Valtaosa suomalaisista seksivälineiden käyttäjistä kokee välineiden tuovan sänkyyn uudenlaista vipinää.

Yli puolet suomalaisista (54 %) joko omistaa tai olisi kiinnostunut hankkimaan jonkin seksivälineen (lue aiheesta lisää täällä). Seksivälineitä omistavien kokemusten perusteella välineen hankinta kannattaa.

Selvä enemmistö (81 %) seksivälineiden käyttäjistä kokee välineiden lisäävän oman nautinnon kokemusta, ilmenee Kaalimato.comin teettämästä tutkimuksesta. Lisäksi lähes kaksi kolmesta (60 %) uskoo niiden lisäävän sekä omaa että kumppanin nautintoa.

Seksivälineitä käyttävistä suomalaisista 81 prosenttia kokee myös seksivälineiden monipuolistavan seksielämää ja reilu puolet (51 %) uskoo välineiden pitävän seksielämässä mielenkiintoa yllä.

”Seksuaalinen nautinto on summa mielihyvän kokemuksia: siihen kuuluu paitsi seksuaalinen halu ja kehollinen kiihottuminen, myös tunteet. Kaikki pohjautuu kuitenkin haluun ja jos sitä ei ole, on nautintoa vaikea kokea”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen sanoo.

Naiset tekevät enemmän aloitteita seksivälineen käyttöön

Tutkimuksesta selviää, että valtaosa seksivälineitä käyttävistä naisista (83 %) kokee seksivälineiden käytön lisäävän nautintoa. Miesten kohdallakin enemmistö (77 %) kokee välineiden lisäävän nautintoa.

Kaalimadon mukaan vastaajista 34 prosenttia kertoo seksivälineiden olevan käytössä yhteisestä mielenkiinnosta seksivälineitä kohtaan. Miehistä kuitenkin 41 prosenttia kertoo seksivälineiden olevan osa yhteisiä intiimejä hetkiä kumppanin aloitteesta.

Ero on selvä naisiin verrattuna: naisista vain 18 prosenttia kertoo kumppaninsa tehneen aloitteen seksivälineiden käyttöön osana yhteisiä intiimejä hetkiä.

”Orgasmin saaminen on naisille miehiä haasteellisempaa ja seksivälineillä esimerkiksi klitorista saa stimuloitua paremmin, mikä edesauttaa kiihottumista, ja joillain myös orgasmin saamista”, Lavikainen toteaa.

Tästä juontuu naisten innokkuus seksivälineiden käyttöön

Tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat tietoa seksivälineistä mainoksista (42 %), sosiaalisesta mediasta (21 %) sekä lehtiartikkeleista (17 %). Kavereiden kanssa seksivälineistä keskustelee vain 15 prosenttia suomalaisista.

Lavikainen uskookin naisten innokkuuden seksivälineiden käyttöön juontuvan siitä, että markkinoilla on enemmän naisille kuin miehille suunnattuja seksivälineitä, minkä lisäksi ne ovat yleisemmin hyväksyttyjä.

”Naiset osaavat käyttää ja hyödyntää seksivälineitä monipuolisemmin. Kun jokin väline on yleisesti hyväksytty ja itselle tuttu, tuo se yleensä myös enemmän nautintoa”, Lavikainen kertoo.

Seksuaaliterapeutti muistuttaa, että esimerkiksi pitkissä parisuhteissa seksuaalinen nautinto on toisinaan totuttu saamaan ja hakemaan tietyllä tavalla, ja on mahdollisesti opittu ajattelemaan, että nautinnon tuojan tulee aina olla oma kumppani.

”Jotkut saattavat vierastaa seksivälineitä eivätkä anna niille täyttä mahdollisuutta. Joskus esteenä on myös se, että seksivälineen kanssa ei osata heittäytyä täysin rennoksi tai vain se, ettei itselleen sopivaa välinettä ole vielä löytynyt”, Lavikainen sanoo.

”Tulivuorenpurkausorgasmi ja nautinnollinen raukeus”

Suomalaiset pääsivät Kaalimadon kyselyssä kertomaan kokemuksiaan siitä, miten seksivälineiden käyttäminen on vaikuttanut omaan seksielämään. Alla yksi pariskunta, kaksi miestä ja yksi nainen kertovat kokemuksistaan.

”Seksivälineet ovat parantaneet seksielämäämme. Satisfyer on näistä kokeiluista ollut se paras, sitä ei turhaan ole kehuttu. Vaimoni saa sillä voimakkaita orgasmeja, on mukavaa katsella kuinka vartaloa ravistavat orgasmit tulee yksi toisensa perään, ja kyllä niitä tosiaankin tulee useita. On mukava yllättää vaimo uudella lelulla ja katsoa, kuinka hän siihen reagoi.”
-Mies 40 vuotta ja nainen 45 vuotta

”Pidempään olemme kumppanini kanssa yhdessä käyttäneet leluja lähinnä häneen, monesti minun pyynnöstäni. Olen herkästi laukeavaa sorttia ja sen vuoksi oma nautintoni on ollut minulle välillä vaikeaa. Tähän on vielä sekoittunut pientä häpeää masturboinnista. Minulle se on ollut tylsää paineiden purkua pitkään, kunnes viime talvena tilasin itselleni muutaman eturauhaskiihottimen. Näillä leluilla aukesivat aivan uudenlaiset nautinnonportit. Vaikka miehille anaalileikit ovat edelleen pieni tabu, tunnen että omat lukkoni ovat auenneet. Samalla myös koen saavani näillä leluilla lähes samanlaista syvempää nautintoa kuin kumppanini kanssa, tai niin kivaa kuin ilman toista voi olla. Samalla koen saaneeni itseluottamusta, jonka avulla kestän pidempään kumppanini kanssa.”
-Mies 31 vuotta

”Minun on aina ollut vaikea saada orgasmia ja välillä jopa täysin mahdotonta, kiitos mielenterveysongelmien ja sängyn ulkopuolisen elämän. On ollut ihana löytää leluja, joiden avulla orgasmin helpommin saavuttaa – toki mitään laukeamistakuuta mikään ei takaa. Omia fantasioitaankin on päässyt toteuttamaan kaikenlaisen rekvisiitan avulla ja toki siihen on pitänyt olla samanhenkinen kokeilukumppani myös.”
-Nainen 39 vuotta

”Parisuhteessani erilaisten seksuaali-identiteettien yhteensovittaminen on ollut hedelmätöntä, vaikka lisääntymismielessä hedelmällisiä olemme olleet. Niinpä parempaa kiihotusta, nautintoa ja tyydytystä etsiessäni olen löytänyt välineillä masturboinnin. Olisi varmasti upeaa kokeilla yhdessä, mutta puolisoni ei syty mistään välineistä, kokeiltu on. Perinteinen kuiva käteenveto on viimeisen vuosikymmenen aikana jäänyt kokonaan pois, ja tilalle ovat tulleet liukkaat laitteet. Teknisen kehityksen ohella myös asenne itsetyydytykseen on muuttunut: se on nykyään hyväksytty ja laadukas tapa nauttia seksuaalisuudesta. Tie miehen nautintoon kulkee alavatsan kautta tällä reseptillä: oikea mielentila, omaa rauhallista aikaa, valitut videot viihdykkeenä, välineet ja vehkeet esille, tunti puolitoista hurmion huipulle kiipeämistä, tulivuorenpurkausorgasmi ja nautinnollinen raukeus. Parasta välineiden kanssa on ollut stimulaation syvyys ja laajuus, itsenäinen omaan tahtiin eteneminen, orgasmin kontrollointi (edging) ja hekuman hurjuus. Haastavinta välineiden maailmassa on ollut sopivien löytäminen, koska käytännöllisesti katsoen kaikki sellaiset moottoroidut välineet, joihin työnnytään sisälle, on suunniteltu käyttäjien enemmistön penisten pituuden ja ympärysmitan ehdoilla.”
-Mies 54 vuotta

Kerroimme aiemmin, että lähes joka toisen mielestä miesten seksivälineet ovat yhä tabu. Lisäksi kerroimme, miten suomalaiset suhtautuvat kumppaninsa seksivälineiden käyttöön ja kuinka naisten seksivälineisiin suhtaudutaan myönteisemmin kuin miesten.

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään 18-70-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhtikuussa 2021 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.