Vihreällä teellä on monia hyötyjä, joista myös hiukset voivat saada osansa.

Säännöllisellä vihreän teen juomisella on monia terveysvaikutuksia, minkä lisäksi juotuna vihreä tee voi auttaa ahdistuksesta kärsivää, parantaa treeniäsi ja tehdä ihmeitä iholle. Vihreästä teestä voi olla kuitenkin iloa myös ulkoisessa käytössä: hiuksille, kun otat sen osaksi hiusten pesua.

Byrdien mukaan vihreän teen isoimmat hyödyt hiuksille ovat se, että se suojaa vapailta radikaaleilta ja voi edistää hiusten kasvua. Kuka tahansa voi käyttää vihreää teetä hiuksissaan, mutta erityisen hyödyllistä se voi olla heille, joilla on päänahan kanssa ongelmia, kuten alopecia.

”Tutkimukset ovat osoittaneet, että kun alopecian omaavien henkilöiden päänahkaan laitettiin vihreä tee -uutetta, heidän hiusten kasvu aktivoitui merkittävästi”, trikologi Isfahan Chambers-Harris kertoi Byrdielle.

Sertifioitu ihotautilääkäri Hadley King on samoilla linjoilla. Hiusten kasvun edistämisen lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet vihreä tee -uutteen voivan vähentää auringon aiheuttamia vaurioita ja estää UV-säteilyn aiheuttamaa ihon ennenaikaista vanhentumista, melanoomaa ja muita ihosyöpiä.

”Nämä vaikutukset todennäköisesti johtuvat vihreän teen polyfenolien antioksidanttisista vaikutuksista. Ne auttavat neutralisoimaan vapaat radikaalit ja estämään oksidatiivista vahinkoa”, King selitti.

Antioksidanteista ja kofeiinista hyötyjä

Vapaat radikaalit ovat epävakaita atomeja, joilla on parittomia elektroneja, ja ne etsivätkin kehosta muita elektroneja löytääkseen parin itselleen. Kingin mukaan tämä aiheuttaa vaurioita soluille, proteiineille ja DNA:lle, ja aiheutunut vaurio voi johtaa inflammaatioon, ikääntymiseen ja jopa syöpään.

Vapaat radikaalit voivat ihon tapaan vaikuttaa hiuksiin ja päänahkaan. Byrdien mukaan niille altistutaan usein UV-säteilyn sekä saasteiden kautta ja antioksidantit, joita vihreästä teestäkin siis löytyy, antavat suojaa niitä vastaan.

Chambers-Harrisin mukaan vihreän teen antioksidanttisia ominaisuuksia omaava polyfenoli epigallokatekiinigallaatin (EGCG) on osoitettu auttavan hiusten kasvussa. Lisäksi ei pidä unohtaa vihreästä teestä löytyvää kofeiinia, jolla myös on ulkoisessa käytössä hyötyjä.

”Vihreän teen kofeiini voi myös stimuloida veren virtausta hiustuppeihin ja auttaa näin tervettä hiusten kasvua”, Chambers-Harris kertoi Byrdielle.

Valmiita tuotteita tai DIY-tyyli

Miten vihreää teetä voi sitten käyttää hiusten pesun yhteydessä? Yksi tapa on ostaa ja käyttää tuotteita, joihin on lisätty vihreää teetä.

Jos kuitenkin olet enemmän DIY-tyylin ystävä, voit huuhtoa hiuksesi vihreällä teellä, vaikka DIY-hoitojen vaikutuksista ei vielä tutkittua näyttöä olekaan.

”Ei ole tutkimuksia, jotka osoittaisivat vihreällä teellä huuhtelun omaavan samat vaikutukset kuin vihreä tee -uutteella on päänahalle. Niiden kokeilemisesta ei kuitenkaan ole haittaa ja niillä voi olla hyödyllisiä vaikutuksia”, Chambers-Harris sanoi.

”Voit lisätä yhden tai kaksi pussia vihreää teetä kiehuvaan veteen ja antaa niiden hautua viisi minuuttia. Kun neste on jäähtynyt, lisää se hiuksiisi hiusten pesun loppuvaiheessa”, hän neuvoi.

Matchastakin voi olla iloa hiuksille

Jos et halua käyttä DIY-tyyliä ja mietit vihreän teen lisäämistä osaksi hiustenhoitoasi, voi lääkäri Joshua Zeichnerin mukaan matchalla uutettu tuote olla myös ihanteellinen lisä.

”Matcha on hyödyksi kahdalla tavalla. Ensinnäkin se auttaa vähentämään inflammaatiota päänahassa ja suojaamaan ihoa vapaiden radikaalien vahingoilta”, hän kertoi.

”Toiseksi se voi auttaa estämään UV-säteilyä vahingoittamasta hiusta”, hän lisäsi ja muistutti, että auringon radikaalit voivat vahingoittaa hiusta ja tehdä niistä hauraat sekä muuttaa hiusväriä.

Lähde: Byrdie