Silmäterveyden ongelmat tulevat monille tutuksi jossain elämänvaiheessa.

Säännölliset ja kattavat ammattilaisen suorittamat näön- sekä silmien terveystarkastukset tuovat paitsi sujuvuutta elämään myös auttavat löytämään mahdollisia sairauksia ajoissa, muistuttaa Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry. Monia silmäsairauksia pystytään myös nykyään hoitamaan tehokkaasti, kunhan taudit vain havaitaan riittävän varhain.

NÄE:n mukaan nykyaikaiset näöntutkimukset eivät rajoitu vain näkökyvyn ja silmien terveydentilan tarkastamiseen. Ne nimittäin toimivat lisäksi myös osana kokonaisvaltaista terveystarkastusta.

Silmän takaosa on kehon ainoa kohta, jossa tutkimuksen tekijä pystyy esimerkiksi tarkastelemaan verisuonia noninvasiivisesti. Tämä mahdollistaa useiden sairauksien, kuten diabeteksen ja korkean verenpaineen oireiden havaitsemisen silmien terveystarkastusten avulla.

Optikkoliikkeessä asiakas ohjataan aina tarvittaessa optometristilta silmätautien erikoislääkärin jatkotutkimuksiin.

Vakavatkin sairaudet voivat olla pitkään oireettomia

NÄE kertoo, että silmäterveydestä huolehtiminen jää usein liian vähälle. Silmätutkimusten säännöllisyys on tärkeää, sillä muutokset tapahtuvat yleensä hitaasti ja vakavatkin silmiin vaikuttavat sairaudet voivat olla pitkään oireettomia.

Suuri osa silmäsairauksista oireilee heikentyneenä näkemisenä ja varsinainen sairauden tunne usein puuttuu.

”Matalan kynnyksen silmäterveydenhuollon palvelut ovat rakentuneet usein juuri optikkoliikkeiden yhteyteen”, NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast kertoo tiedotteessa.

Näkökykyä voi varjella ja hoitaa myös monilla arkisilla asioilla. Tärkeä on muistaa niin UV-valon haitat kuin se, että tauottaa ruutuaikaa.

”Lähes puolet ikääntyvistä suomalaisista kärsii kuivista silmistä. Kuivasilmäisyyttä ei voi parantaa, mutta sen oireita voidaan yleensä tehokkaasti hoitaa. Moni optikkoliike tarjoaakin nykyisin apua myös näihin vaivoihin”, Tast toteaa.

Voit lukea silmäterveydestä lisää muun muassa NÄE:n sivuilla täällä.