Porkkanoiden beetakaroteeni voi alentaa riskiä sairastua tietynlaisiin rintasyöpiin.

Tuttua lastenlaulua porkkanoiden syömisestä kannattaa noudattaa, sillä tutkimus on selvittänyt säännöllisen porkkanoiden syömisen voivan alentaa naisten mahdollisuutta sairastua tietyntyyppisiin rintasyöpiin jopa 60 prosentilla.

Daily Mailin mukaan syy on beetakaroteenissa ja muillakin vihanneksilla ja hedelmillä, joissa on paljon beetakaroteenia, on sama vaikutus. Esimerkkejä tällaisista syötävistä porkkanoiden lisäksi ovat pinaatti, punaiset paprikat ja mangot.

American Journal of Clinical Nutrition -journalissa julkaistua tutkimusta varten ympäri Eurooppaa kotoisin olevat tutkijat perehtyivät joukkoon kasvikemikaaleja nähdäkseen, miten ne vaikuttavat syöpäriskiin. Tutkimukseen osallistui 1 500 naista, joilla oli diagnosoitu rinnassa kasvain ja 1 500 naista, joilla ei ollut syöpää.

Daily Mailin mukaan osallistujilta kysyttiin heidän ruokailutottumuksista sekä heille tehtiin verikokeet beetakaroteenin, joka on A-vitamiinin esiaste, sekä muun muassa C-vitamiinin ja lykopeenin määrien selvittämiseksi.

Tulokset paljastivat, että paljon beetakaroteenia sisältäviä ruokia syöneille naisille kehittyi 40-60 prosenttia epätodennäköisemmin estrogeenireseptori-negatiivinen kasvain.

Beetakaroteeni ei kuitenkaan vaikuttanut alentavan mahdollisuutta estrogeenireseptori-positiiviseen kasvaimeen, joita suurin osa rintasyöpäkasvaimista on.

Tohtori Richard Berks Breast Cancer Now -hyväntekeväisyysjärjestöstä kommentoi, että tutkimus on lisätodiste siitä, kuinka terveellinen ruokavalio voi alentaa riskiä sairastua syöpään.

”Olemme pitkään tienneet, että terveellinen ruokavalio – porkkanat mukaan laskettuna – voi auttaa laskemaan rintasyöpäriskiä, koska se auttaa pitämään yllä tervettä painoa”, Berks sanoi.

”Vaikka on todella tärkeää syödä vihanneksia osanana tasapainoista ruokavaliota, ei ole valitettavasti olemassa sellaista asiaa kuin superruoka, kun on kyse rintasyöpäriskistä”, hän jatkoi.

”Jokainen voi vähentää omaa rintasyöpäriskiään ja monia muita sairauksia terveellisillä elämäntapavalinnoilla – kuten terveen painon ylläpitäminen, vaihteleva ja tasapainoinen ruokavalio, olemalla aktiivisempi ja rajoittaen alkoholin juomista”, Berks listasi.

Lähde: Daily Mail