Napa voi kerätä paljon likaa ja jos sitä ei puhdista kunnolla, voi se johtaa ällöttäviin seuraamuksiin.

Napa pitäisi puhdistaa siinä missä kaikki muutkin osat kehoa tai muuten navan alueelle voi kehittyä pahoja hajuja ja tulehduksia.

”Terveyspalvelujen tarjoajat ovat poistaneet navoista ”kasvustoa”, joka on osoittautunutkin bakteerien, lian, hien, saippuan, voiteiden ja nukan sekoitukseksi”, ihotautilääkäri Alexandria V. Booth sanoi Women’s Healthille.

”Voi nolottaa mennä lääkärin ihosyöpäepäilyjen takia ja lopputulos onkin vain vuosien liat navassa”, hän jatkoi.

Vaikka napa olisi sisäänpäin kääntynyt eikä olisi alkanut lian ynnä muun takia muuttua ulospäin kääntyneeksi, on silti hyvin mahdollista, että napasi on likaisempi kuin tiedät; Pohjois-Carolinan osavaltionyliopiston tutkimuksen mukaan navan alueella kuhisee 67 erilaista bakteeria.

Siksi onkin tärkeää puhdistaa napa oikein. Boothin mukaan pelkkä suihkussa käyminen poistaa osan bakteereista, nukasta ynnä muusta.

Jos napasi on kuitenkin sisäänpäin kääntynyt, kannattaisi sinun kerran viikossa puhdistaa napa vanupuikolla, jossa on vettä ja saippuaa. Jos se on ulospäin kääntynyt, saippuainen pesulappu hoitaa homman.

Jos napasi kunto on kuitenkin lähtenyt jo pois hallinnasta – eli et pääse hajusta tai tulehduksesta eroon puhdistamalla sitä itse – on silloin parempi käydä lääkärin pakeilla, jotta hän voi hoitaa napasi kuntoon kunnon välineillä.

Lähde: Women’s Health

Kommentit

Kommenttia