Suomessa kahvinkulutus on yksi korkeimpia maailmassa, ja suomalaisia voikin nimittää kahvikansaksi.

Suomalaisten kahvihammasta kolottaa etenkin Kainuussa: K-ryhmän datan mukaan kahvia ostetaan eniten Kainuussa. Myös Keski-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla asuu kahvikissoja, kun taas Varsinais-Suomessa, Ahvenanmaalla sekä Pirkanmaalla ostetaan kahvia vähemmän, ja vähiten sitä ostetaan Uudellamaalla.

K-ryhmän mukaan suomalaisten kahvimaku on viime vuosien aikana monipuolistunut. Kahvihyllyn valikoima on jatkuvasti laajentunut suodatinkahveista erikoiskahveihin, pienpaahtimoiden kahveihin ja papukahveihin.

K-ryhmän kertoo, että tällä hetkellä myyntiään kehittävät parhaiten tummapaahtoiset suodatinjauhokahvit ja papukahvit. Tummapaahtoisten kahvien suosio on kasvanut viimeiset viisi vuotta merkittävästi, ja niiden myynti on vuoteen 2015 nähden kaksinkertaista.

Kahvimaussa on kuitenkin selviä eroja alueiden mukaan. K-ryhmän mukaan Pohjois-Suomessa ostoskoriin päätyy todennäköisimmin vaaleapaahtoinen suodatinkahvi ja mitä etelämmäksi mennään, sitä tummempaa kahvia päätyy suomalaisen kuppiin – korkeimmillaan tumman kahvin suosio on Ahvenanmaalla ja Uudellamaalla.

Tumman kahvin suosio kasvaa

K-ryhmän teettämän Ruokailmiöt 2021 -tutkimuksen mukaan tumman kahvin suosio on kasvava trendi, joka liittyy erityisesti haluun kehittyä ruoanlaittajana. Kun halutaan kokata pitkän kaavan mukaan, kahvi on ehdottomasti osa kokonaisuutta.

”Nyt halutaan tehdä erikoiskahveja, joten silloin on luontevaa valita esimerkiksi tummapaahtoisempia vaihtoehtoja. Yhä useammin kotona on eri kahvilaatuja erilaisiin tilanteisiin”, Keskon päivittäistavaratoimialan kuumien juomien valikoimapäällikkö Laura Koponen kertoo tiedotteessa.

”Koska viimeisen vuoden aikana aikaa on ollut enemmän, on myös haluttu tutustua eri kahveihin laajasti. Tämä näkyy esimerkiksi papukahvien ja kapselikahvien myynnin kasvuna”, hän lisää.

Papukahveja käyttämällä kotona saa aivan vastajauhettua kahvia. Myös papujen kulutuksessa tummapaahtoiset nousevat selkeästi suuremmalle osuudelle verrattuna vaaleisiin papuihin.