6 ruokaa, joita jokaisen ahdistuksesta kärsivän henkilön tulisi syödä

Ahdistus on yleinen ongelma monille ja sen ominaispiirteitä ovat jatkuva huoli ja hermostuneisuus. Joskus ahdistus liittyy aivojen heikkoon terveyteen. Ahdistuneisuuteen käytetään paljon myös lääkehoitoa.

Lääkityksen lisäksi on olemassa useita keinoja, joita voi kokeilla ahdistusoireiden vähentämiseen, liikunnasta meditaatioon. Mutta tiesitkö, että ahdistusta voi kokeilla hoitaa myös ruokavaliolla? Nämä kuusi ruoka-ainetta vähentävät tieteellisesti ahdistuksen oireita ja lisäävät aivojen terveyttä.

1. Lohi

Lohi sisältää ravinteita, jotka edistävät aivojen terveyttä, mukaan lukien D-vitamiini ja omega-3-rasvahapot EPA (eikosapentaeenihappo) ja DHA (dokosaheksaeenihappo). EPA ja DHA auttavat säätelemään ns. mielihyvähormonien, eli dopamiinin ja serotoniinin toimintaa. Näillä hormoneilla on rauhoittavia ja rentouttavia ominaisuuksia. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että nämä rasvahapot vähentävät tulehdusta ja estävät aivosolujen toimintahäiriöitä, jotka lisäävät ahdistusta. D-vitamiinia on tutkittu paljon sen positiivisten vaikutusten suhteen. Se myös omalta osaltaan parantaa näiden rauhoittavien välittäjäaineiden tasoa elimistössä.

Jo parin lohiaterian syöminen viikossa riittää vähentämään ahdistusta.

kamomillatee
Kuva: Fotolia

2. Kamomilla

Kamomilla on yrtti, joka sisältää suuria määriä antioksidantteja, joiden on osoitettu vähentävän tulehdusta. Elimistön tulehdustila lisää riskiä ahdistumiseen. Useassa tutkimuksessa onkin osoitettu kamomillan vähentäneen ahdistuneisuutta.

Kamomillaa voi nauttia esimerkiksi uutteena tai teenä.

3. Kurkuma

Kurkuma on mauste, joka sisältää kurkumiinia. Kurkumiinia on tutkittu sen osallistumisesta aivojen terveyden edistämiseen ja ahdistuneisuushäiriöiden ehkäisemiseen. Tutkimukset viittaavat siihen, että kurkumiini voi auttaa elimistöä syntetisoimaan paremmin omega-3-rasvahappo-DHA:ta. Kurkumiinilla on myös voimakkaita antioksidanttisia ominaisuuksia, joiden on osoitettu estävän aivosolujen vahingoittumista.

Ruokien maustamisen lisäksi, kurkumaa voi laittaa ripauksen, vaikka smoothieen.

Tummasuklaa

4. Tumma suklaa

Tumma suklaa sisältää flavonoleja, eli antioksidantteja, jotka edistävät aivotoimintaa, lisäämällä aivojen verenkiertoa ja edistämällä niiden kykyä sopeutua stressaaviin tilanteisiin. Jotkut tutkijat väittävät myös, että tumman suklaan vaikutus aivojen terveyteen voi johtua yksinkertaisesti sen mausta, mikä itsessään lisää hyvänolon tunnetta. Tumma suklaa lisää serotoniinin määrää aivoissa, tämä sama välittäjäaine lisääntyy myös mm. valon ja rakastumisen vaikutuksesta.

On hyvä muistaa, että suklaa sisältää paljon energiaa, joten sitä kannattaa nauttia kohtuudella, esimerkiksi pari palaa jälkiruoaksi.

5. Jogurtti

Jotkin jogurtit sisältävät probiootteja ja terveyttä edistäviä bakteereja, jotka parantavat hyvinvointia kokonaisvaltaisesti, myös mielenterveydellisesti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että probiootit estävät vapaiden radikaalien ja neurotoksiinien toimintaa. Vapaat radikaalit ja neurotoksiinit vahingoittavat aivojen hermokudosta.

Jogurtti sopii hyvin mm. aamiaisella nautittuna. Huomio, että valitset probiootteja sisältävän jogurtin.

Vihreateekupissa
healthy green tea cup with tea leaves

6. Vihreä tee

Vihreä tee sisältää L-teaniinia. L-teaniini on aminohappoa, jolla on tutkittu olevan positiivisia vaikutuksia aivojen terveyteen ja ahdistuneisuuden vähentämiseen. Tutkimuksessa on osoitettu L-teaniin alentavan elimistön kortisolin, eli stressihormonin tasoa. L-teaniini estää myös muiden hermojen liikatoimintaa, eli rauhoittaa niitä. Vihreä tee sisältää lisäksi epigallokatekiinigallaattia (EGCG). Se on antioksidantti, jonka on todettu edistävän aivojen terveyttä.

Vihreää teetä voikin nauttia päivittäin, vaikka kahvin sijaan.

Lähde: Healthline


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.