Moneen suomalaiseen kotiin on korona-aikana tullut uusi, karvainen perheenjäsen.

Kennelliiton mukaan koirien rekisteröintimäärät kasvoivat 8,3 prosenttia vuonna 2020 ja vuonna 2021 lähes 8 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kun kansallinen etätyösuositus päättyi maaliskuun 1. päivä, jäävät lukuisat koirat ensimmäistä kertaa yksin kotiin ja se voi aiheuttaa lemmikille stressiä.

”Etätyöaikana hankituille koirille on normaali tilanne, että ihmiset ovat enimmäkseen kotona. Nyt ollaan hiljalleen palaamassa takaisin toimistoille ja tällainen elinympäristön sekä rutiinien muutos voi aiheuttaa koirille suurtakin stressiä”, Royal Caninin Field Sales Representative Mari Smal kertoo.

Stressi voi tehostaa hermoston toimintaa ja esimerkiksi nostaa verenpainetta ja sykettä. Lyhytkestoisena stressi toimii tehosteena ja saa kehon sekä mielen toimimaan haastavissa tilanteissa.

Pitkäkestoinen stressi on kuitenkin keholle suuri rasite, eikä koira kestä toistuvaa tai pitkään jatkuvaa stressiä. Krooninen stressi heikentää vastustuskykyä ja hyvinvointia.

Tunnista lemmikkisi stressi

Royal Canin Finlandin mukaan stressaantuneen lemmikin tunnistaa käytöksestä. Koira voi tuntua levottomalta ja reagoida tilanteisiin tavallista voimakkaammin, se saattaa läähättää, vaeltaa huoneesta toiseen, vinkua, vapista tai nuolla itseään tarpeettoman paljon.

Stressi voi myös vaikuttaa muun muassa koiran suhtautumiseen toisiin koiriin, ruokahaluun ja suoliston toimintaan. Smal kuitenkin muistuttaa, että stressin oireet ovat eläimilläkin hyvin yksilöllisiä.

”Omistajan onkin tärkeä tietää, miten lemmikki käyttäytyy voidessaan hyvin, jotta voi huomata stressin vaikutukset. Etätyöajan loppuessa ja lemmikin yksinoloajan kasvaessa nopeasti omistajan kannattaa olla herkkänä, miten lemmikki reagoi”, Smal sanoo.

Äkillinen muutos yksinolorutiineissa voi pahimmillaan laukaista eroahdistuksen. Tällöin yksinolosta voimakkaasti stressaantunut koira muuttuu erittäin levottomaksi yksin jäädessään ja saattaa haukkua, pureskella huonekaluja, ravata edestakaisin tai tehdä tarpeensa sisälle.

”Eroahdistunut koira tarvitsee apua ja säännöllistä yksinoloharjoitusta. Jos epäilee omalla koirallaan eroahdistusta, on parasta ottaa ensimmäisenä yhteys eläinlääkäriin”, Smal neuvoo.

Näistä asioista apua

Toimistotyöhön siirtymisen aiheuttamaa mullistusta voi yrittää tehdä lemmikille helpommaksi. Royal Canin Finlandin mukaan johdonmukaiset ja ennustettavat rutiinit voi luoda jo etukäteen ja alkaa viettää asteittain pidempiä aikoja erossa lemmikistä.

Koiran kanssa pitäisi viettää aikaa joka päivä ja tarjota tekemistä. Monipuoliset virikkeet ehkäisevät turhautumisesta johtuvaa stressiä.

”Koiralla pitää olla riittävästi mielekästä puuhaa, jotta se ei tylsisty. Liikunta, leikkiminen, koulutushetket ja kotoisat nukkumapaikat pitävät koiran tyytyväisenä ja rentona, kun on jälleen aika jäädä yksin”, Smal kertoo.

Koiran ahdistusta voi helpottaa myös räätälöidyllä ruokavaliolla, joka auttaa lemmikkiä sopeutumaan muutoksiin ja stressaaviin tilanteisiin. Ruokavaliosta on hyvä keskustella eläinlääkärin kanssa.