Kaikkia unia ei halua muistaa, mutta osa niistä voi olla niin mielenkiintoisia tai ihania, että niitä muistelisi mielellään myös myöhemmin.

Moni haluaa tietää mitä merkityksiä heidän näkemillään unilla on. Unet voivat opettaa tai kertoa jotain, mitä ei ole ennen unennäkemistä tajunnut. Unet voivat jopa ratkaista päiväsaikaan esiintyviä ongelmia. On monta syytä, miksi unia ei halua unohtaa, mutta ne unohtuvat valitettavan usein tai niitä ei muista kunnolla. On kuitenkin monta keinoa, joiden avulla unet jäävät paremmin mieleen.

5 parasta keinoa, joiden avulla voi oppia muistamaan näkemänsä unet

1. Toimi nopeasti, jotta uni ei ehdi unohtua

Jos kääntää herätessään heti huomion pois unesta, ei se jää kovin helposti mieleen. Sen sijaan, että esimerkiksi tarkistaisi heti herätessään sähköpostin, muistelisi näkemäänsä unta, jää uni paremmin muistiin.

2. Pidä unipäiväkirjaa

Unissa näkemiään asioita voi pistää ylös. Unipäiväkirjaan voi tallentaa esimerkiksi sellaisia unia, joita ei ole oikein ymmärtänyt, miksi niitä näki. Kun ne ovat ylhäällä, niihin voi palata myöhemmin. Siihen voi mennä jopa vuosia, että tajuaa, miksi on nähnyt tietynlaisen unen. Unipäiväkirjan avulla uni jää paremmin mieleen ja merkityksen etsimistä on helpompi tehdä.

3. Tee unien näkemisestä rituaali

Ennen kuin nukahtaa, voi miettiä sitä unta, jonka haluaisi nähdä uudelleen. Sillä tavalla saattaa todellakin nähdä saman unen kuin esimerkiksi edellisenä yönä. Ehkä unen merkitys avautuu paremmin, kun unen näkee uudelleen.

4. Älä pelkää painajaisia

Kukaan tuskin pitää painajaisista, koska ne ovat pelottavia. Mutta nekin saattavat kertoa jostain tärkeästä. Ehkä jossakin asiassa pitäisi toimia jollakin toisella tavalla, josta painajainenkin kertoo. Painajaisissa voi olla kätkettynä jokin suuri viisaus.

5. Koita nukkua enemmän ja paremmin

Jos ei nuku hyvin, ei ole päivällä tuottavimmillaan. Luolissa asuvat esi-isämme nukkuivat todella pitkiä jopa 12–15 tunnin yöunia. Luultavasti noiden pitkien unien ansiosta tehtiin ensimmäiset taidokkaat luolamaalaukset. Edison taas huomasi, että unet olivat hänelle niin tärkeitä inspiraation lähteitä, että hänen piti keksiä tapa, jolla hän sai herätettyä itsensä yöllä muistelemaan uniaan.

REM-univaiheet pidentyvät yön edetessä. Jos menee nukkumaan vasta keskiyöllä ja herätyskello soi jo klo 5.30, ehtii näkemään hyvin vähän unia.

Lähde: Yourtango