HPV- eli papilloomavirusrokotteella ehkäistään kohdunkaulan syöpää.

Alustavien tutkimustulosten mukaan HPV-rokoteesta voi olla hyötyä myös raskaana oleville, koska sillä voidaan mahdollisesti ehkäistä ennenaikaisia synnytyksiä. Tämä selviää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSissa tehdyssä reksiteritutkimuksessa.

Tutkimuksessa ilmeni, että HPV-rokotuksen saaneiden synnytyksistä käynnistyi ennenaikaisesti kolme prosenttia ja HPV-rokottamattomien yli viisi prosenttia. Raskausviikoilla 22-31 HPV-rokotetuilla ei ollut lainkaan ennenaikaisia synnytyksiä, kun HPV-rokottamattomilla niitä oli yhdellä prosentilla.

”Tutkimuksen kaikissa vertailuryhmissä suunta oli sama, eli HPV-rokotuksen saaneilla oli vähemmän ennenaikaisia synnytyksiä ei-rokotettuihin verrattuna”, tutkimusryhmän jäsen, naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri, dosentti Ilkka Kalliala HUSin Naistenklinikalta kertoo.

”Ennen 32. raskausviikkoa HPV-rokotuksen vaikutukset olivat kaikkein suurimmat”, hän lisää.

Tutkimuksia yhä käynnissä

HUSin mukaan kaiken kaikkiaan Suomessa 5-6 prosenttia lapsista syntyy ennenaikaisesti ja koko maailmassa 5–18 prosenttia. Kalliala arvioi, että eri maat voisivat hyötyä HPV-rokotuksista myös ennenaikaisten synnytysten vähenemisen vuoksi.

”Olisi todella hieno asia, jos voisimme HPV-rokotteella ehkäistä sekä kohdunkaulansyöpiä että ennenaikaisia synnytyksiä”, Kalliala sanoo.

Suomalaisen tutkimuksen tulokset tukevat aiemmin Australiassa tehdyn tutkimuksen tuloksia. Kallialan mukaan näiden kahden tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan tule vielä tehdä lopullisia johtopäätöksiä.

”Seuranta-aika oli lyhyt ja tutkimuksen naiset vielä melko nuoria, joten synnytyksiäkin oli vähän. Asiaa tutkitaan parhaillaan myös muissa maissa, joten on syytä odottaa niiden tuloksia”, Kallialla huomauttaa.

”Meillä on puolestaan tutkimuslupahakemus seurannan jatkamiseksi parhaillaan vireillä”, hän paljastaa.

Näin tutkimus toteutettiin

HUSissa tehty tuore tutkimus on satunnaistettu seurantatutkimus. Sen aineistona on Suomessa 33 kunnassa 2007 aloitettu satunnaistettu HPV-rokotetutkimus sekä syntymärekisteri vuoteen 2014 saakka.

Tutkimuksessa selvitettiin rekistereistä lähes 40 000 vuosina 1990-95 syntyneen naisen synnytysten tiedot. Naisista 6 226 oli saanut HPV-rokotteen, 1 770 hepatiitti B- eli HBV-rokotteen, mutta ei HPV-rokotetta, sekä vajaat 20 000 naista, jotka eivät olleet saaneet kumpaakaan rokotetta.

HUSin mukaan tutkimuksessa oli yhteensä 3 000 täysiaikaista raskautta ja noin 130 ennenaikaista synnytystä. Raskausjaksot ryhmiteltiin täysiaikaisiin, eli ainakin 37 viikkoa kestäneisiin synnytyksiin sekä raskausviikoilla 32–36 ja 22–31 tapahtuneisiin ennenaikaisiin synnytyksiin.

Tutkimus on julkaistu Preventive Medicine -tiedelehdessä.

Valtaosa saa HPV-virustartunnan, joka voi osalla edetä syöväksi

Noin 80 prosenttia ihmisistä saa HPV-virustartunnan elämänsä aikana, useimmiten yhdynnässä. HUSin mukaan suurin osa HPV-tartunnoista paranee itsekseen, mutta osa niistä voi vuosien kuluessa edetä solumuutosten kautta syöväksi, kuten kohdunkaulansyöväksi, joka on yleistynyt nuorilla naisilla 1990-luvulta lähtien.

Syövän esiasteita etsitään irtosolunäytteillä, eli papakokein, sekä nykyisin myös HPV-testillä. Esiasteet pyritään hoitamaan ennen niiden kehittymistä syöväksi.

Esiastehoidot taas lisäävät myöhemmin raskaaksi tulevan naisen ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Rokotteen on osoitettu ehkäisevän tehokkaasti HPV-viruksen aiheuttamia infektioita, kohdunkaulan syövän esiasteita ja syöpiä.

Suomessa HPV-rokote on ollut kansallisessa rokoteohjelmassa vuodesta 2013. Viime vuoden lopulla sosiaalisessa mediassa levisi väärää tietoa HPV-rokotteesta, ja HUS joutui oikomaan some-väitteitä – voit lukea aiheesta lisää täällä.

Suomessa on myös kohdunkaulan syövän seulontaohjelma. Kerroimme aiemmin syöpäseulonnoista ja niiden ihmishenkiä pelastavasta vaikutuksesta, ja voit lukea aiheesta lisää täällä.