Vegaanista ruokavaliota kokeileville tai vasta vegaaniseen ruokavalioon siirtyneille nämä tokaisut tulevat hyvinkin tutuksi.

Tammikuussa maailmalla vietetään Veganuarya, joka on yhdistelmä sanoista vegan ja January. Käytännössä se siis tarkoittaa vegaanista tammikuuta, jota Suomessa kannustetaan kokeilemaan koko tammikuun kestävällä vegaanihaasteella, jonka järjestää Oikeutta eläimille -yhdistys.

Vegaanihaasteeseen osallistuva saa päivittäin kuukauden ajan sähköpostiin uutiskirjeen, jossa on reseptejä ja käytännöllistä tietoa kasvissyönnistä. Halutessaan haasteeseen osallistuva voi saada myös oman tuutorin, joka auttaa haasteen aikana.

Vegaanihaastee toteutetaan nyt viidettä kertaa ja sen tavoitteena on tehdä kasvissyönnin kokeilemisesta mahdollisimman helppoa. Tänä vuonna haasteeseen on tarttunut jo yli 10 000 ihmistä ja mukana on julkisuudesta tuttuja henkilöitä, kuten muusikko Kasmir ja näyttelijä Riku Nieminen, joka toimii tammikuun haasteen kummina – voit lukea lisää haasteesta sekä osallistua siihen tai haastaa ystäväsi täällä.

Vegaaninen ruokavalio on kasvattanut koko ajan suosiotaan, mutta siitä huolimatta jos vegaanihaasteeseen tarttuu tai kokeilee vegaanista tai kasvispainotteisempaa ruokavaliota muuten vain, voi varautua siihen, että päätös herättää ihmettelyä ja kummastelua.

Veganuaryn kunniaksi brittilehti Metro listasi kysymyksiä ja tokaisuja, joita vegaanista ruokavaliota kuukauden ajan kokeilevat saavat tammikuun aikana kuulla, sekä nasevia vastauksia niihin. Suomalaista vegaanihaastetta kokeileville tai vegaaniseen ruokavalioon vasta siirtyneille samat toteamukset tulevat hyvin tutuksi.

1. ”Mutta mitä sitten syöt?” – Ruokaa, kuten kaikki muutkin.

2. ”Varmastikaan et saa tarpeeksi proteiinia?” – Muun muassa ähkinöissä, kvinoassa, siemenissä, tofussa ja soijassa on paljon proteiinia ja tasapainoista ruokavaliota noudattamalla sitä saa vegaaninakin tarpeeksi.

3. ”Joko sinulla on anemia?” – Vegaanit kyllä joutuvat huolehtimaan ruokavaliossaan olevan raudan määrästä, koska kehon on vaikeampi imeä itseensä kasviperäistä rautaa kuin eläinperäistä, mutta mahdotonta se ei ole.

4. ”Eikö se ole todella tylsää?” – Ei ole. Netti pursuaa erilaisia blogeja ja sivustoja, joilta saa vinkkejä ruoanlaittoon ja monissa ruokapaikoissa ja kaupoissa vegaanit tuotteet ovat lisääntyneet, että tammikuun aikana voi syödä vaikka joka päivä jotain erilaista.

5. ”Miten voit elää ilman pekonia?” – Se on helppoa. Vai tiedätkö jonkun vegaanin kupsahtaneen, kun ei ole saanut pekonia?

6. ”Haittaako sinua, jos syön seurassasi pihvin/juustoa/jotain muuta eläinperäistä?” – Tämä tuskin haittaa ketään vegaania, sillä jokainen ihminen tekee itse omat valintansa.

7. ”Miten voit syödä salaattia jatkuvasti?” – Näin ei suinkaan ole. On olemassa paljon muutakin ruokaa, joka on vegaania eivätkä kaikki ole mitään terveellistä syötävää – herkkuosastoltakin kun löytyy vegaanisia karkkeja, suklaata, keksejä ynnä muuta.

8. ”Kuulin, että kasvitkin tuntevat kipua…” – Metro huomauttaa, että tätä ei ole todistettu.

9. ”Minulla ei ole mitään käsitystä, minkälaista ruokaa sinulle tarjoan.” – Tältä tilanteeltahan voi toki välttyä, kun kysyy vegaanilta itseltään suosituksia.

10. ”Miksi teet näin?” – Moni saattaa osallistua vegaanihaasteesen vain kokeillaakseen, pystyykö siihen tai he haluavat elää terveellisemmin yhden kuukauden ajan. Myös halu olla kiltimpi eläimiä ja ympäristöä kohtaan on monella vegaanisen ruokavalion kokeilun taustalla.

11. ”Eikö sinulla ole koko ajan nälkä?” – Ei ole. Kun nälkä iskee, silloin syödään ja vaihtoehtoja riittää, kuten kohdasta 4. ilmenee.

12. ”Sinulla on varmasti monien vitamiinien puutos..?” – Vegaanihaastetta tai Veganuarya kokeileva syö todennäköisesti niin paljon enemmän kasviksia ja hedelmiä, että saa vitamiineja tarpeeksi.

13. ”Vegaaninen ruoka on outoa.” – Tämä ei pidä paikkaansa, sillä niin monta erilaista suosittua ruokaa ja annosta on mahdollista toteuttaa myös vegaanisena versiona.

14. ”Vegaaninen ruoka ei ole hyvästä ympäristölle.” – Metron mukaan on totta, että tiettyjen viljelykasvien intensiivinen viljely voi olla pahasta ympäristölle, mutta tästä iso osa on tarkoitettu ruoaksi eläimille. Ihmisten ruoaksi tarkoitettujen syötävien viljely on paljon merkityksettömämpi vaikutukseltaan kuin karjan ruoaksi viljellyt viljelykasvit.

Lähde: Metro


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.

Kommentit

Kommenttia