Papakoe jäämässä toisen menetelmän jalkoihin – uusi tapa yleistyy vauhdilla

Gynekologinen irtosolukoe, eli papakoe on kehitetty kohdunkaulasyövän ja sen esiasteiden tutkimikseksi, minkä lisäksi sen avulla saadaan muutakin hyödyllistä tietoa.

Suomessa on kohdunkaulasyövän seulontaohjelma, johon osallistuneilta otettiin vielä vuonna 2018 suurimmaksi osaksi papakoe. Syöpäjärjestöjen mukaan uusi menetelmä on kuitenkin syrjäyttämässä tämän perinteisen papakokeen.

Seulonnassa on alettu käyttää HPV-testiä. Testin käyttö on yleistynyt Suomessa hurjaa vauhtia: vuonna 2018 HVP-testattujen osuus oli vain vajaa viidennes kaikista seuloituista, mutta vuonna 2019 jo kuudelta kymmenestä seulontaan osallistuneesta otettiin ensisijaisena testinä HPV-testi.

”Kohdunkaulasyöpiä ehkäisevä seulontaohjelma on ollut Suomessa erittäin tehokas. Perinteiseen papakokeeseen perustuneella seulonnalla on estetty neljä viidestä kehittyvästä kohdunkaulasyövästä”, tutkimusjohtaja Ahti Anttila Suomen Syöpärekisteristä kertoo.

”HPV-testi on papakoetta selvästi herkempi, joten sen avulla seulonnan syöpää ehkäisevää vaikutusta on yhä mahdollista parantaa”, hän toteaa.

”Kohdunkaulasyöpien riski on voinut kasvaa”

Kohdunkaulasyövän seulonnassa todettiin vuonna 2019 kaikkiaan 49 kohdunkaulasyöpää ja 1 024 esiastetta. Syöpäjärjestöjen mukaan seulontaohjelmassa tehtyjen löydösten lukumäärä on aiempia vuosia huomattavasti suurempi.

Esiasteita todettiin yli 80 prosenttia enemmän kuin viisi vuotta aiemmin. Lisäksi kohdunkaulasyöpien määrä oli poikkeuksellisen suuri.

”Vakavien löydösmäärien kasvu viittaa ennen muuta siihen, että HPV-testin avulla kohdunkaulasyöpiä löydetään papakoetta varhaisemmin”, epidemiologinen tutkija Maiju Pankakoski Suomen Syöpärekisteristä sanoo.

”Myös kohdunkaulasyöpien riski on voinut kasvaa joissakin seulontaohjelman kohteena olevissa ikäryhmissä”, hän lisää.

Hyötyjä ja haittoja tärkeä selventää

Syöpäjärjestöjen mukaan HPV-testin käytön haasteena on erottaa eteneviin esiasteisiin ja syöpään johtavat HPV-infektiot vaarattomien ja ohimenevien joukosta. Ohimenevien infektioiden diagnosointi ja jatkotutkimukset kuormittavat testattuja naisia ja aiheuttavat turhia kustannuksia terveydenhuollolle.

HPV-seulontaa tehdään pääasiassa vain 30-vuotta täyttäneille naisille, koska sitä nuoremmilla esiintyvien vaarattomien HPV-infektioiden paljous aiheuttaisi merkittävästi ylidiagnostiikkaa. HPV-seulonnassa havaitaan silti papakokeeseen perustuvaa seulontaa enemmän niin sanottuja vääriä positiivisia seulontatestituloksia.

HPV-seulonta poikii myös enemmän jatkotutkimuslähetteitä ja esiastehoitoja. Syöpäjärjestöjen mukaan suurentunut lähete- ja löydösmäärä tuleekin suhteuttaa HPV-seulonnan mahdollisiin hyötyihin, kuten kohdunkaulasyöpiä ehkäisevään lisävaikutukseen.

”HPV-seulonnan hyötyjä ja haittoja on tärkeää yhä selventää pitkäjänteisellä tutkimuksella. Tavoitteena on luoda parempia, ylidiagnostiikkaa vähentäviä seulontakäytäntöjä”, Syöpäjärjestöjen tiedotteessa todetaan.

Jos seulontakutsu tulee, kannattaa siihen osallistua; kerroimme aiemmin, miten syöpäseulonnat pelastavat henkiä. Lisäksi kerroimme HPV-rokotteesta löydetystä uudesta mahdollisesta hyödystä, josta voit lukea lisää täällä.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.