Voileivät maistuvat suomalaisille ja lähes jokaisella lienee mielipide siitä, mihin juusto laitetaan leivällä.

Valtaosa suomalaisista (85 %) syö voileipiä päivittäin tai vähintään viisi kertaa viikossa, paljastaa HKScanin teettämä kysely. Joka toisella on kyselyn mukaan leivän päällä aina juustoa.

Juuston paikasta on kuitenkin monia mielipiteitä: kuuluuko juusto alimmaiseksi vai leikkeleen päälle? Aiheesta keskusteleminen voi synnyttää jopa kiivastakin väittelyä.

Mutta enää ei tarvitse väitellä, sillä kyselyssä selvitettiin tähän viimein vastaus. Juuston paikka on kinkkusiivun päällä.

Kyselyyn vastanneista 45 prosenttia laittaa juuston kinkkuviipaleen, meetvurstin, kurkun tai tomaatin päälle, kun taas 37 prosentin mielestä juusto kuuluu alimmaiseksi. 18 prosentille sopii kumpi tahansa tapa.

Eri koulukuntia löytyy myös maksamakkaran ystävistä. 57 prosenttia viipaloi sen leivälle, 18 prosenttia pursottaa sen pötköstä, 10 prosenttia painelee sen leivälle veitselle ja 15 prosenttia kertoo olevansa levitystavan suhteen kaikkiruokaisia.

Kyselystä selvisi myös, että suomalaisten keskuudessa suosituin leikkele on kinkkuleikkele, jonka leivälle valitsee lähes joka toinen (46 %). Tammikuussa 2022 toteutettuun HKScanin kyselyyn vastasi tuhat Suomessa asuvaa henkilöä.