Pidennä elinikääsi helposti yli kolmella vuodella – 21 minuuttia liikuntaa päivässä riittää

Elinikää voi tutkimuksen mukaan pidentään helposti vain lisäämällä omaa aktiivisuutta päivän aikana.

Yksi tutkimus on jälleen osoittanut, että oman aktiivisuustason nostaminen voi auttaa pidentämään elinikää, kertoo The Independent. Tutkimuksen mukaan liikunnan määrää arjessa ei tarvitse lisätä paljoa, jotta siitä on hyötyä.

Vitality Healthin toteuttamassa tutkimuksessa selvisi, että aktiivisuustasojaan 150 minuuttiin viikossa lisänneillä todennäköinen elinikä kasvoi yli kolmella vuodella. Tämä 150 minuuttia viikossa tarkoittaa siis, että päivässä liikuntaa pitäisi olla noin 21 minuuttia.

Jos 150 minuuttia viikossa tuntuu liian vaikealta tavoittaa, myös vähempi auttaa. The Independentin mukaan tutkijat selvittivät, että liikkumalla vain 90 minuuttia viikossa elinikää pystyi kasvattamaan 2,7 vuodella ja liikkumalla 60 minuuttia viikossa sitä pystyi lisäämään 2,4 vuodella.

The Independentin mukaan tutkijat laskivat nämä määrät analysoimalla tutkimukseen osallistuneiden ”Vitality Age” -iän, vapaasti käännettynä elinvoimaisen iän. Tämä on yhteenlaskettu hyvinvoinnin mitta, joka arvioi eroa kehon fyysisen iän ja oikean iän välillä.

Tutkimukseen osallistui 6 600 ihmistä 12 kuukauden aikana. Osallistujat täyttivät kyselyt ennen kuin tekivät muutoksia päivittäisiin tapoihinsa sekä sen jälkeen, minkä avulla tutkijat pystyivät arvioimaan tapojen vaikutusta elinajanodotteeseen.

Aktiivisuustasojen lisäämisen hyvät vaikutukset voi saada jo tekemällä pieniä muutoksia, kuten valitsemalla portaat hissin sijaan tai seisomalla 30 minuuttia työpäivän aikana – tai kuten aiemmin kerroimme, tekemällä vaikkapa kotitöitä salitreenin sijaan.

Lähde: The Independent