Joka päivä miljardit ihmiset luottavat kofeiiniin aamun piristeenä, selvitäkseen yövuorosta ja iltapäiväväsymystä estääkseen.

Tämä luonnollinen piriste onkin yksi yleisimmin käytetyistä ainesosista maailmassa. Kofeiinista puhutaan usein sen kielteisistä vaikutuksista uneen ja ahdistukseen. Tutkimuksissa on todettu myös, että sillä on erilaisia ​​terveysvaikutuksia.

Mikä on kofeiini?

Kofeiini on luonnollinen piriste, jota esiintyy yleisimmin tee-, kahvi- ja kaakaokasveissa. Sitä kulutetaan maailmanlaajuisesti. Se auttaa sinua pysymään hereillä ja voi estää väsymystä.

Kuinka se toimii?

Kofeiinin päävaikutus keskittyy aivoihin. Se stimuloi aivoja estämällä hermovälittäjäaineen adenosiinin vaikutukset. Aedosiini on välittäjäaine, joka rentouttaa aivoja ja sinut väsyneeksi.

Mitkä ruoat ja juomat sisältävät kofeiinia?

Kofeiinia löytyy yleisimmin kahvista, teestä, virvoitusjuomista, suklaasta ja energiajuomista. Kofeiinia löytyy myös joistakin reseptilääkkeistä tai käsikauppalääkkeistä, kuten flunssa-, allergia- ja kipulääkkeistä. Se on myös yleinen ainesosa laihdutustuotteissa.

Kofeiinin hyötyjä

Voi parantaa mielialaa ja aivotoimintaa

Kofeiini voi parantaa mielialaa, vähentää masennuksen todennäköisyyttä, stimuloida aivotoimintaa ja suojata Alzheimerin ja Parkinsonin taudilta.

Voi lisätä aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa

Kofeiini voi lisätä aineenvaihduntaa ja edistää rasvan palamista, mutta nämä vaikutukset todennäköisesti pysyvät vähäisinä pitkällä aikavälillä.

Voi parantaa harjoituksen suorituskykyä

Pienien kofeiinimäärien kulutus noin tunti ennen liikuntaa, parantaa todennäköisesti harjoituksen suorituskykyä.

Voi suojata sydänsairauksilta ja diabetekselta

Kofeiinipitoiset juomat, kuten kahvi ja tee, voivat vähentää sydänsairauksien ja tyypin 2 diabeteksen riskiä, ​​vaikka tämä riippuu yksilöstä.

Muut kahvin terveyshyödyt

Kahvin juominen voi edistää maksan, ihon ja ruoansulatuskanavan terveyttä. Se voi myös pidentää elinikää ja auttaa estämään useita sairauksia.

Turvallisuus ja sivuvaikutukset

Kofeiinin käyttöä pidetään yleensä turvallisena, mutta se voi aiheuttaa joillakin ihmisillä negatiivisia sivuvaikutuksia, kuten ahdistusta, levottomuutta ja univaikeuksia.

Suositellut annokset

Yleisesti 2–4 kupillista kahvia, eli 400 mg kofeiinia päivässä pidetään turvallisena rajana. Tämän ylittävä määrä voi aiheuttaa kofeiinimyrkytyksen. Kofeiinimyrkytys on tila, joka aiheuttaa levottomuutta, pahoinvointia, vapinaa, sydämentykytystä ja hermostuneisuutta. Vaikeassa myrkytyksessä ilmaantuu kouristuksia.

Jaa kavereille, jotka rakastavat kahvia!

Lähteet: Healthline, Terveyskirjasto