Kyselytutkimuksessa paljastui viisi pandempian jälkeen yleistyvää matkailutrendiä.

Koronavirus mullisti maailman alkuvuodesta ja on vaikuttanut suuresti myös matkailuun. Maailmanlaajuinen pandemia on muuttanut merkittävästi paitsi suhtautumista matkustamiseen myös matkailijoiden käyttäytymistä ja mielenkiinnon kohteita.

Hotels.com on selvittänyt näitä muutoksia maailmanlaajuisella kyselytutkimuksella. Kyselyn vastauksista Hotels.com koosti viisi trendiä, jotka muokkaavat suomalaisten pandemian jälkeistä matkailua.

1. Matkustelu kiinnostaa edelleen, mutta asenteet ovat muuttuneet

Hotels.comin kyselyn mukaan jopa kolme neljästä (75 %) suomalaisesta vastaajasta myöntää odottavansa matkalle pääsyä ja paljastaa ajatelleensa matkustamista lähes neljä kertaa päivässä sosiaalisen eristäytymisen aikana. Asenteet matkustamisen suhteen ovat kuitenkin muuttuneet, vaikka matkakuume onkin kova: yli puolet (53 %) suomalaisista kertoo jännittävänsä matkustamista siinäkin tapauksessa, että kaikki matkailun rajoitteet olisi purettu.

Joka kolmas (33 %) suomalaisesta kertoo kuuntelevansa hallituksen tai terveysviranomaisten suosituksia ennen matkalle lähtemistä. Reilu viidennes (23 %) olisi valmiita matkustamaan vasta kun parannuskeino tai rokote virusta vastaan on kehitetty.

Kyselyn mukaan suomalaiset matkustajat aikovat varustautua matkalle lähtiessä entistä paremmin. Seuraavalle lomalleen he pakkaisivat matkavakuutusdokumentit (54 %), käsihuuhteet (52 %), desinfiontipyyhkeet (44 %) ja kasvosuojat (20 %). Reilu kymmenes pakkaisi lisäksi hanskat suojaamaan kosketukselta (14 %) sekä ruokaa tai välipaloja (12 %).

2. Kotimaan matkailu kasvattaa suosiotaan

Korona-aika on lisännyt suomalaisten kiinnostusta lähimatkailun suhteen. Kyselyn mukaan reilu kaksi viidestä (41 %) suomalaisesta haluaa tutustua enemmän kotimaahansa.

Kotimaassa kiinnostavimmat kohteet ovat Hotels.comin sivujen haetuimpien mukaan ovat Tampere (24 %) ja Helsinki (24 %). Top kolmessa on myös Turku (17 %).

Lähimatkailun lisäksi pandemian jälkeisissä toiveissa korostuu matkustaminen kerran elämässä koettaviin kohteisiin (30 %). Noin viidennes (22 %) matkustaisi jo tuttuihin matkakohteisiin uudestaan ja vain reilu kymmenes (11 %) haluaisi matkustaa uusiin, itselle ennalta tuntemattomiin kohteisiin.

3. Hyvinvointi ja stressittömyys loman vietossa korostuu

Koronapandemia on muuttanut myös matkustamiselle asetettuja odotuksia ja toiveita. Maailmanlaajuisista vastaajista 86 prosenttia uskoo, että matkustaminen lisää henkistä ja fyysistä hyvinvointia sekä auttaa pandemian aiheuttamasta stressistä selviytymistä, ja myös suomalaisista vastaajista yli puolet (52 %) odottaa tulevilta lomamatkoiltaan erityisesti rentoutumista ja stressittömyyttä.

Hyvinvointimatkailuun tavallisesti liitettyjen hieronnan ja joogan lisäksi korostuu hyvä ruoka (55 %). Suomalaisista yli kolme viidestä (62 %) kokee, että hotellin buffet on tärkein lisäpalvelu majoitusta valittaessa.

Muut tärkeiksi koetut palvelut ovat ilmainen pullovesi (55 %) sekä hygieniatuotteet, kuten yleisissä tiloissa olevat käsihuuhteet (51 %).

4. Ei ruuhkaisille kohteille

Hotels.comin mukaan stressittömyyden lisäksi yli kolmannes (34 %) vastaajista myöntää haluavansa aktiivisesti vältellä ruuhkaisia kohteita matkustaessa. Tämä näkyy myös halutuimmissa majoitusvaihtoehdoissa.

Majoitukselta toivotaan nyt entistä enemmän tilaa ja yksityisyyttä. Yli puolet vastaajista (58 %) valitsisi pandemian jälkeen majoituspaikaksi vuokrattavan loma-asunnon, viiden tähden hotellin (50 %) tai rannalla sijaitsevan lomakeskuksen (43 %).

5. Läheisten kanssa vietetty aika on yhä tärkeämpää myös matkustaessa

Poikkeuksellisten aikojen aikana perheen merkitys on kasvanut ja yhteinen loma perheen kesken on kaikista vastaajista lähes kahden viidestä toiveissa (38 %). Romanttisesta irtiotosta haaveilee joka neljäs vastaajas (25 %).

Suomalaisista 29 prosenttia kertoo voivansa aloittaa matkustamisen uudelleen viettääkseen aikaa perheen tai ystävien kanssa. Suomalaiset viettäisivät mieluiten pandemian jälkeisen loman perheen (25 %) tai kumppanin (27 %) kanssa joko aktiivilomalla (5 %) tai shoppaillen (15 %).
Matkustamiseen suomalaisia kannustaa pandemian jälkeen erityisesti halu vaihtaa maisemaa (55 %) ja pandemian aikana kadotetun vapauden tunteen etsiminen (27 %).

Hotels.comin kysely toteutettiin verkossa 28.5.-24.6. ja siihen vastasi yhteensä 7 000 vastaajaa Brasiliasta, Tanskasta, Suomesta, Ranskasta, Hong Kongista, Japanista, Norjasta Etelä-Koreasta, Espanjasta, Ruotsista, Taiwanista, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista. Kyselyn toteutti One Poll Hotels.comin toimeksiannosta.

Ulkomaille matkustamista kannattaa tällä hetkellä harkita tarkkaan, sillä koronapandemia ei ole ohi ja monissa maissa tartunnat ovat nousussa. Maailman terveysjärjestö WHO:n sivuilta voit tutustua eri maiden tartuntamääriin. Ajankohtaista koronatietoa löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta ja Valtioneuvoston sivuilta löydät hallituksen antamat tuoreimmat suositukset sekä linjaukset muun muassa rajoituksista matkustamisen suhteen.