Aurinkoinen talvipäivä voi saada ikävän päätöksen, jos keväthangilla ulkoilee ilman laadukkaita aurinkolaseja.

Pitkän, pimeän talven jälkeen aurinkoiset päivät houkuttelevat ulkoilemaan ja nauttimaan valosta sekä auringon lämmöstä. Liika auringonvalon ahnehtiminen voi olla kuitenkin vaarallista, muistuttaa Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry.

Silmien suojaaminen ultraviolettisäteilyltä ja häikäisyltä on tärkeää erityisesti keväisillä hangilla. Ulos lähtiessä onkin syytä ottaa mukaan hyvät aurinkolasit, sillä lumisessa maastossa ulkoillessa aurinko voi aiheuttaa monia näkemiseen liittyviä riskejä.

Alta voit lukea kolme syytä, miksi aurinkolasien käyttö keväthangilla on niin tärkeää.

Aurinko häikäisee hyvin voimakkaasti keväällä

Jos aurinko on tuntunut eritysen kirkkaalta keväällä, et ole kuvitellut sitä. NÄE ry:n mukaan se johtuu siitä, että aurinko paistaa keväällä alhaalla horisontissa, jolloin valo osuu helpoimmin silmiin ja myös häikäisee voimakkaasti. Matalalla paistava kevätaurinko on inhottava matkaseura autoilijoille, ja hetkellinenkin häikäistyminen voi lisätä esimerkiksi liikenneonnettomuuksien riskiä.

Lumi tuplaa säteilyn

Hiihtolomalaiset saattavat altistaa silmänsä jopa suuremmalle säteilymäärälle kuin kesälomalaiset. NÄE ry muistuttaa, että keväthangilla ulkoileva on kuin kahden auringon välissä, sillä lumi heijastaa 90 prosenttia auringon valosta. Keväthangilta voi siis saada lähes kaksinkertaisen määrän aurinkoa. Auringon ultraviolettisäteily taas edistää monia silmäsairauksia, joista yleisin on kaihi.

Lumisokeus voi pilata monta päivää

Lumisokeudeksi kutsutaan tilannetta, jossa silmän sarveiskalvo altistuu liikaa auringon UV-säteille ja sen epiteelisolukko vaurioituu. NÄE ry:n mukaan kyse on palovammasta, jonka oireita ovat kipu, valonarkuus, epämiellyttävä tunne ja kyynelvuoto. Lumisokeus on harvoin vaarallista, mutta oireet voivat kestää päiviä ja esimerkiksi hiihtoloma voi näin mennä pilalle. Erityisesti lasten silmät ovat alttiita auringonvalon aiheuttamille vaurioille, sillä lapsen silmä läpäisee aikuisen silmää enemmän säteilyä.

Paras tapa ehkäistä UV-säteilyä ja häikäistymistä on suojata silmät laadukkailla aurinkolaseilla. NÄE ry:n mukaan aurinkolaseissa tulee olla vähintään CE-merkintä, joka takaa suojan haitallisilta UVA- ja UVB-säteilyiltä, kun taas UV 100 % – tai UV 400 -merkinnät kehyksessä tarkoittavat, että aurinkolasit suodattavat maan päälle tulevan UV-säteilyn kokonaan. Vaikka aurinkolaseja saa ostettua monesta paikasta, on turvallisin osoite optikkoliike, missä optometristi neuvoo löytämään oikeanlaiset ja turvalliset aurinkolasit sekä varmistaa, että ne suojaavat silmiä kattavasti.