Ikäviltä silmäoireilta voi välttyä pienillä, arkisilla muutoksilla.

Silmät voivat oirehtia erilaisin tavoin, kuten punoittamalla tai kutiamalla. Optikkoketju Specsaversin tiedotteen mukaan syy silmän ärtymiseen voi löytyä puuttellisesta silmähygieniasta, mutta onneksi ikäviltä silmäoireilta voi välttyä pienillä, arkisilla muutoksilla.

Optikko Sami Hämäläinen Mikkelin Specsaversilta antoi viisi vinkkiä, joilla huolehdit hyvästä silmähygieniasta.

Muista pestä kädet ja vältä silmien hieromista

Hämäläisen mukaan hyvän käsihygienian ylläpitäminen on silmien hyvinvoinnin kannalta erityisen tärkeää, sillä virukset leviävät helposti käsistä silmiin tai muihin ihmisiin. On myös tärkeää välttää silmien ja kasvojen koskettelua, sillä silmätulehdukset ovat hyvin tarttuvia. Etenkin lapset hierovat herkästi silmiään ja näin tulehdukset leviävät esimerkiksi päiväkodeissa flunssakautena ja siirtyvät myös aikuisiin.

Noudata piilolinssien ohjeita

Piilolinssit ovat mahdollisia tulehdusten aiheuttajia, jos niitä käyttäessä ei huolehdita hygieniasta tai noudateta käyttöohjeita. Hämäläisen mukaan kädet pitää pestä ennen piilolinssien asettamista tai poistamista. Ne tulee aina pestä ja vaihtaa optikon ohjeiden mukaisesti. Silmäoireiden välttämiseksi kuukausilinssit pitää vaihtaa vähintään neljän viikon välein. Myös piilolinssien hoitonesteen mukana tuleva kotelo kannattaa aina vaihtaa uuden nestepullon myötä, jotta se tulee vaihdettua riittävän usein. Linsseistä hygieenisimpiä ovat kertakäyttöpiilolinssit.

Älä lainaa kaverilta – oma on paras

Silmätipat ja muut silmien alueella käytetyt tuotteet kannattaa pitää henkilökohtaisina, joten esimerkiksi silmämeikkejä ei pidä lainata kaverille, sillä tulehdukset saattavat levitä niiden välityksellä. Meikit on hyvä valita aina omiin silmiin sopiviksi. Esimerkiksi herkille silmille sopivat parhaiten allergiatestatut tuotteet.

Huolehdi meikkien hygieniasta

Hämäläisen mukaan tavallinen virhe on, ettei meikkien hygieniasta pidetä huolta. Jos käytät meikkisiveltimiä nestemäisen meikin levittämiseen, pitää siveltimet pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Kiinteään meikkiin käytettävät siveltimet on hyvä pestä joka kuukausi. Hygieniaan voi vaikuttaa myös niin, että vaihtaa meikkejä riittävän usein ja esimerkiksi ripsiväri on hyvä uusia kerran kolmessa kuukaudessa, jotta siihen ei pääse pesiytymään pöpöjä.

Vaihtamalla paranee

Kaikki silmiä koskettavat tuotteet kannattaa vaihtaa uusin säännöllisin väliajoin, Hämäläinen muistuttaa Specsaversin tiedotteessa. Tämä tarkoittaa siis niin kasvopyyhkeitä, silmämeikkejä, silmätippoja, piilolinssejä ja niiden nesteitä, jotka kannattaa vaihtaa riittävän usein, jotta ne pysyvät hygieenisinä. Nämä tulee vaihtaa myös aina silloin, jos olet kärsinyt silmätulehduksesta, jotta tulehdus ei pääse uusiutumaan tai leviä terveeseen silmään.