Suomessa juodaan paljon kahvia ja muita kofeiinia sisältäviä juomia.

Monelle kofeiinijuomat ovat tapa virkistää ja piristää oloaan. Etenkin aamukahvi on lukuisilla suomalaisillakin tapa käynnistää päivänsä – useampi kuin kaksi kolmesta suomalaisesta juo aamukahvia.

Kaikilla kahvi tai kofeiini ei kuitenkaan vaikuta piristävästi. Siinä missä joku voi juoda vain kupillisen kahvia ja tuntea olonsa virkeämmäksi, voi toinen juoda kahvia kuppikaupalla eikä se vaikuta mitenkään.

”Kofeiinin piristävä vaikutus on yksilöllinen”, fysiologian dosentti Tarja Stenberg Helsingin yliopistosta kertoo Tiede-lehdessä.

”Noin kolmannes meistä on herkkiä kofeiinille ja toinen kolmannes kohtalaisen herkkiä. Loppuihin kofeiini tehoaa huonosti, jos ollenkaan”, hän selittää.

Geneettiset tekijät taustalla

Mistä tämä ero kofeiinin vaikutuksessa ja herkkyydessä johtuu? Stenbergin mukaan se liittyy geneettiseen tekijöihin, eli yksilöllisesti toimiviin solun adenosiinireseptoreihin, joihin sekä adenosiini että kofeiini sitoutuvat.

”Adenosiini on aivojen unihiekkaa. Kun sitä kertyy hermosoluihin, alkaa väsyttää. Jos kofeiini tukkii reseptorit, nukahtaminen estyy ja onnistuu vasta, kun kofeiini hajoaa elimistössä”, Stenberg sanoo Tiede-lehdessä.

Stenbergin mukaan kofeiini saavuttaa huippupitoisuuden veressä noin 30-60 minuutissa, mihin riittää 1-2 kupillista kahvia. Veressä kofeiinin määrä puolittuu 5-8 tunnissa, mutta puoliintumisaikakin on yksilöllinen.

Kerroimme aiemmin, miten kahvista on löydetty uusi terveyshyöty. Lisäksi olemme kertoneet erilaisista kofeiinin terveyshyödyistä sekä mitkä ovat parhaat ajankohdat päivän ensimmäiselle ja viimeiselle kahvikupposelle.

Lähde: Tiede