Arkeen paluu voi kuitenkin joskus laskea seksuaalista halua ja asiantuntija antoikin neuvoja, mitä tehdä, kun työstressi tuntuu imevän itsestä kaikki mehut.

Yli kolmannes (35%) suomalaisista ajattelee seksiä vähintään kerran päivässä, selviää Kaalimato.comin teettämästä tutkimuksesta. Vajaa neljännes (22%) ajattelee seksiä useita kertoja päivässä ja 13 prosenttia kerran päivässä.

Seksuaalisesti vilkkain mielikuvitus on suomalaisilla miehillä. Heistä joka kolmas ajattelee seksiä useita kertoja vuorokaudessa ja yhteensä 49 prosenttia miehistä ajattelee seksiä ainakin kerran päivässä.

Suomalaisilla naisilla ajatukset ovat huomattavasti harvemmin seksissä miehiin verrattuna. Vaikka joka neljäs nainen ajattelee seksiä useita kertoja viikossa, on se ainakin kerran päivässä mielessä vain yhteensä 21 prosentilla.

”Visuaalisuudella on yleensä suurempi rooli miesten kiihottumisessa. Miehet saattavat siis saada ympäristöstä herkemmin erilaisia visuaalisia ärsykkeitä, jotka saavat omat ajatukset kääntymään seksiin”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo tiedotteessa.

”Kaalimato.comin aikaisemmat tutkimukset ovat myös osoittaneet miesten haluavan keskimäärin naisia enemmän seksiä. Naisten seksihaluihin voi vaikuttaa puolestaan kuukautiskierron eri vaiheet sekä miehiä suurempi alttius stressille ruuhkavuosien aikana”, hän jatkaa.

Seksi mielessä etenkin keski-ikäisillä

Stereotyyppinen ajattelutapa on se, että hormonit hyrräävät vain nuorilla ja he ajattelevat paljon seksiä. Kaalimadon tutkimuksen mukaan tosiasiassa kaikkein himokkaimpia ovat kuitenkin 35-44-vuotiaat suomalaiset.

Vaikka seksi on luonnollisesti usein myös nuorten mielessä, ajattelee 18-24-vuotiaista seksiä useita kertoja vuorokaudessa vain alle viidennes (19%), kun 35-44-vuotiaista näin on lähes kolmanneksella (31%). Myös 45–54-vuotiaat ajattelevat seksiä aktiivisesti, sillä heistä 24 prosenttia ajattelee seksiä useita kertoja päivässä.

”50 ikävuoden tienoilla oma arki on saattanut rauhoittua lasten jo kasvettua itsenäisemmiksi. Oma elämä ei siis välttämättä pyöri enää kiireisessä lapsiarjessa, vaan syntyy tilaa ja vapaa-aikaa omille harrastuksille, ja myös seksielämälle on jälleen enemmän aikaa”, Lavikainen toteaa.

Kaalimadon mukaan seksi on useita kertoja viikossa mielessä varsin tasaisesti kaikilla 18–70-vuotiailla suomalaisilla. Toisin kuin muissa ikäryhmissä, on 55–70-vuotiaiden kesken havaittavissa selvempää jakautumista seksuaalisesti erittäin aktiivisiin ja harvemmin tai ei koskaan seksiä ajatteleviin.

”Vanhemmissa ikäluokissa omaan seksuaalisuuteen vaikuttavat vaihdevuodet sekä sairaudet ja lääkitykset. Vanhemmiten ihmiset ovat saattaneet myös löytää muita keinoja saada mielihyvää kuin seksi. Jotkut pysyvät kuitenkin seksuaalisesti aktiivisina aina vanhuuteensa saakka”, Lavikainen sanoo.

Seksin ajattelematta jääminen ei tee epänormaaliksi

Viisi prosenttia suomalaisista ei ajattele seksiä ollenkaan. Kaalimato muistuttaakin, että seksin ajatteleminen tai ajattelematta jättäminen ei määrittele normaaliutta.

Kaalimadon mukaan joillekin ihmisille on tavanomaista, että seksiä ei ole koskaan elämässään ajatellut sen kummemmin. Myös seksuaalisesti aktiivisempien on täysin luonnollista kohdata ajoittain hiljaisempia aikakausia, jolloin seksiä ei tule ajatelleeksi tai sitä ei tee mieli.

”Olennaista on kiinnittää huomiota asiaan silloin, jos itsessään havaitsee tapahtuneen pidempikestoisen muutoksen, joka myös haittaa itseä”, Lavikainen kertoo.

”Jos esimerkiksi parisuhteessasi omat seksihalusi ovat yllättäen kateissa yli puolen vuoden ajan ja asia alkaa häiritä sinua, on fiksua lähteä selvittämään syitä muutoksen taustalla”, seksuaaliterapeutti lisää.

Arkeen paluu ja työstressi syövät monien seksihaluja

Elokuussa monet suomalaiset palaavat lomilta takaisin töidensä pariin. Töiden alku saattaa tuoda mukanaan stressiä joskus niinkin paljon, että työasioista ei tunnu pääsevän irti kotonakaan.

Kaalimato.comin tutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia suomalaisista kokee ajattelevansa vapaa-ajallaan enemmän töitään kuin seksiä.

”Seksin harrastaminen, tai edes sen ajatteleminen, vaatii yleensä aikaa ja stressitöntä mieltä. Hektisen työarjen alkaessa onkin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten ja millaisessa seurassa omaa vapaa-aikaansa kuluttaa”, Lavikainen sanoo.

”On tärkeää kehitellä itselleen stressivapaata tekemistä, kuten metsässä käyskentelyä tai kirjojen lukua, ja viettää aikaa sellaisessa seurassa, joka tuo hyvää mieltä ja oloa. Myös hetkessä elämisen taitoa kannattaa harjoittaa säännöllisesti”, hän neuvoo.

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat yli 18-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin kansalaispaneelissa toukokuussa 2019 ja lähtöotos on kansallisesti edustava.