Pitsa on monien mieleen, mutta usein sen ajatellaan olevan epäterveellinen syötävä.

Hyviä uutisia pitsan ystäville: tästäkin syötävästä saa terveellistä. Pitsan terveellisyys riippuu paljon siitä, mistä sen pohja on tehty, kuinka paljon sen päällä on juustoa sekä mitä täytteitä siinä on, kertoo CNN.

Jos pitsan pohja on tehty täysjyväviljasta, on se terveellisempää kuin perinteinen vaaleasta viljasta tehty pohja, sillä se sisältää enemmän kuituja. Täysjyväviljasta tehty pohja on myös hitaampi syödä, joten sitä ei tule ahmittua liikaa.

Pitsan hyviin ravinnollisiin puoliin kuuluvat juuston sisältämä kalsium. Tomaattikastikkeen tomaateista sen sijaan saa tauteja vastaan taisteleva lykopeenia.

Terveellisessäkin pitsassa voi kuitenkin olla runsaasti tomaattikastikkeen ja juuston sisältämää natriumia, joten jos tarkkailet syömääsi suolan määrää, kannattaa olla tarkkana. Toki myös sillä on merkitystä, kuinka paljon pitsaa syö.

Vaikuta terveellisyyteen täytteillä

Täytteilläkin on suuri merkitys: jos pitsan päälle latoo pepperonia, makkaraa ja ekstrapaljon juustoa, sisältää se runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, natriumia ja kaloreita. Jos haluaa kevyemmän pitsan, on pohjan oltava ohut ja täytteeksi kannattaa valita kasviksia sekä maltillisesti juustoa.

Pakastepitsat ovat joskus käteviä ruokia kiireen keskellä, mutta myös niiden ravintoarvot vaihtelevat hurjasti. Tästä syystä kannattaa lukea pakkauksen ravintoarvoluettelo huolellisesti.

Jos tykkäät syödä pitsaa säännöllisesti, terveellisyyden kannalta on järkevää valmistaa se kotona terveellisemmistä aineksista. Tee pohja täysjyväjauhoista, valitse tomaattikastike, jossa ei ole lisättyä suolaa, ja suosi vähärasvaisempia ja -suolaisempia juustoja – muista myös lisätä päälle runsaasti kasviksia!

Lähde: CNN