Toisinaan tyylikkyys tarkoittaa kuitenkin sääntöjen unohtamista. Kannattaa siis valita ennen kaikkea sellainen malli, jossa tuntee olonsa hyväksi ja itsevarmaksi”, Ylätalo muistuttaa.

Millaiset kehykset sitten sopivat parhaiten eri kasvonpiirteille? Alta löydät optikon vinkit!

Kolmio

Jos sinulla on leveät posket ja leukalinja, mutta kapea otsa, suosittelee Ylätalo valitsemaan kehykset, joissa on väriä ja yksityiskohtia kehyksen yläosassa.

”Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kehyksen leveys on sama tai leveämpi kuin leukasi. Vältä kulmikkaita kehyksiä, sillä ne korostavat kulmikkuutta entisestään”, hän vinkkaa.

Pyöreä

Pyöreissä kasvoissa kulmikkuus on vähäistä, mutta posket täyteläisiä. Pehmeiden kasvonpiirteiden terävöittämiseksi Ylätalo suosittelee kulmikkaita kehyksiä.

”Välttäisin pyöreitä kehyksiä tai linssejä ja suosisin neli- tai kuusikulmaisia kehyksiä”, hän kertoo.

Neliö

Jos kasvosi ovat leveät ja leuka kulmikas, kannattaa valita kevyet kehykset, jotka eivät hallitse kasvoja.

”Kulmikkaita muotoja voi pehmentää pyöreillä ja soikeilla kehysmalleilla. Kulmikkaat kehykset taas korostavat kasvojen kulmikasta muotoa”, Ylätalo selittää.

Ovaali

Ovaalit kasvot ovat symmetriset ja niissä korostuvat myös pehmeät piirteet. Ylätalon mukaan ovaalinmuotoiset kasvot ovat siinä mielessä helppo ”alusta”, että niille sopivat melkein kaikki kehystyypit.

”Siksi onkin hyvä lähteä kokeilemaan vaikka jotain erilaista, kuten moderneja ja kulmikkaita tyylejä”, hän rohkaisee.

Sydän

Jos sinulla taas on leveä otsa, kapea leuka ja välissä korkeat poskipäät, ovat kasvosi sydämenmuotoiset. Tällöin Ylätalo suosittelee muotoja, jotka tasapainottavat kasvojen vaihtelevia leveyksiä.

”Valitse kehykset, joissa on yksityiskohdat kehyksen alapuolella. Vältä taas sellaisia kehyksiä, jotka liioittelevat otsan leveyttä tai leuan kapeutta, kuten esimerkiksi pilottimallit”, optikko sanoo.

Kerroimme aiemmin viisi vinkkiä arkipäivän silmähygieniaan. Lisäksi kerroimme, miksi on tärkeä muistaa suojata silmät keväthangilla liikkuessa.