Jos väsymys koettaa pitää sinua otteessaan, voivat nämä tavat auttaa virkistymään ja saada sinut paremmin hereille.

Vaikka alla olisi hyvät yöunet ja aamulla nousisi ylös ilman useita torkkunapin painalluksia, voi väsymyksen aalto silti toisinaan iskeä kehen tahansa kesken työ- tai opiskelupäivän. Harvassa ovat kuitenkin ne niin rennot työ- tai opiskelupaikat, joissa voisi pitää tauon kaikesta vain ottaakseen pienet päiväunet.

Moni turvautuu tällaisina hetkinä kahvin apuun tai esimerkiksi käy huuhtomassa kasvojaan virkistävän kylmällä vedellä, mutta nopeampia ja tehokkaampia tuloksia voi saada muilla tavoin. Cosmopolitan jututti asiantuntijoita ja listasi 12 tällaista tapaa, joilla tehokkaasti ja nopeasti virkistät itseäsi, jos olet lähellä nukahtaa työpisteesi ääreen.

Valoa, valoa, valoa

Uniasiantuntija, tohtori Whitney Roban suosittelee käymään ulkona nauttimassa luonnollista valoa, jos väsyttää. Tämä estää elimistöä tuottamasta melatoniinia, hormonia, joka saa sinut väsyneeksi. Jos olet kuitenkin yleensä jumissa sisällä, suosittelee unipsykologi Joshua Tal sijoittamaan valotauluun, kirkasvalolamppuun tai valoterapialaseihin, jotka päästävät valoa luonnonvalon tyyliin. Sisäinen kellosi kokee valon merkiksi olla aktiivinen ja viestittää elimistöllesi, että nyt tarvitaan virkeyttä ja heräämistä edistäviä hormoneja, kuten kortisolia.

Muista juoda vettä

Robanin mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että nestetasapainosta huolehtiminen lisää valppautta, tuottavaisuutta, kognitiivista suoritusta ja muistia. Tämä on Cosmopolitanin mukaan iso juttu, sillä kaikki nämä ovat yleensä laskusuunnassa, kun tunnet olon väsyneeksi.

”Päivinä, kun tunnen itseni väsyneeksi, huomaan usein saavani yhtä paljon lisää virtaa kahdesta kupillisesta vettä kuin saisin yhdesä kupillisesta kahvia”, lääkäri Alex Dimitriu kertoo.

Pidä työpisteelläsi vesipullo muistuttamassa, että sinun on syytä huolehtia nesteytyksestä. Riittävä vedenjuonti saa toki käymään tiheämmin vessassa, mutta Dimitriu muistuttaa, että ylös nouseminen ja liikkuminen vessataukojen takia on myös hyvä tapa virkistää itseään.

Stressaa

Tämä ei ole mikään mukavin tapa virkistää itseään, mutta Cosmopolitanin mukaan se toimii. Voit herätellä itseäsi esimerkiksi lukemalla stressaavan työsähköpostin tai ajattelemalla kaikkea, mitä sinun pitäisi saada päivän aikana aikaseksi. Talin mukaan tämä nostaa kortisolin tasoja ja saa olon valppaammaksi. Jos kuitenkin olet taipuvainen ahdistukseen, älä kokeile tätä tapaa.

Kuntoile hieman

Käy pikaisella kävelyllä tai tee muutama haarahyppy, niin saat nopeasti lisää energiaa.

”Kun kuntoilemme, keho vapauttaa hormoneja, kuten endorfiineja, dopamiinia ja serotoniinia. Nämähormonit vähentävät stressiä, parantavat mielialaa ja lisäävät valppautta”, Roban selittää.

Jos olet valmiiksi väsynyt, älä lähde pitkälle lenkille tai nostele painoja. Intensiivinen treeni saa olon Talin mukaan entistä väsyneemmäksi. Jos siis tunnet olosi uniseksi, on tässä hyvä ja aito syy jättää salitreeni sellaisena päivänä väliin.

Laita lempisoittolistasi soimaan

Ota musiikki avuksesi, jos se on mahdollista. Cosmopolitanin mukaan lukuisat tutkimukset ovat selvittäneet, että musiikin kuunteleminen lisää keskittymistä ja tuottavaisuutta, mikä auttaa sinua painamaan läpi iltapäivän väsyhetken. Tal suosittelee kuuntelemaan hard rockia tai klassista, jos haluat virkistää itseäsi nopeasti. Nämä molemmat tyylilajit voivat stimuoida aistejasi ja saada sinut tuntemaan olosi valppaammaksi.

Juo jotain kuplivaa

Kuplivaa, mutta alkoholitonta, tietysti. Tal kertoi Cosmopolitanille, että hiilihapotetun juoman nauttiminen stimuloi myös aistejasi ja auttaa herämään. Muista vain, että jos nautit sokeroitua hiilihappojuomaa, saatat väsähtää uudelleen tunnin tai parin päästä, kun sokerin vaikutus katoaa.

Hengitä syvään

Voisiko se olla näin helppoa? Cosmopolitanin mukaan kyllä. Dimitriu neuvoo hengittämään syvään kahdesta kolmeen minuuttia, mikä parantaa hapen tuontia elimistöön ja auttaa näin aivoja pysymään hereillä. Raitis ilma auttaa myös, joten jos mahdollista, käy hengittelemässä syvään ulkona.

Kokeile aromaterapiaa

Talin mukaan tämäkin on yksi tapa stimuloida aisteja ja lisätä valppauta: nuuhki virkistävää tuoksua, kuten piparminttua tai eukalyptusta. Voit esimerkiksi hankkia pienen tuoksuttimen työpisteellesi tai eteeristä öljyä roll-on-muodossa.

Roban kuitenkin huomauttaa, että tällä tavalla ei ole runsaasti tieteellistä tukea. Vaikka lukuisat ihmiset ovat kertoneet piparmintun tai eukalyptuksen tuoksun antavan energiaa, ei sen toimivuudesta ole paljon dataa.

Toista mantraa

Tal kertoi Cosmopolitanille, että voit tehdä olosi vain väsyneemmäksi, jos väsyneenä keskityt siihen, että sinua nukuttaa. Se on kuin itsensä toteuttava ennustus. Sen sijaan Tal suosittelee valitsemaan jonkin mantran – se voi olla vaikka carpe diem – joka saa sinut keskittymään pysymään hereillä. Tämä huijaa mielesi kokemaan olevansa valmis ottamaan loppupäivän vastaan ja häiritsee sinua väsymyksen tunteesta.

Valitse hauska häiriötekijä

”Usein kun tunnemme olon väsyneeksi, johtuu se vain siitä, että meillä on oikeasti tylsää”, Tal selittää.

Siksi kannattaakin pitää pieni tauko ja tehdä jotain hauskaa ja rentouttavaa kesken töiden tai opiskelun, sillä se auttaa saamaan lisää virtaa ja häiritsee sinua väsymyksen tunteesta. Älä kuitenkaan tee sitä virhettä, että katsoisit yhden jakson sinut koukkuunsa saanutta sarjaa, koska tiedetäänhän se, kuinka siinä käy: se ei jää vain yhteen jaksoon.

Ota tauko ruuduista ja näytöistä

Joskus ruutuaika on syy väsymykseen. Robanin mukaan silmien rasitus voi aiheuttaa pääkipua ja uneliasuutta.

”Pidä tauko tietokoneesta, jotta voit rentouttaa silmiäsi ja aivosi”, hän neuvoo.

Tässä voi auttaa jokin niinkin pieni juttu kuin vessatauko, vesipullon täydennys tai pikainen kävely työpaikan tiloissa. Älä kuitenkaan ota puhelinta mukaasi, sillä silmäsi ovat ansaineet lepohetken.

Meditoi

Tämä ei vaadi sinulta paljoa, vaan nopea, ohjattu meditaatio YouTuben tai siihen tarkoitetun sovelluksen avulla pitäisi auttaa. Robanin mukaan meditointi auttaa, koska se tyhjentää mielesi, jotta voit keskittyä helpommin ja tätä on usein vaikea tehdä, kun on väsynyt. Lisäksi se auttaa nukkumaan paremmin illalla, joten et välttämättä ole seuraavana päivänä niin väsynyt.

Lähde: Cosmopolitan