Yhdisteestä voi tutkimuksen mukaan olla apua monirakkulaisista munasarjoista kärsiville naisille.

Punaviinistä ja rypäleistä löytyvä luonnollinen yhdiste, resveratroli, voi tutkimuksen mukaan auttaa hormonien epätasapainon kanssa naisia, joilla on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome, PCOS), kertoo Medical Daily.

Naisilla, joilla on PCOS, on hieman korkeammat testosteronitasot kuin androgeenitasot. Kasvaneet testosteronitasot PCOS:ia sairastavilla naisilla johtavat Medical Dailyn mukaan epäsäännöllisiin tai puuttuviin kuukautisiin, lapsettomuuteen, painonnousuun, akneen ja liialliseen karvoitukseen kasvoissa ja kehossa sekä PCOS nostaa myös naisten diabetesriskiä.

Terveyskirjaston mukaan munasarjojen monirakkulaoireyhtymää esiintyy 5-15 prosentilla naisista. Endocrine Societyn Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa tutkittiin 30 naista, joilla on diagnosoitu PCOS, kolmen kuukauden ajan.

Osallistujat sattumanvaraisesti määrättiin ottamaan joko resveratrolilisää tai lumelääkettä päivittäin kolmen kuukauden ajan. Naisista otettiin verinäytteet ennen tutkimuksen alkua ja sen päätteeksi, jotta tutkijat pystyivät selvittämään testosteroni- ja androgeenitasot, ja heidän riskitekijät diabetekseen selvitettiin ennen tutkimuksen alkua ja sen päätteeksi.

Medical Dailyn mukaan tuloksista ilmeni, että resveratrolilisää ottaneilla naisilla testosteronitasot laskivat 23,1 prosenttia, kun taas lumelääkeryhmän naisilla ne nousivat 2,9 prosenttia. Myös dehydroepiandrosteroni sulfaatin (hormoni, jota keho voi muuttaa testosteroniksi) tasot laskivat 22,2 prosenttia resveratrolilisää ottaneilla ja kasvoivat 10,5 prosenttia lumelääkeryhmällä.

Tutkimuksen tulokset osoittivat myös, että resveratrolilisäryhmän naisilla riski sairastua diabetekseen pieneni. Paastoinsuliinin tasot laskivat tähän ryhmään kuuluvilla 31,8 prosenttia ja heistä tuli reagoivampia insuliiniin tutkimuksen aikana.

”Löydökset viittaavat, että resveratroli voi parantaa kehon kykyä hyödyntää insuliinia ja mahdollisesti alentaa riskiä sairastua diabetekseen”, tutkimusta tehnyt Antoni J. Duleba Kalifornian yliopistosta sanoi.

”Resveratrolilisä voi myös auttaa alentamaan aineenvaihdunnan ongelmien riskiä, jotka ovat yleisiä munasarjojen monirakkulaoireyhtymän omaavilla naisilla”, hän jatkoi.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä. Muita punaviiniin liittyviä artikkeleitamme voit lukea täältä.

Lähde: Mediacal Daily