Nälkä motivoi enemmän kuin pelko tai yksinäisyys

Tutkimuksen mukaan nälkä voi olla tehokkain motivaattori.

Jos motivaatiosi on hukassa, koeta kannustaa itseäsi ruoan avulla – esimerkiksi jonkin epämiellyttävän askareen tehtyäsi voit palkita itsellesi hyvällä ruoalla. Ruoka nimittäin on tutkimuksen mukaan hyvä motivaattori.

Brittilehti Metro kertoo Yhdysvaltain terveysviraston teettämästä tutkimuksesta, jossa kolmessa erilaisessa kokeessa selvitettiin, mikä motivoi eniten: nälkä, jano, pelko vai yksinäisyys. Tutkimus julkaistiin Neuron-journalissa.

Ensimmäisessä kokeessa tutkijat kokosivat yhteen joukon hiiriä, jotka olivat joko nälkäisiä ja janoisia tai vain janoisia ja jättivät ruokaa ja vettä niiden eteen. Metron mukaan vain janoiset hiiret menivät veden luo, kun taas nälkäiset että janoiset hiiret suuntasivat suoraan ruoan kimppuun ja sivuuttivat janonsa, mikä viittaisi nälän olevan suurempi motivaattori kuin jano.

Toisessa kokeessa tutkijat täyttivät tietyt alueet häkistä kemikaalilla, jota ketut tuottavat, laittoivat näihin paikkoihin ruokaa ja jättivät häkkiin hiiriä, joilla joko oli tai ei ollut nälkä. Nälkäiset hiiret menivät Metron mukaan suoraan syömään ja jättivät huomiotta pelon mahdollisesta lähellä olevasta petoeläimestä, kun taas muut hiiret pysyttelivät turvallisilla, kettukemikaalittomilla alueilla.

Viimeisessä kokeessa tutkijat laittoivat yksinäisiä hiiriä kahteen lokeroon jaettuun häkkiin. Yhdessä lokerossa oli ruokaa ja toisessa oli ystävällinen hiiri.

Vaikka hiiret ovat yleensä sosiaalisia eläimiä, menivät Metron mukaan nälkäiset hiiret jälleen ruoan luo suoraan, kun taas muut hiiret menivät toisessa lokerossa olleen hiiren luo. Tämä kaikki taas todistaa sen, että nälkä on voimakkaampi motivoimaan kuin pelko, jano tai yksinäisyys.

Metro huomauttaa, että tutkimus on toteutettu hiirillä eikä ole mahdollista olettaa, että sama järjestys pätee täysin ihmisiin. Tästä huolimatta tulokset osoittavat mielenkiintoisen, synnynäisen taipumuksen olla voimakkaasti ruoan motivoimana.

Voit lukea tutkimuksesta lisää täältä.

Lähde: Metro