Varhain alkaneisiin kuukautisiin voi liittyä erilaisia terveysongelmia, jotka on hyvä tiedostaa.

Muistatko iän, jolloin sait ensimmäiset kuukautiset? Se olisi hyvä olla tiedossa, sillä Women’s Healthin mukaan lukuisat tutkimukset osoittavat, että kuukautisten alkaminen ennen kuin täyttää 12 vuotta voi olla kytköksissä erilaisiin terveysongelmiin myöhemmällä iällä.

Naistentautien apulaisprofessori Lauren Streicher Northwesternin yliopistosta kertoi Women’s Healthille, että selvästikin on myöhäistä kääntää aikaa taaksepäin omien hormonien suhteen. Siksi jos omat kuukautiset ovat alkaneet varhain, onkin tärkeä tietää ja pysyä ajan tasalla sairauksista, jotka liittyvät varhain alkaneisiin kuukautisiin.

Women’s Healthin mukaan nämä seitsemän terveysongelmaa ovat kytköksissä varhain alkaneisiin kuukautisiin.

1. Rintasyöpä

Kuukautisiin liittyy äärimmäisiä hormonaalisia muutoksia, etenkin estrogeenin suhteen, minkä Steicherin mukaan tiedetään vaikuttavan jokaiseen kudokseen vartalossa. Tämä sisältää myös rinnat. Breast Cancer Fundin julkaiseman raportin mukaan naisilla, joilla kuukautiset alkoivat ennen 12 ikävuotta, on 50 prosenttia suurempi todennäköisyys sairastua rintasyöoään kuin heillä, joilla kuukautiset alkoivat 16-vuotiaana. Tutkimuksen mukaan varhainen murrosikä on kytköksissä lisääntyneeseen altistumiseen rintasyöpää edistävälle estrogeenille.

2. Varhaiset vaihdevuodet

Human Reproduction -journalissa vuonna 2017 julkaistu tutkimus paljasti, että naisilla, jotka olivat saaneet ensimmäiset kuukautiset ennen kuin täyttivät 11 vuotta, oli 80 prosenttia suurempi riski sille, että vaihdevuodet alkoivat ennen kuin he täyttivät 40 vuotta (ennenaikaiset vaihdevuodet) ja 30 prosenttia suurempi riski vaihdevuosille 40-44-vuotiaana (varhaiset vaihdevuodet) verrattuna naisiin, joilla ensimmäiset kuukautiset alkoivat 12-13-vuotiaana. Women’s Healthin mukaan riski on suurin naisilla, jotka eivät myös koskaan ole saaneet lapsia.

3. Sydäntauti

Monet tekijät vaikuttavat sydäntaudin riskiin sitä kasvattaen ja Heart-journalissa julkaistu havainnointitutkimus selvitti, että naisilla, jotka kertoivat saaneen ensimmäiset kuukautisensa ennen kuin täyttivät 12 vuotta, oli kymmenen prosenttia suurempi todennäköisyys kokea sydäntauti kuin heille, joilla kuukautiset alkoivat 13-vuotiaana tai myöhemmin. Streicher kuitenkin huomautti, että tähän mennessä ei ole todisteita siitä, että toinen aiheuttaa toisen, vaan näiden välillä on vain kytkös.

Women’s Healhtin mukaan on mahdollista, että lapsuusajan liikalihavuus, etenkin jos se jatkuu aikuisena, voi olla yhteinen tekijä. Streicher selitti, että rasvasolut ovat kuukautiset laukaisevan estrogeenin iso tuottaja. Lisääntynyt lapsuusajan liikalihavuus voi selittää, miksi keskiverto ikä kuukautisten alkamiselle on tippunut yli kuukaudella 12 vuoteen ja kuuten kuukauteen, ainakin Centers for Disease Control and Preventionin mukaan. Liikalihavuus on myös kytköksissä suurempaan sydäntaudin riskiin. Tilannetta voi pahentaa se, että varhaiset vaihdevuodet ovat myös kytköksissä suurempaan sydäntaudin ja halvauksen riskiin.

4. Osteoporoosi

Varhaiset kuukautiset, heikommat luut? Women’s Healthin näin voi olla, jos kuulut niiden naisten joukkoon, joilla varhaiset kuukautiset vaikutavat varhaisiin vaihdevuosiin, ilmenee Journal of Clinical Endocrinology & Metabolismissa julkaistusta tutkimuksesta. Tutkimus osoittaa, että mitä enemmän altistut ajan mittaan estrogeenille, sitä enemmän kehosi voi saada suojaa osteoporoosilta.

Lenox Hillin sairaalan Heart and Vascular Instituten johtaja Suzanne Steinbaumin mukaan tässä voi käydä kahdella tavalla: joillekin naisille varhaiset kuukautiset tarkoittavat sitä, että heillä on useampia vuosia kuukautisten kanssa ja he nauttivat suuremmista estrogeenitasoista, mikä tarkoittaa alhaisempaa osteoporoosin riskiä. Sen sijaan jos varhaiset kuukautiset johtavat varhaisiin vaihdevuosiin, osteoporoosin riski kasvaa suuresti. Tutkimuksessa tutkijat tulivat siihen tulokseen, että kuukautisten kokeminen vähemmän kuin 25 vuotta lisää osteoporoosin riskiä toisin kuin jos kuukautisista ”nauttii” 35 vuotta tai kauemmin.

5. Munasarjasyöpä

Varhain kuukautisensa saaneilla naisilla on merkittävisti suurempi todennäköisyys sairastua munasarjasyöpään verrattuna heihin, joilla kuukautiset alkoivat myöhemmin, ilmenee International Journal of Cancerin tekemästä 27 aiemman tutkimuksen meta-analyysistä. Tilannetta pahentaa Women’s Healthin mukaan se, että tutkimus on myös osoittanut, että munasarjasyöpä on 51 prosenttia todennäköisemin kuollettava naisille, jotka saivat ensimmäiset kuukautisensa ennen kuin täyttivät 12 vuotta verrattuna heihin, joilla kuukautiset alkoivat 14-vuotiaana tai myöhemmin. Steinbaumin mukaan jälleen estrogeenilla voi olla roolinsa. Ota asia esiin lääkärisi kanssa, jos havaitset munasarjasyövän oireita, sillä papa-kokeessa sitä ei yleensä havaita ennen kuin se on edennyt pitkälle.

6. Diabetes

Diabetelogia-journalissa julkaistu tutkimus, johon osallistui 13 308 naista, osoitti niiden naisten, joilla kuukautiset alkavat varhain, saavan todennäköisemmin tyypin II diabeteksen. Tutkijoiden mukaan varhaiset kuukautiset eivät aiheuta diabetesta, mutta korkeat rasvatasot vartalossa aiheuttavat sekä varhaisia kuukautisia että diabetesta. Vaikka on tärkeää ylläpitää tervettä rasvan määrää kehossa, Steinbaum huomautti Women’s Healthille, että viskeraalinen rasva, joka on kertynyt tärkeiden elinten ympärille on kaikista haitallisinta terveydelle ja hormonitasoille.

7. Hedelmättömyys

Sen lisäksi, että varhain alkaneet kuukautiset voivat vaikuttaa perheen perustamisen ajankohtaan, osoitti Fertility and Sterility -journalissa julkaistu tutkimus, että varhaiset kuukautiset ovat kytköksissä suurempaan hedelmättömyyden riskiin. Steinbaum selitti, että varhain kuukautisensa saaneeilla naisilla on taipumus siihen, että heillä on alhaiseseti toimiva niin sanottu munasarjavarasto, mikä tarkoittaa sitä, että heillä on vähemmän munarakkuloita kasvattamassa munasoluja mahdollista hedelmöitystä varten. Jos tämä asia huolettaa sinua, keskustele aiheesta ja mahdollisista testeistä lääkärin kanssa.

Lähde: Women’s Health