Omaa ihmissuhdetaitoihin keskittynyttä yritystä pyörittävä Karla Nieminen haluaa auttaa ihmisiä nauttimaan ihmissuhdetaidoistaan sen sijaan, että niistä otettaisiin stressiä. Käytännön vinkkejä yrityksensä kautta tarjoava Nieminen on saanut kuulla työnsä kautta muuttaneensa ihmisten elämiä täysin – parempaan suuntaan.

Ihmissuhdetaidot ovat iso osa elämää, mutta aina niiden hallitseminen ei ole luontevaa tai helppoa. Kuten muita taitoja, voi onneksi ihmissuhdetaitojakin kehittää ja oppia niissä aina paremmaksi. Tähän apua tarjoaa Jäänmurtajat Oy, joka järjestää kursseja, luentoja ja yksityisvalmennusta ihmissuhdetaidoista käytännönläheisesti. Yrityksen takana on 27-vuotias Karla Nieminen, joka nauttii uusiin ihmisiin tutustumisesta ja on yli kymmenen vuoden ajan kartuttanut tietoa ihmissuhteissa menestymisestä – ja testannut oppeja käytännössä.

Aalto-yliopistossa diplomi-insinööriksi opiskellut Nieminen perusti Jäänmurtajat vuonna 2011. Nainen.comin haastattelussa hän muun muassa kertoo, miksi perusti ihmissuhdetaitoihin keskittyvän yrityksensä, mikä on hänen suosikkitapansa tavata uusia ihmisiä ja kertoi vinkkejä, miten parantaa itsevarmuutta.


 

Olet perustanut oman yrityksesi nuorena, 23-vuotiaana. Mikä sai sinut perustamaan oman yrityksen?

Olen aina ollut omatoiminen tyyppi. Teininä ihmisten kanssa toimeentuleminen tai aloitteellisuus tutustumisessa ei ollut minulle helppoa. Minulla oli kuitenkin erilaisia projekteja esimerkiksi juoksuun, kuntosalitreeniin ja hevosharrastukseen liittyen, ja olin niissä hyvin aktiivinen.

Yrittäjänä on mahtavaa, kun saa tehdä itse päätökset ja nauttia työnsä hedelmistä. Tämän mukana tulee enemmän vastuuta omasta elämästä, mikä joskus voi olla raskasta, mutta mielestäni on minulle sopiva valinta. Yrittäjänä voin toteuttaa koulutukseni ja markkinoinnin juuri niin kuin haluan, pienen yrityksen resurssien rajoissa.

Kun katsoo Linkedin-profiiliasi, on työhistoriassasi esimerkiksi teknologian ja fysiikan alojen tehtäviä, mutta Jäänmurtajat keskittyy auttamaan ihmissuhdetaitojen parantamisessa. Miksi halusit keskittyä juuri tähän aihepiiriin?

Pidän myös tekniikan parissa työskentelystä ja siitä lisää oppimisesta. Monipuolisesta taustastani ja kokemuksestani on ollut hyötyä ihmissuhdetaitojani kehittäessä, koska olen voinut oppia hyvin erilaisten alojen ihmisiltä. Koulutuksissani asiakkaat arvostavat sitä, että tiedän, millaista arki heidän työssään on.

Ihmissuhdetaitoihin olen halunnut panostaa eniten, koska ne ovat niin tärkeitä jokaisella toimialalla ja vaikuttavat jokaiseen ihmiseen erittäin syvälle. Hyvät ihmissuhdetaidot voivat auttaa alalla kuin alalla rakentamaan itselle mieluisan uran, ja haasteet ihmissuhdetaidoissa voivat hankaloittaa aivan kenen vain elämää. Aihepiiri on niin tärkeä, että haluan auttaa kaikkia ihmisiä nauttimaan ihmissuhdetaidoistaan eikä pitämään niitä stressin aiheena. Tähän ei mielestäni ole riittävästi apua saatavilla, ja sen haluan muuttaa.

Mitä kaikkea sinun ja yrityksesi avulla voi oppia?

Olen erikoistunut käytännön vinkkeihin siihen, miten tulla toimeen ihmisten kanssa. Kurssiltani saa selkeät ohjeet ja harjoitusta siihen, miten ystävystyä harrastuksissa, verkostoitua työelämässä tai löytää treffikumppani.

Moni haluaisi olla vaikkapa mukava keskustelukumppani, mutta ei tiedä, miten voi kehittää keskustelutaitojaan. Annan suoria ehdotuksia toimintamalleista, mitä voi kokeilla. Tilanteeseen mukautuminen ja itsereflektio on myös tärkeää, mutta minun materiaalini keskittyy käytännön vinkkeihin. Erilaiset lähestymistavat ihmissuhteisiin täydentävät toisiaan. Minä olen insinööri.

Onko ihmissuhdetaitojen kehittämisessä ja opettelussa eroavaisuuksia naisten ja miesten kohdalla?

Enemmän näen eroavaisuuksia erilaisten luonteiden kohdalla. Esimerkiksi toiset ovat hyvin arkoja ottamaan kontaktia, kertomaan itsestään ja pitämään yhteyttä. Toiset taas puhuvat muiden päälle, unohtavat kysyä toisten mielipidettä ja ajavat muut pois liialla jyräämisellä.

Flirttailussa naisilla on miehiä enemmän tapana odottaa muiden tekevän aloite ja naiset myös ovat joskus hyvin nirsoja edes tutustumaan kehenkään. Kehotan naisia olemaan aktiivisempia aloitteen tekemisessä ja laskevan kriteereitä tutustumiselle, koska niin löytää mukavia ihmissuhteita. Ei yksi tapaamiskerta vielä tarkoita sitä, että olisi valmis sänkyyn tai suhteeseen toisen kanssa, mutta siinä voi oppia paljon ja yllättyä positiivisestikin. Miehiä taas kehotan kuuntelemaan toisia paremmin flirttailutilanteissa, koska he helposti unohtuvat kertomaan itsestään ja unohtavat kysyä toisesta.

Mikä on parasta työssäsi?

Olen saanut monta kertaa palautetta, että olen muuttanut jonkun elämän täysin ja parempaan suuntaan. Se tuntuu aika hurjalta ja upealta, että voin vaikuttaa niin paljon. Ihmisillä on epärealistisia pelkoja ja avoimia käytännön kysymyksiä ihmissuhteista, joista pääseminen voi helpottaa elämää paljonkin.

Yrittäjänä on parasta tehdä itse omat aikataulunsa. Voin varata aikaa itselleni tärkeille asioille, kuten kuntosalille ja kavereille, eikä minun tarvitse miettiä, mikä viikonpäivä on. Lisäksi pääsen tekemään todella monipuolisesti erilaisia juttuja, esimerkiksi nyt syksyllä teen podcast-sarjaa Nelonen Median kanssa.

Minkälainen on tyypillinen (työ)päiväsi?

Sitä ei ole. Viikossa saatan esimerkiksi pitää luentoja, järjestää kurssin, opettaa yksityisoppilasta, hoitaa taloushallintoa, tehdä hakukonemainontaa, käydä vierailemassa radiossa, tavata lounaalla muutamaa uutta kiinnostavaa yhteistyökumppania, kirjoittaa pari blogia, päivittää kotisivuja ja käydä Helsingin yrittäjien nuorten yrittäjien hallituksen kokouksessa. Lisäksi vastaan moneen sähköpostiin ja puheluun.

Kuinka suuri merkitys hyvillä ihmissuhdetaidoilla on mielestäsi yrityksen perustamisessa ja pyörittämisessä?

Yrittämisen ydin on myynti ja myynnin ydin on se, että auttaa muita aidosti ja on hyvä tyyppi. On tärkeä osata tutustua uusiin ihmisiin ja esittää oma asiansa hyvin. Kun omat verkostot ja ihmissuhdetaidot ovat kunnossa, saa myös apua haasteisiin ja tuotteen kehittämiseen. Se on hieno juttu, että kaikki voivat kehittyä näissä taidoissa.

Jäämurtajien sivuilla esittelyssäsi kerrotaan, että tiedät kuinka kehittyä, koska olet itse ollut niin huono. Mistä kehitys kohdallasi alkoi?

Mietin näitä asioita paljon jo lapsena. Minun oli hankala tutustua ihmisiin ja loukkasin ihmisiä vahingossa olemalla keskusteluissa töykeä. Jossain vaiheessa teini-iässä havahduin siihen, että ihmissuhdetaitoni eivät olleet kehittyneet juurikaan moneen vuoteen, vaikka se oli tavoitteeni.

Tajusin, että minun oli oikeasti tehtävä jotain erilaista. Aloin samaan aikaan myös urheilla. Kirjastossa löysin käytännön vinkkejä hyvistä amerikkalaisista selfhelp-kirjoista ja aloin niiden avulla muuttamaan toimintatapojani. En koe, että jouduin tekemään vastoin luonnettani, vaan opin paljon uutta.

Jäänmurtajien tarjoamissa kursseissa ja luennoissa keskitytään muun muassa itsevarmuuteen. Jos nainen haluaa parantaa omaa itsevarmuuttaan, mitä kannattaisi ensimmäisenä tehdä?

Kannattaa mennä mahdollisimman moniin uusiin tilanteisiin. Voi vaikka aloittaa osallistumalla itselle vieraan aiheen koulutuksiin, improvisaatioteatterikurssille tai uusien urheilulajien alkeiskursseille. Ihminen kehittyy epämukavuusalueella. Onnistumisten mukana tulee aina myös epäonnistumisia, ja niihin pitää tottua. Tutut asiat tuntuvat helpoilta ja järkeviltä, mutta niistä oppii vain vähän uutta.

Kannattaa ottaa vastuu aloitteen tekemisestä kaikilla elämän osa-alueilla. Hyväksynnän hakeminen kannattaa rajoittaa lähipiiriin. Kaikkia ei voi eikä kannata miellyttää. Sen hyväksyminen tuo rentoutta, että myöntää haluavansa hyväksyntää. Myös ”fake it till you make it” voi olla hyödyllinen ohje vaikka uusiin työelämän haasteisiin. Itsevarma positiivinen kehonkieli ja riittävä urheilu vaikuttavat myönteisesti itsevarmuuteen, ja kannustan niihin.

Voiko ihminen olla mielestäsi liiankin itsevarma ja miten se voi vaikuttaa ihmissuhteissa?

Aidosti itsevarma ihminen antaa myös muille tilaa, ei ole aina kontrollissa ja kuuntelee muita. Välillä liika röyhkeys vaikka oman asian ajamisessa saatetaan sekoittaa itsevarmuuteen. Itsensä on aina välillä hyvä kyseenalaistaa, kunhan sen tekee rakentavasti eikä vain hauku itseään virheistään. Kaikki me olemme vain inhimillisiä ihmisiä.

Oli hakusessa sitten uusi kumppani tai uusia ystäviä, voi uusiin ihmisiin tutustuminen olla vaikeaa. Mikä on neuvosi naisille, jotka haluaisivat tutustua uusiin ihmisiin?

Kasvata tutustumistilanteiden määrää, aloita keskusteluja ja laita aina tapaamillesi ihmisille viesti perään. Tylsiäkin tilanteita kannattaa sietää. Keskustelunaloituksen on hyvä olla myönteinen ja yksinkertainen. Viesti perään kannattaa laittaa heti kohtaamisen jälkeisenä päivänä eikä sille tarvitse olla kummempaa syytä. Blogistani löytyy kaikkiin kolmeen askeleeseen paljon ideoita.

Mikä on paras paikka tai tapa tutustua uusiin ihmisiin – vai onko sellaista?

Yhdistystoiminta on oma suosikkini. Suomessa on valtava määrä yhdistyksiä liittyen joka alaan, harrastukseen, kieleen, paikkakuntaan, urheilulajiin, musiikkilajiin ym. Yhdistyksissä riittää puheenaiheita ja saman porukan tapaa monta kertaa. Muita hyviä paikkoja ovat kaverien juhlat, someyhteisöjen tapahtumat, tapahtumien, kuten festarien järjestäminen, seminaarit, vapaaehtoistyöt ja yritysmaailman verkostoitumistilaisuudet. Jokaista näistä kannattaa kokeilla monta kertaa.

Suomessakin on monia naisia, joille ihmissuhdetaidot ovat vaikeita. Mikä on viestisi heille?

Nämä ovat kaikille vaikeita. Kaikilla on omat haasteensa. Et siis ole mitenkään poikkeava. Tsemppiä, ja kokeile rohkeasti uusia toimintatapoja!

 

Voit tutustua Jäänmurtajiin tarkemmin heidän kotisivuillaan ja Karlan esittelysivulle pääset tästä linkistä. Löydät Karlan myös Linkedin:stä, Facebookista ja Twitteristä. Karlan podcastejä voit kuunnella Supla-applikaatiossa.


[vieraskyna]

Tiedätkö tai tunnetko sinä jonkun ihailtavan naisen? llmianna seuraava Supernainen ja lähetä meille viestiä sähköpostitse!

[/vieraskyna]