Aikuisuuden varhaisvaiheessa positiivisen, kestävän suhteen löytäneet ihmiset kokevat vähemmän ahdistusta täytettyään 32 vuotta.

Tutkimus on selvittänyt, että parikymppisenä rakastuneet ja aloilleen asettuneet ihmiset nukkuvat paremmin keski-ikäisenä ja kärsivät vähemmän stressistä, kertoo Daily Mail. Tutkijoiden mukaan heidän löydöksensä antavat mahdollisen selityksen sille, miten avioliitto vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Minnesotan yliopiston tutkimusryhmä sai selville, että aikuisuuden varhaisessa vaiheessa positiivisessa, pitkäkestoisessa parisuhteessa olleet kokevat vähemmän ahdistusta täytettyään 32 vuotta. Tämä vuorostaan enteilee parempaa unenlaatua siihen mennessä, kun he täyttävät 37 vuotta.

Tutkimusta johtanut tohtoriopiskelija Chloe Huelsnitz Minnesotan yliopistosta sanoi unen olevan jaettu tapa parien välillä ja parisuhteet tehostavat pitkäaikaista terveyttä pääsemällä ’ihon alle’ – Huelsnitzin mukaan kirjaimellisesti.

Huelsnitzin mukaan suuri määrä tutkimuksia on jatkuvasti selvittänyt, että romanttiset parisuhteet ovat tärkeitä ennusmerkkejä pitkäaikaiselle terveydelle ja hyvinvoinnille.

”Vaikka parisuhteita ja terveysvaikutuksia yhdistäviä käytösprosesseja ei täysin ymmäretä, uni on jaettu tapa monissa romanttisissa suhteissa ja vahva ehdokas siihen, miten parisuhteet ’pääsevät ihon alle’ vaikuttamaan pitkäaikaisiin terveystuloksiin”, hän totesi.

Huelsnitzin mukaan tämä tutkimus on lisäys sen kirjallisuuden joukkoon, mikä osoittaa, että yksi tärkeimmistä tavoista, joilla parisuhteet vaikuttavat yksilöihin, on miten se vähentää stressin voimakkuutta ja kuinka usein sitä kokee. Tohtoriopiskelija kertoi, että vuosikymmenten ajan tutkimus on osoittanut, että paremmat ihmissuhteet ystäviensä, perheensä ja romanttisten kumppaniensa kanssa omaavilla on parempi terveys.

Näistä hyvin tiedossa olevista kytköksistä huolimatta vähemmän tiedätään kuitenkin niistä käytöksellisistä mekanismeista, jotka ovat vastuussa näistä kytköksistä.

”Kun otetaan huomioon, kuinka aikuiset yleensä jakavat nukkumisympäristönsä romanttisten kumppaniensa kanssa ja kuinka keskeisiä romanttiset suhteet ovat elämässä suurella osalla ihmisistä, niin käyttäytymismallit ja kokemukset, jotka ovat luonteenomaisia henkilön nykyiselle ja aiemmille romanttisille suhteille, voivat vaikuttaa niiden olosuhteiden yleisyyteen, mitkä heikentävät hyviä yöunia”, Huelsnitz selitti.

”Stressin on osoitetu olevan kiihdyttävä tekijä huonolaatuisille yöunille ja unen kestolle”, hän jatkoi.

”Jotta nukkuisi riittävästi, ihmiset tarvitsevat mahdollisuuden nukkua ja heidän täytyy vähentää valppautta mahdollisiin ympäristössään oleviin uhkiin. Stressille altistuminen vaikuttaa molempiin ennakkoedellytyksiin, sillä se edeltää ja edistää stressivasteita ja vähentää mahdollisuuksia unelle”, Huelsnitz sanoi.

”Esimerkiksi jos henkilö joutuu tekemään lisätyötä pysyäkseen pinnalla taloudelliesti, ei hän ainoastaan käsittele taloudellista stressiä, vaan hänellä on myös vähemmän aikaa nukkua”, hän lisäsi.

Personal Relationships -journalissa julkaistua tutkimusta varten Huelsnitzin tutkimusryhmä seurasi 267 Minnesotassa vuosien 1975 ja 1976 välillä syntynyttä henkilöä, joita kaikkia haastateltiin heidän nykyisistä ja tuoreista romanttisista suhteista. Osallistujia haastateltiin 23- ja 32-vuotiaana.

Osallistujat kuvailivat aiempia riitoja, miten heidän kumppaninsa kohtelivat heitä ja miten he kohtelivat kumppaniaan, mistä puolista suhteessaan he pitivät ja mistä eivät, käsityksiään kumppaniensa arvoista ja tunteista sekä heidän yleisistä romanttisista kokemuksista. Jokaisena ajankohtana koulutetut koodarit arvioivat viiden pisteen asteikoilla, kuinka täysin osallistujat olivat mukana romanttisissa suhteissaan.

Daily Mailin mukaan huippupisteet osoittivat molemminpuolista välittämistä, luottamusta ja emotionaalista läheisyyttä, huolta ja herkkyyttä toisen tarpeille ja toiveille, yhteisiä jaettuja kokemuksia ja toisen seurasta nauttimista sekä uskollisuutta, lojaaliutta ja rehellisyyttä.

23-vuotiaana yli puolet osallistujista (53,5) kertoivat romanttisista suhteista useamman kuin yhden kumppanin kanssa. Seitsemän kymmenestä oli sillä hetkellä jonkinlaisessa suhteessa ja oli ollut avoliitossa ainakin yhden kumppanin kanssa.

Parisuhteen tehokkuutta arvioitaessa 32-vuotiaana, lähes kahdeksan kymmenestä oli ollut ainakin yhden kerran avoliitossa. Lähes kolme kymmenestä (28,8%) oli edelleen saman kumppanin kanssa kuin yhdeksän vuotta aiemmin.

”Vaikka iso määrä todisteita osoittaa parisuhteiden olevan tärkeitä terveydelle, olemme vasta alkuvaiheessa ymmärtää, miten ihmisten läheisten ihmissuhteiden ominaisuudet vaikuttavat terveyskäytöksiin, kuten nukkumiseen”, Huelsnitz sanoi.

”Tutkimustuloksemme viittaavat yhteen tapaan, jolla parisuhteet vaikuttavat terveyskäytöksiin, eli vaikuttamalla yksilön kokemaan stressiin”, hän päätti.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: Daily Mail