Matkaillessa niin kotimaan rajojen sisä- kuin ulkopuolella voi tulla syöneeksi monenlaista syötävää.

Yksi reissujen parhaista puolista on erilaiset ruokakokemukset ja mahdollisuus tutustua muiden kulttuurien ruokiin. Ruoka- ja ravintolamedia Toptaste on nyt lukijoidensa avulla selvittänyt, mitkä ovat parhaimpia makumatkakohteita, ja suosikkeja löytyi niin Suomesta, muualta Euroopasta kuin kaukokohteistakin.

Suosituin makumatkakohde on Kreikka. Toptasten mukaan tätä perusteltiin ihanilla makuelämyksillä esimerkiksi Kreetalla, Rhodoksella, Korfulla ja Santorinissa ja Kreikan herkkuruoista mainittiin lammasruoat, gyros, tsatsiki sekä salaatit.

”Kreikka on paras makumatkakohde! Oliiviöljy, siinä lienee heidän salaisuutensa”, yksi vastaaja pohti.

”Rodos, ravintola Tamam, lomalla puolison kanssa ja oli ihan priimaa ruokaa, palvelu 10/10 ja illan kruunasi kihlaus,” toinen vastaaja kertoi kokemuksistaan.

Kotimaata ja kaukomaita

Toiseksi paras makumatkakohde on saapasmaa Italia. Toptasten mukaan Italian Sisilia sekä Rooma ovat selvästi päässeet äänestäjien sydämiin sekä ruoista taas pasta, pizza, merenelävät, croissantit ja gelatot ovat hurmanneet äänestäjien makunystyrät.

Kolmanneksi sijalle nousi Espanja. Äänestyksessä esiin nousi Torremolinos kaupunkina ja ruoista paella.

Toptasten mukaan kärkikolmikon jälkeen eniten ääni saivat Suomi sekä Thaimaa. Kotimaan ruoista selvästi tykätään, sillä Lapin poronkäristys sekä Ahvenanmaan merelliset herkut ovat hurmanneet selvitykseen osallistuneet äänestäjät, ja lisäksi kaksi Helsingin ravintolaa saivat maininnat, Farang ja Ragu.

”Kotimaisesta ruuasta tykkään eniten”, eräs äänestäjä kommentoi.

Thaimaassa on vedonnut äänestäjiin Krabilla ja Hua Hinissa muun muassa katukärryistä saatavat paikalliset ja edulliset ruoat. Toptasten mukaan myös tuoreet raaka-aineet ja hedelmät ovat tehneet Thaimaan makumatkasta erityisen.

Tallinnasta Koreaan

Äänestyksessä hyviksi makumatkakohteiksi nousivat myös Tallinna, Berliini, Praha sekä Budapest. Amsterdamista sen sijaan nostettiin esiin hyvät vegaaniravintolat.

”Berliini on niin monimuotoinen, omintakeinen, erilainen, turvallinen, lohturuokaa, ihan kaikkea, myös Michelin tähtiä, jos niitä kaipaa”, yksi äänestäjä kehaisi Saksan pääkaupunkia.

Toptasten mukaan Ranska, Portugal ja Kroatia saivat ääniä. Kiinan Pekingistä taas kehuttiin hyvää ja yksinkertaista ruokaa.

Koreakin mainittiin makumatkakohteena. Toptasten mukaan Korean ruokakulttuuri ihastuttaa selvästi erilaisuudellaan ja yhdellä äänestäjällä oli jäänyt bulgogi-annos vahvaksi makumuistoksi.