Kärsitkö siitä, että sinun pitää herätä aikaisin aamulla? Jos kärsit, niin silloin tämä uutinen on sinulle mieluisa, koska työpäivien pitäisi asiantuntijan mukaan alkaa vasta kello 10, joka sopisi paremmin ihmisten vuorokausirytmiin.

Oxfordin yliopiston tohtori Paul Kelleyn mukaan työpäivän aloittaminen ennen kello 10 aamulla vastaa kidutusta ja saa työntekijät sairastumaan, väsymään ja stressaantumaan. Aikuisten vuorokausirytmit ovat täysin epätahdissa tavallisen 9-17-työpäivän kanssa ennen 55 ikävuotta, mikä on uhkana suorituksille, mielialalle ja mielenterveydelle.

Telegraphin mukaan Kelley on sanonut, että on tarvetta suurelle yhteiskunnalliselle muutokselle siirtää työ- ja koulupäivät alkamaan ihmisten luonnolliseen vuorokausirytmiin paremmin sopien.

Työnantajat, jotka pakottavat työntekijät töihin aiemmin, vaikuttavat todennäköisesti heidän panokseensa ja samalla kartuttavat terveysongelmia työntekijöille.

”Tämä on iso asia. Työntekijöiden pitäisi aloittaa kello 10. 55-vuotiaana pääset takaisin kello 9:n aloitusaikaan. Työntekijöillä on usein univelkaa. Meillä on univelkaisten yhteiskunta”, Kelley sanoi British Science a Festival –tapahtumassa.

”Se on keholle todella vahingollista, koska se vaikuttaa kehon fyysisiin, emotionaalisiin ja suoritukseen liittyviin järjestelmiin”, Kelley jatkoi ja lisäsi:

”Maksallasi ja sydämelläsi on erilaiset tahdit ja pyydät niitä siirtymään 2-3 tunnilla. Tämä on kansainvälinen asia. Kaikki kärsivät, vaikka ei tarvitsisi.”

”Emme voi muuttaa vuorokausirytmiämme. Et voi oppia heräämään tiettyyn aikaan. Kehosi on virittynyt auringonvaloon ja et tiedosta sitä, koska se raportoi hypotalamukselle, ei näölle”, tohtori kertoi.

”Tämä pätee suuremmassa mittakaavassa vankiloihin ja sairaaloihin. He herättävät ihmisiä ja antavat heille ruokaa, jota he eivät halua. Olet tottelevaisempi, koska olet täysin pihalla. Univaje on kidutusta”, Kelley totesi.

Univajeen on osoitettu vaikuttavan suuresti terveyteen. Telegraphin mukaan jo yksi viikko alle kuuden tunnin yöunilla joka yö johtaa 711 muutokseen siinä, miten geenit toimivat.

Unenpuute vaikuttaa suoritukseen, keskittymiseen, pitkäkestoiseen muistiin ja rohkaisee päihteiden käyttöä. Se johtaa myös väsymykseen, ahdistukseen, turhautumiseen, suuttumukseen, impulsiiviseen käytökseen, painonnousuun, riskien ottamiseen, korkeampaan verenpaineeseen, alhaisempaan vastutuskykyyn, stressiin ja useisiin mielenterveysongelmiin.

Vuorokausirytmiin liittyvät tutkimukset ovat osoittaneet, että keskiverto 10-vuotias ei ala keskittyä kunnolla koulutehtäviin ennen kello 08:30 aamulla. Samoin 16-vuotiaan pitäisi aloittaa kello 10 parhaat tulokset saadakseen ja korkeakouluopiskelijoiden pitäisi aloittaa kello 11.

Kelley uskoo, että koulupäivien aloitusaikojen siirtäminen voisi nostaa arvosanoja 10 prosentilla. Kelley on testannut tätä käytännössä ollessaan rehtorina Mokseaton Middle Schoolissa, missä koulupäivien aloituksen siirto kello 10 johti parhaiden arvosanoje nousuun 19 prosentilla.

Kelley on sanonut, että lähes kaikki opiskelijat menettävät noin 10 tuntia unta viikossa, koska heidät pakotetaan heräämään liian aikaisin.

”Muuttamalla aloitusaikaa voidaan parantaa elämänlaatua useille sukupolville lapsia”, hän kertoi.

”Se aiheuttaa useita, suuria yhteiskunnallisia ongelmia, mutta mahdollisuudet ovat fantastiset. Meillä on mahdollisuus tehdä jotain, joka olisi eduksi miljoonille ihmisille maan päällä”, Kelley lisäsi.

Lähde: Telegraph