Olet tehokkaasti tehnyt töitä aamupäivän, käynyt lounaalla ja olet valmis jatkamaan työpäivän loppuun, kun iltapäivällä iskee nuupahdus ja aamupäivän energia on muisto vain.

Kuulostaako yllä oleva tutulta? Tällaisessa tilanteessa houkuttaisi ottaa pienet päiväunet, mutta työpaikalla se ei usein ole mahdollista, joten moni turvautuu kofeiinin apuun ja juo teetä tai kahvia.

Kofeiini voi kuitenkin piristää niin, että et saa illalla kunnolla unta. Helsingin yliopiston dosentti Tarja Stenbergin mukaan kofeiinin määrä veressä puolittuu 5-8 tunnissa, joten iltapäivällä nautitun kofeiinin vaikutus voi tuntua vielä illalla.

Lääkäri Karan Rajan suositteleekin, että 10 tuntia ennen yöunille menoa lopettaisi kofeiinin nauttimisen. Tämä tarkoittaa, että jos menet nukkumaan kello 22-23, pitäisi viimeiset kahvi- tai teekupposet juoda kello 12-13.

Iltapäivän piristeenä ja virtapiikkinä töissä ei siis kannattaisi käyttää kofeiinia, mutta onneksi sille löytyy monia hyviä korvikkeita. Women’s Health listasi 15 tapaa, miten voit antaa itsellesi lisää energiaa, kun iltapäivän nuupahdus iskee, ja suomensimme näistä tavoista 10 alle.

Naura

Pikainen tauko jonkin huvittavan videon äärellä voi olla juuri se, mitä tarvitset tunteaksesi olosi energisemmäksi. Etsi vaikkapa hauska TikTok-video tai jokin elokuvakohtaus YouTubesta, joka saa sinut aina nauramaan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että nauraminen lievittää stressiä, laskee verenpainetta, parantaa mielialaa ja lisää endorfiinien määrää.

Käy kävelyllä

Jos keskittyminen herpaantuu, silmäsi meinaavat painua kiinni eikä virtaa tunnu olevan, lähde hetkeksi pois työpisteeltäsi ja käy pienellä kävelyllä. Women’s Healthin mukaan 10-15 minuutin kävely riittää antamaan sinulle energiaboostia jopa enemmän kuin saisit kahvista. Physiology & Behavior -journalissa vuonna 2017 julkaistu tutkimus vertasi päivittäsen kofeiinin kulutuksen vaikutuksia lyhyeen fyysiseen aktiviteettiin, kuten kävelyyn. Tutkimuksessa ilmeni, että lyhyet aktiivisuushetket, kuten portaiden kävely ylös ja alas, oli tehokkaampi tapa lisätä energiatasoja ihmisillä, jotka kroonisesti nukkuivat liian vähän.

Pure purkkaa

Tämä voi kuulostaa oudolta, mutta purkan pureskeleminen saattaa lisätä energiaasi. Women’s Healthin mukaan joukko tutkimuksia selvitti, miten purkan pureskeleminen vaikuttaa henkilön mielialaan ja osoitti, että se voi parantaa valppautta ja auttaa keskittymään. Älä kuitenkaan ala jauhaa purkkaa täyttä höyryä. Toinen tutkimus osoitti, että rennolla ja luonnollisella tahdilla purkkaa syönnin jälkeen pureskelleet ihmiset lisäsivät heidän energiankulutustaan.

Kuuntele lempimusiikkiasi

Kun tunnet väsymyksen hiipivän, laita lempimusiikkiasi soimaan – etenkin jos se on menevää ja hauskaa. Tutkimus on osoittanut, että hyvän mielen hormoni dopamiinin määrä oli 9 prosenttia korkeampi vapaaehtoisilla, jotka kuuntelivat musiikkia, josta he nauttivat. Piristävä musiikki on paras tapa tehostaa valppautta ja keskittymistä, joten kuuntele jotain sellasta, joka menee jalan alle.

Nuuhki sitrustuoksuja

Pidä työpisteesi lähellä jotain sitrukselle tuoksuvaa tai jopa tuoreita sitrushedelmiä. Niiden tuoksun nuuhkiminen saattaa olla se, mitä tarvitset päästäksesi yli iltapäivän nuupahduksesta ja painamaan hommia loppupäivän ajan. Women’s Health kertoo tutkimuksesta, jossa osallistujia pyydettiin haistamaan viiden minuutin ajan tuoksuja, kuten appelsiinille tuoksuvaa eteeristä öljyä (sweet orange), minkä jälkeen heidän vitaaliparametrit mitattiin. Appelsiiniöljyä haistaneet osallistujat olivat vähemmän ahdistuneita ja vaikutus kesti testn yli. Sitruunamelissa voi myös tehostaa kognitiivista suoritusta ja mielialaa.

Juo vettä pitkin päivää

Se ei liene yllätys, että jos juot liian vähän vettä, voi olo olla entistä kurjempi myöhemmin päivällä. Women’s Healthin mukaan Connecticutin yliopiston tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa vain 1,5 prosentin menetys tavallisesta vesimäärästä voi johtaa väsymykseen ja vaikeuksiin keskittyä. Tutkijoiden mukaan tämä vaikuttaa etenkin naisiin. Toiset tutkimukset ovat tukeneet tätä väitettä, joten huolehdi riittävästä nesteytyksestä pitkin päivää ja etenkin myöhemmin päivällä ja voit välttyä iltapäivän väsymykseltä.

Käy hetki ulkona

Jos et voi lähteä kävelylle, käy edes hetken aikaa ulkona haukkaamassa raitista ilmaa. Voit seistä vaikka vain ulko-oven vierellä muutaman minuutin ajan. Women’s Health kertoo, että Journal of Environmental Psychologyssa julkaistujen tutkimusten mukaan ulkona oleminen saa ihmiset tuntemaan, että he ovat enemmän elossa ja energisempiä. Kun väsymys alkaa iskeä, käy ulkona hetki.

Jos et voi lähteä kävelylle tai käymään haukkaamassa happea, poistu edes työpisteeltäsi hetkeksi. Mene seisomaan ikkunan ääreen, kävele portaita tai mene hetkeksi vain toiseen huoneeseen. Tärkeintä on, että nouset ylös ja liikut jollain tavalla. Tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa käveleminen ympäriins sisällä auttaa tuntemaan olon pirteämmäksi.

Meditoi hetken aikaa

Säännöllinen meditointi voi antaa sinulle lisää energiaa. Biological Psychiatryssa julkaistun tutkimuksen mukaan jopa lyhyet midfulness-harjoitukset voivat vähentää inflammaation merkkiaineita ja vähentää stressiä, joka saattaa aiheuttaa iltapäivän väsymyksen. Women’s Healthin mukaan toiset tutkimukset ovat tutkineet, miten meditaatio vaikuttaa aivoihin ja saaneet samankaltaisia tuloksia: se voi vähentää stressiä, joka saattaisi aiheuttaa uupumusta. Etsi sinulle sopivia muutaman minuutin kestäviä meditaatioharjoituksia ja tee niitä työpäivän aikana.

Nuuhki piparminttuöljyä

Sitrustuoksut eivät ole ainoa tuoksu, josta voi olla iloa, kun kaipaat lisää energiaa. Piparminttuöljyn on osoitettu antavan hieman lisäboostia; nuuhkaise sitä tai laita sitä ohimoillesi. Se tuoksuu mahtavalta ja saa sinut tuntemaan olevasi enemmän elossa. Voit sekoittaa sitä myös appelsiinille tuoksuvan eteerisen öljyn sekaan, jolloin saat tuplavaikutuksen.

Suunnittele tehtävälistasi iltapäivän väsymys huomioiden

Vaikka et voisi päästä eroon iltapäivän väsyhetkestä ja energiatasojen laskusta, on yksi tapa olla mahdollisimman tehokas töissä se, että suunnittelet tehtävälistasi oman rytmisi mukaan. Psychology Todayn mukaan monet ihmiset ovat valppaimmillaan kello 08-09 aikaan ja saattavat olla uneliaampia kello 13-15 aikaan. Tee siis kaikista vaativimmat ja eniten aikaasi vaativat tehtävät aiemmin ja jätä helpompia tehtäviä iltapäivään. Näin saat myös paremmin pidettyä taukoja, kun todella tarvitset niitä.

Lähde Women’s Health