Seksuaaliterapeutin mukaan suunta on kuitenkin kohti hyväksyvämpää suhtautumista myös miesten seksivälineisiin.

Seksivälineet ovat yhä entistä luontevampi osa suomalaisten seksielämää, mikä näkyy myönteisenä suhtautumisena seksivälineisiin. Kaalimato.comin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat myönteisimmin yhdessä käytettäviin ja naisten välineisiin, kun taas miesten seksivälineet vaikuttavat olevan vielä tietynlainen tabu.

Kaalimadon mukaan yli puolet suomalaisista (55%) suhtautuu yhdessä käytettäviin seksivälineisiin, kuten liukuvoiteisiin ja seksiasuihin, melko positiivisesti tai erittäin positiivisesti. Kaikista avoimimpia ovat 25-34-vuotiaat, joista 66 prosenttia suhtautuu niihin melko tai erittäin positiivisesti.

Suomalaisten suhtautuminen on myönteinen myös naisten seksivälineisiin, kuten dildoihin ja klitoriskiihottimiin, sillä tasan puolet suomalaisista kertoo suhtautuvansa niihin ainakin melko positiivisesti. Myönteisin ikäryhmä on jälleen 25-34-vuotiaat suomalaiset (62%).

”Myönteinen suhtautuminen naisten seksivälineisiin juontaa juurensa naisille suunnattujen seksivälineiden pitkään historiaan ja Sinkkuelämää-ohjelmasta tutuksi tulleisiin pupuvibraattoreihin”, kertoo Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen.

”Naisille on siis jo pitkään ollut saatavilla erilaisia seksivälineitä, sillä naiset ovat kokeneet tarvitsevansa miehiä enemmän apuvälineitä saavuttaakseen orgasmin. Yleensä tällaiset pitkään olemassa olleet asiat ovat ehtineet vakiinnuttaa jalansijansa, jolloin niitä myös pidetään yhteiskunnassa normaaleina ja hyväksyttyinä asioina”, hän jatkaa.

Miesten seksivälineisiin suhtaudutaan enemmän varauksella

Miehille suunnattujen seksivälineiden, kuten tekovaginoiden ja penisrenkaiden, kohdalla tilanne on toinen: niihin positiivisesti suhtautuu vajaa kolmannes suomalaisista (30%). Kaalimadon mukaan niihin suhtaudutaan kuitenkin useammin neutraalisti kuin naisten välineisiin tai yhdessä käytettäviin välineisiin.

”Seksivälineet tuovat miehille nautintoa ja apua seksielämäänsä, joten en näe mitään faktista syytä, miksi niihin pitäisi suhtautua negatiivisemmin kuin naisten välineisiin”, Lavikainen korostaa.

”Miesten välineistä ei kuitenkaan ole puhuttu julkisuudessa yhtä positiivisesti kuin naisten välineistä esimerkiksi Sinkkuelämää-ohjelmassa”, hän lisää.

Seksuaaliterapeutin mukaan miehille suunnattujen seksivälineiden valikoma on viime vuosina monipuolisunut ja laajentunut, sillä miehet hankkivat välineitä yhä useammin.

”Havaittavissa on siis selkeästi suunta kohti hyväksyvämpää suhtautumista”, Lavikainen sanoo.

Miesten asenne useammin negatiivinen kuin naisilla

Kaalimato kertoo tutkimuksesta selvinneen, että suomalaiset miehet suhtautuvat naisia useammin negatiivisesti miehille suunnattuihin seksivälineisiin. Miehistä melko tai erittäinen negatiivinen suhtautuminen on yli viidenneksellä (22%), kun taas naisten kohdalla näin on alle viidenneksellä (19%).

Kaalimadon mukaan miesten seksivälineitä ympäröivä tabumaisuus ei siis ole syntynyt ainoastaan naisten negatiivisen suhtautumisen kautta.

”Miehille suunnatut välineet ovat vielä varsin uusi juttu suhteessa naisten seksivälineisiin. Uudet asiat taas mielletään herkästi negatiivisen kautta”, Lavikainen toteaa.

”Toisaalta osa miehistä ei ole välttämättä edes tullut ajatelleeksi, että omaa nautintoaan voisi monipuolistaa erilaisten välineiden avulla. Joillakin mielikuva miesten seksivälineistä saattaa olla melko kapea, vaikka todellisuudessa tämän päivän valikoima vastaa jo hyvin miesten erilaisiin tarpeisiin ja mieltymyksiin”, hän huomauttaa.

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat yli 18-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin kansalaispaneelissa toukokuussa 2019 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.