Syyskuun ensimmäisellä viikolla vietetään valtakunnallista keliakiaviikkoa. Keliakiaviikko järjestetään vuosittain viikolla 36.

Keliakia on Suomessa luultuakin yleisempi tauti, sillä moni sairastaa sitä tietämättään. Keliakialiiton mukaan Suomessa on noin 40 000 diagnosoitua keliaakikkoa, mutta jopa 70 000 saattaa sairastaa sitä tietämättään, kertoo Terveystalo tiedotteessa.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa suolisto ei siedä vehnän, ohran ja rukiin sisältämää gluteenia. Kun keliakiaa sairastava henkilö syö gluteenia, se aiheuttaa tulehduksen ohutsuolen limakalvolla vaurioittaen suolinukkaa.

Keliakia voi jäädä huomaamatta, koska se voi olla oireeton.

”Keliakia voi antaa itsestään hyvin selkeitä varoitusmerkkejä: esimerkiksi ripulointia, aneemisuutta, painon putoamista ja monenlaisia vatsaoireita. Nykyään jopa puolet uusista keliakiapotilaista on kuitenkin suoliston suhteen oireettomia, mikä tekee sairauden tunnistamisen huomattavasti hankalammaksi”, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova Terveystalosta.

Keliakia voi aiheuttaa niin nivelkipuja kuin migreeniä

Vatsavaivat on hyvin yleinen oire, jonka syytä voi olla vaikea määrittää. Terveystalon mukaan turvotuksen ja ripulin kaltaiset tuntemukset voivat johtua yhtä lailla stressistä kuin ärtyvästä suolesta, tulehduksellisesta suolistosairaudesta, syövästä kuin keliakiastakin – puhumattakaan monista muista syistä.

Keliakia on niin yleinen sairaus, että vatsaoireisen potilaan kohdalla sen mahdollisuus pyritään usein sulkemaan pois rutiininomaisesti. Oikotietä vatsavaivojen tulkitsemiseen ei ole, vaan keliakiadiagnoosi tehdään verikokeen avulla ja osalle myös suolentähystys suolinukan kunnon toteamiseksi on tarpeen.

Kaikki keliakian oireista kärsivät eivät kuitenkaan hakeudu lääkäriin. Vatsavaivat voivat olla lieviä, niistä voi vaivihkaa tulla osa normaalia arkea tai ne laitetaan esimerkiksi kuormittavan elämäntilanteen piikkiin ja toisilla vatsa ei vihoittele lainkaan.

”Keliakian vähemmän tunnettuihin seurauksiin lukeutuvat muun muassa aftat suussa, nivelkivut, osteoporoosi, kutiseva ja rakkulainen ihottuma, migreeni, epilepsia, kohonneet maksa-arvot ja hampaiden kiillevauriot”, Koivurova listaa.

Hoitokeinona gluteenin jättäminen kokonaan pois

Terveystalon mukaan moni vähentää gluteenia sisältävien tuotteiden syömistä, jos epäilee sairastavansa keliakiaa. Tämä voi helpottaa oireita ratkaisevasti, mutta keliaakikon suolistolle puolivillainen hoito ei riitä.

”Keliakian ainoa hoitomuoto on, ettei gluteenia nautita lainkaan, sillä pienikin määrä tekee tuhoja suolistolle. On aivan eri asia, jätetäänkö gluteeni pois kokonaan vai vähennetäänkö sitä vain”,
sanoo Terveystalon johtava ravitsemusterapeutti Mikko Rinta tiedotteessa.

”Keliakiaa sairastava tarvitsee täysin gluteenittoman ruokavalion, jonka laatiminen vaatii ravitsemusterapeutin osaamista”, hän jatkaa.

”Tätä ei kuitenkaan koskaan tehdä tietämättä koko oirekuvaa, vaan ruokavalio-ohjeistuksen tulee aina perustua lääkärin tutkimukseen. Näin toimitaan sen varmistamiseksi, ettei taustalla ole diagnosoimatonta suolistosairautta”, Rinta lisää.

Tiedostamaton keliakia voi aiheuttaa jopa masennusoireita ja hedelmättömyyttä

Tutkimuksiin hakeutumista ei kannata lykätä, jos epämääräiset, selittämättömä oireet piinaavat. Terveystalon mukaan vain osalla viljatuotteista oireita saavista ihmisistä on keliakia, mutta sairauden diagnosointi ei ole yhdentekevää, sillä tiedostamaton keliakia voi hoitamattomana aiheuttaa jopa masennusoireita, kuukautishäiriöitä, hedelmättömyyttä, hermosto-oireita, murrosiän viivästymistä sekä kasvuhäiriöitä lapsilla.

Jos omat oireet huolestuttavat, kannattaa hakeutua rohkeasti yleislääkärin tai gastroenterologian erikoislääkärin vastaanotolle. Jos olet jo saanut keliakiadiagnoosin, mutta ruokavalion sisältö mietityttää, kannattaa silloin hakeutua ravitsemusterapeutin vastaanotolle, jotta saat tarkempaa opastusta keliaakikolle sopivaan gluteenittomaan ruokavalioon.

Lisätietoa keliakista löydät esimerkiksi Keliakialiiton sivuilta. Keliakiaviikon tapahtumia löydät myös liiton sivuilta.

Kommentit

Kommenttia