Odottavan äidin diabetes tai ylipaino voi vaikuttaa suuresti sikiön kokoon

Diabetes sekä ylipaino yhdessä voivat nostaa epätavallisen suuren vauvan synnyttämisen todennäköisyyttä moninkertaisesti.

Ylipainoisten ja diabeetikkonaisten sikiöt voivat olla epätavallisen suuria jo raskauden kuudennella kuukaudella, selviää Diabetes Care -julkaisussa ilmestyneestä tutkimuksesta.

Newserin mukaan tällä on väliä, koska epätavallisen suurilla vauvoilla on loukkaantumisen riski synnyntyksen aikana ja sekä riski ylipainoon ja diabetekseen myöhemmällä iällä kasvaa.

Cambridgen yliopiston tutkijat tutkivat yli 4 000 esikoistaan odottanutta naista. Tuloksista ilmeni, että ylipainoisilla naisilla sikiö oli epätavallisen suuri 28. raskausviikkoon mennessä 63 prosenttia todennäköisemmin.

Diabeetikkonaisilla epätavallisen suuren sikiön todennäköisyys oli vielä huomattavampi – 200 prosenttia. Sen sijaan jos odottava äiti oli sekä diabeetikko että ylipainoinen, odotti hän 500 prosenttia todennäköisemmin epätavallisen suurta vauvaa.

Newserin mukaan yli neljällä prosentilla tutkituista naisista todettiin raskausdiabetes, mutta asiantuntijoiden mukaan se voi vaikuttaa jopa 18 prosenttiin raskauksista.

Raskausdiabeteksen seulontoja on Newserin mukaan niinkin myöhään kuin vasta 28. raskausviikolla. Tutkijoiden mukaan se on liian myöhään ja sen sijaan seulontoja pitäisi olla jo 24. viikkoon mennessä tai kenties jopa aiemmin.

Asiantuntijoiden mukaan raskausdiabetes voi nostaa kuolleena syntyvän lapsen riskiä ja se on suurilta osin estettävissä.

”On tärkeää korostaa, että välittömät muutokset elämäntavoissa terveellisestä ruokavaliosta kohtalaiseen kuntoiluun voivat omata merkittävän positiivisia vaikutuksia naisen ja hänen vauvansa terveyteen”, tohtori Royal College of Obstetricians and Gynaecologistsista kommentoi.

Voit lukea lisää uudesta tutkimuksesta täältä.

Lähde: Newser


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.