Jos sinusta tuntuu, että saa tarpeeksi muiden ihmisten kosketuksia, sinulla voi olla iho nälkä eli puutetta kosketuksista. Sellainen on voinut yleistyä koronaviruksen eristyksen aikana.

Bustle -sivustolle on otettu esiin ongelma, joka on saattanut lisääntyä viime kevään jälkeen, jolloin on jouduttu olemaan eristyksistä muista ihmisistä. Sitä kutsutaan nimellä ihonälkä, joka tarkoittaa sitä, että tunnetaan puutetta muiden ihmisten kosketuksesta. Edelleenkin monet tekevät töitä kotoa käsin, jolloin läheisyys muiden ihmisten kanssa on voinut jäädä vieläkin vähiin.

Se voi tuntua jopa riskialttiilta, että pitäisi toista ihmistä kädestä, halaisi tai suutelisi, siihen asti, kunnes tämä pandemia on ohi. Jos tässä on erittäin tiukkana, voi muiden kanssa yhteydenpidon väheneminen aiheuttaa jopa psykologisia vaikutuksia. Se, että koskettaa toista tai käy esimerkiksi kampaajalla tai hierojalla, jossa on vuorovaikutuksessa muiden kanssa, voi vähentää stressiä. Tämä on jo näkynytkin esimerkiksi siinä, että masennus, ahdistuneisuus ja päihteiden käyttö ovat lisääntyneet. Se, että saa toiselta halauksen, voi auttaa voimaan paremmin sekä henkisesti että fyysisesti.

Miksi kosketus on niin tärkeää mielenterveydelle?

On tutkittu, että kun ihmiset esimerkiksi halaavat tai saavat selkähieronnan, pärjäävät he paremmin testissä, jossa testataan mielenterveyttä. Kosketus rauhoittaa, koska se lisää oksitosiinin tuotantoa, joka auttaa rentoutumaan ja tuntemaan itsensä rakastetuksi.

Terapeuttisen hieronnan tai ihan vain kädestä pitämisen on todettu olevan hyväksi syöpäpotilaille, ruokahaluttomuudesta kärsiville, vanhuksille, raskaana oleville naisille sekä vauvoille. Jo pieni halaus voi antaa paremman mielen. Se on jopa yhdistetty siihen, että se parantaa immuunijärjestelmän toimintaa. Jos sinulla on kipuja, olet stressaantunut tai vihainen, fyysinen kontakti muiden ihmisten kanssa voi auttaa.

Jos taas on puutetta kosketuksesta, voi se johtaa ahdistukseen, masennukseen tai suruun siitä, että on yksinäinen. Läheisyydellä on myös suuri merkitys pienten lasten aivojen kehitykselle.

Jos asut tällä hetkellä muiden kanssa ja tunnet olevasi emotionaalisesti yhteydessä heihin, et ehkä tunne puutetta läheisyydestä. Mutta jos sinulla on kosketuksen puutos, voi sinulla on halu koskea jopa tuntemattomiin ihmisiin, jonka tehdessä voit huomata mielialasi kohentuvan, vaikka se olisi vain pieni hipaisu.

Miten selviytyä kosketusnälästä?

Koska pandemia voi vielä jatkua pitkään, voi olla vaikea nähdä muita ihmisiä niin paljon kuin mihin on tottunut. Jos sinulla on sellainen tunne, että kärsit kosketusnälästä, kannattaisi käydä esimerkiksi kampaajalla, hierojalla tai vaikka kasvohoidossa. Silloin näet auttaako se tilanteessasi eli käyvätkö ne sinulle terapeuttisena kosketuksena.

Sekin voi auttaa, että käyt kävelyllä luonnossa, otat yhteyttä ystäviin virtuaalisesti ja muistelet niitä aikoja, kuinka tunsit olosi turvalliseksi ja hyväksi ennen koronapandemiaa, joka on usein syynä siihen, että muita ihmisiä nähdään vähemmän kuin ennen. On löydettävä tasapaino sille, kuinka paljon voidaan olla muiden ihmisten kanssa, jotta korona ei leviäsi ja kuinka paljon tarvitsemme kosketuksia, jotta ei koeta kosketusnälkää.

Lähde: Bustle