Jos olet joskus rakastunut, tiedät että silloin tuntuu siltä, kuin mahassa olisi perhosia.

Kyse ei tarvitse olla vielä edes rakastumisesta, vaan pelkkä ihastuminenkin voi ”tuoda” mahaan perhosia. Se voi olla se ensimmäinen hetki, kun huomaa, että toinenkin onkin aika ihana. Kyseessä ei ole vain kuvitelma perhosten tuntemisesta, vaan mahassa tapahtuu ihan oikeasti jotain, kun rakastuu tai ihastuu.

Mikä aiheuttaa perhosten tunteen mahassa?

Tämän tunteen perhosista voivat laukaista sekä ulkoiset että sisäiset tekijät. Perhoset voivat lennellä mahassa sekä silloin, kun on hermostunut tulevasta, että kun olet seksuaalisesti kiihottunut. Näin käy usein sellaisen seurassa, johon on ihastunut tai rakastunut.

Selitys löytyy myös tieteestä. Tunne perhosista mahassa saattaa johtua kehon keskushermostossa lisääntyneestä noradrenaliinin eli norepinefriinin tasosta. Sitä vapautuu sekä stressin että toisen ihmisen vetovoiman takia. Vaikka se liittyy ensisijaisesti vaaraan ja pelkoon, liittyy se myös romanttiseen vetovoimaan.

Kun norepinefriinin taso lisääntyy, syke nousee ja olo tuntuu virkeämmältä ja energisemmältä. Jotkut saattavat jopa menettää ruokahalunsa. Silloin voi olla sellainen tunne, että mahassa on perhosia.

Lähde: Shape