Seksivälineiden maailmaan voi tutustua yhdessä kumppanin kanssa muun muassa seksikkään joulukalenterin avulla.

Ovatko kumppanin seksivälineet ja niiden käyttö uhka vai mahdollisuus pariskuntien seksielämälle? Suomalaisista useimmat ovat sitä mieltä, että se on mahdollisuus.

Kaalimato.comin teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes joka toinen suomalainen suhtautuu kumppaninsa seksivälineisiin ja niiden käyttöön myönteisesti. Kyselyn vastaajista 47 prosenttia kertoi pitävänsä siitä, että kumppani käyttää tai käyttäisi seksivälineitä.

Kun 41 prosenttia vastaajista sanoi, ettei tiedä kantaansa, jää jäljelle vain pieni osa, jota kumppanin seksivälineiden käyttö haittaisi. 12 prosenttia vastaajista totesi, ettei pidä siitä, että kumppani käyttää tai käyttäisi seksivälineitä.

Kaalimadon mukaan erityisesti seurustelevat, mutta erikseen asuvat suomalaiset pitävät kumppanin seksivälineitä positiivisena asiana (62 %). Ikäryhmittäin katsottuna myönteisimmin kumppanin seksivälineiden käyttöön suhtautuvat 25-34-vuotiaat (63 %) ja negatiivisimmin 55-64-vuotiaat (17 %).

Naiset varautuneempia

Naisia ja miehiä vertaillessa, ovat miehet myötämielisempiä kumppaninsa seksilelujen käyttöön kuin naiset. Miehistä yli puolet (58 %) pitää kumppanin seksivälineiden käyttö positiivisena asiana, kun naisista samoin ajattelee vain kolmannes (36 %).

Vaikka vain noin yksi kymmenestä suomalaisesta suhtautuu negatiivisesti kumppanin seksivälineiden käyttöön, on naisten keskuudessa negatiivinen suhtautuminen yleisempää. Kaalimadon kyselyn mukaan 16 prosenttia naisista ei pidä, että kumppani käyttää tai käyttäisi seksivälineitä, kun miehistä samoin vastasi vain kahdeksan prosenttia.

”Naisten vastauksissa korostuu myös miehiä enemmän empiminen, eli ei olla ihan varmoja, ovatko kumppanin seksivälineet hyvä vai huono juttu”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo tuloksista.

”Miesten seksivälineet ovat edelleen varsin pienessä valokeilassa julkisessa keskustelussa, joten on normaalia, että tällaisiin vieraalta tuntuviin asioihin suhtaudutaan pienellä varauksella”, hän lisää.

Parempi ja monipuolisempi seksielämä

Positiivisesti kumppanin seksivälineiden käyttöön suhtautuvista suomalaista kaksi kolmesta (62 %) kertoo, että välineiden käyttäminen ohjaa pariskunnan kokeilemaan yhdessä uusia asioita. Hieman yli puolet (53 %) kokee, että kumppanin seksivälineiden käyttö parantaa myös parin yhteistä seksielämää.

Kaalimadon mukaan myönteisesti suhtautuvien miesten vastauksissa korostuu lisäksi kiihottuminen kumppanin seksivälineiden käytöstä.

”Seksivälineillä yhteisiin lemmenhetkiin on helppo tuoda vaihtelua ja jännitystä. Välineet toimivat myös apuna, jos itsellä tai kumppanilla on hankaluuksia esimerkiksi kostumisen, erektion, seksiin liittyvien kipujen tai orgasmin kanssa”, Lavikainen sanoo.

”Kun yhdessä harrastettu seksi on kiihottavaa ja nautinnollista, sitä alkaa tehdä myös enemmän mieli. Tämä tekee monella tapaa hyvää suhteelle”, hän lisää.

Osa kokee seksivälineiden käytön epäsoveliaaksi

Negatiivisesti kumppanin seksivälineiden käyttöön suhtautuvista suomalaista noin kolmannes (31 %) ajattelee, että seksivälineiden käyttö on epäsopivaa. Lisäksi noin viidennes (18 %) pelkää, että kumppani kokee seksivälineiden käytön paremmaksi kuin seksin hänen kanssaan ja 14 prosentin mielestä seksivälineiden käyttö vie aikaa parin yhteisestä seksistä.

Miehillä nämä ajatukset ovat hieman yleisempiä kuin naisilla. Miehistä esimerkiksi lähes kaksi viidestä (39 %) ajattelee, että seksivälineiden käyttö on epäsopivaa (naisista 27 %) ja noin viidennes (21 %) pelkää, että seksivälineet ovatkin enemmän kumppanin mieleen (naisista 17 %).

”Omaa negatiivista suhtautumistapaa seksivälineisiin voi halutessaan työstää pohtimalla ensin oman ajattelun taustalla olevia juurisyitä. Itselle ennestään vieraisiin asioihin voi lähteä tutustumaan eri näkökulmista”, Lavikainen neuvoo.

”Seksi ja seksivälineet eivät myöskään ole kaikkien juttu ja sekin on ok”, hän muistuttaa.

Ilo irti välineistä – yhdessä

Jos seksivälineiden käyttö yhdessä oman kumppanin kanssa kiinnostaa, listasi seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kolme hauskaa tapaa nauttia välineistä yhdessä.

1. Joulunodotuksesta saa entistä kutkuttavamman aikuisten eroottisella joulukalenterilla. Tilaa valmis yllätyskalenteri tai kokoa sellainen itse kumppanillesi. Joulun jälkeen kokeilemisharrastusta voi jatkaa esimerkiksi hankkimalla vuorotellen pieniä yllätyksiä makuuhuoneeseen.

2. Ota esiin jokin etäohjattava seksiväline ja anna kumppanisi yllättää sinut nautinnolla kesken arkitouhujen.

3. Viettäkää mukava ja rauhallinen koti-ilta seksivälinetarjontaa selaillessa. Keskustelkaa avoimesti kiinnostavan oloisista seksivälineistä ja omista mieltymyksistänne. Varatkaa kylkeen myös hyvää naposteltavaa ja juotavaa. Saatat illan aikana oppia uusia, kiehtovia asioita kumppanistasi!

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään 18-70-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhti-toukokuussa 2020 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.