Salilla voi saada aikaiseksi enemmän huonoa kuin hyvää, jos kuntoilee liikaa.

Salilla käyminen ja kuntoilu on yleensä hyvästä, mutta liika on aina liikaa myös tässä asiassa. Liikuntafysiologi Greg Justice kertoi Women’s Healthille kolmesta haitallisesta sivuvaikutuksesta, jotka voivat tapahtua, jos salilla rehkii liikaa.

1. Päätäsi voi alkaa särkeä

Tämä voi vaikuttaa umpimähkäiseltä sivuvaikutukselta, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Ajattele asiaa näin: kun nostaa raskaampia painoja, yleensä samalla puristaa hampaat yhteen, että jaksaa viimeisetkin sentit nostaa. Moinen tapa voi aiheuttaa Justicen mukaan kovia päänsärkyjä. Hampaita saattaa puristaa yhteen ihan huomaamattakin, mutta tiedosti sen tai ei, kannattaa siihen kiinnittää huomiota seuraavalla salireissulla. Justice suosittelee hammassuojien hankkimista helpotukseksi joko urheiluliikkeestä ja hammaslääkärin kautta. Sen lisäksi Justice kehottaa olemaan ajattelevaisempi ja koettamaan rentouttaa leuka, kun nostaa painoja.

2. Uni ei enää maistu kunnolla

Teoriassa kuntoilun pitäisi kuluttaa energiaa niin, että nukut hyvin joka yö. Tämä johtuu siitä, että kuntoilemalla tietyn ajan (150 minuuttia keskitehoista toimintaa viikossa on standardi) stressihormoni kortisolin määrä kehossa vähenee. Jos taas kuntoileeliikaa, keho vapauttaa enemmän kortisolia, mikä johtaa siihen, että tympäsee, stressaa ja yöunien laatu kärsii. Pahinta moisessa on se, että univaje on kytköksissä painon nousemiseen, joten liiallinen kuntoilu voikin laihtumisen sijaan nostaa pudotettavien kilojen määrää.

3. Voit sairastua helpommin

Voi vaikuttaa kummala, että terveellisellä asialla olisi päinvastaisia vaikutuksia. Maltillisen liikunnan on todistettu suojaavan flunssalta, mutta Justicen mukaan liiallinen rehkiminen kuluttaa kroppaa niin paljon, että immuunijärjestelmä heikkenee ja saatat sairastua helpommin. Talvella tämä on yleisempää, joten maltillisempaa treenaamista kannattaa suosia liian rankan salitreenin sijaan.

Lähde: Women’s Health