Kun laihduttaa, on tärkeää tehdä niin terveellisellä tavalla.

Laihduttaminen voi olla hyvästä ihmiselle hänen hyvinvointinsa ja terveytensä kannalta, mutta joskus kilojen karistaminen voi mennä liian pitkälle. Women’s Healthin mukaan voi olla jopa vaikea huomata merkit siitä, että olet laihtunut liian paljon.

Jotta tietäisit, milloin liika on liikaa, on alle listattu merkkejä siitä, että dieettisi on saattanut niin sanotusti lähteä lapasesta.

Women’s Healthin mukaan jos nämä merkit kuulostavat tutulta, kannattaa tarkistaa omaa päivittäistä ruokavaliota ja jutella asiasta lääkärin kanssa. Vaikka nämä voivat olla merkkejä liiallisesta laihdutamisesta, ne voivat olla myös muiden tilojen oireita.

Olet jatkuvasti väsynyt

Voi olla laihdutuskuurisi syy, jos huomaat haukottelevasi kesken kokousten ja haet lisäkupin kahvia, jotta selviät iltapäivän askareista.

”Liian vähäinen kaloreiden ja ravintoaineiden määrä voi johtaa heikotukseen ja väsymykseen”, kertoi ravitsemusterapeutti Ilyse Schapiro Women’s Healthille.

Lääkäri Darla Klokeid myötäili Schapiroa ja sanoi, että saatat huomata väsyväsi nopeasti.

”Sinulla ei välttämättä ole enää samanlaista sietokykyä yleisiin aktiviteetteihin, kuten portaiden kävelemiseen”, Klokeid totesi.

Energiasi on hukassa normaaleihin askareisiin

Klokeidin mukaan jos väsynyt nopeasti rutiiniaskareiden parissa, kuten kotitöiden tai perustreenisi kanssa, on se merkki siitä, että olisi aika rauhoittaa laihduttamista. Tämä pätee painostasi huolimatta.

”Saatat olla ’normaalipainoinen’, mutta jos laihdut enemmän kuin noin kilon viikossa, saatat kokea muun muassa väsymystä. Jos tunnet olosi pyörryksissä olevaksi ja heikoksi jatkuvasti, et silloin saa tarpeeksi kaloreita”, Klokeid kertoi.

Kuukautiskiertosi on sekava

Schapiron mukaan häiriöt kuukautiskierrossa ovat yksi merkki lisää siitä, että et saa tarpeeksi kaloreita tai ravintoaineita. Laihduttaminen ja aterioiden jättäminen väliin ovat myös korreloineet epäsäännöllisen kierron kanssa ja Women’s Healthin mukaan vitamiininpuutostilat voivat aiheuttaa PMS-oireita, kuten ärstyneisyyttä, ummetusta ja turvotusta.

Olet huonompaakin huonommalla tuulella

”Saatat huomata olevasi ärtynyt, vihainen tai masentunut. Aivosi etenkin tarvitsevat oikeat rakennuskappaleet välitäjäaineiden tekoon pitääksesi mielialasi normaalina”, Klokeid sanoi.

Jos et saa tareeksi oikeita ravintoaineita, aivosi eivät toimi niin hyvin kuin pitäisi.

Sinua palelee jatkuvasti

Jos jatkuvasti kääriydyt viltin mutkaan, voi syynä olla aineenvaihduntasi. On normaalia menettää jonkin verran luonnollista eristettä, rasvaa, kun laihdut. Women’s Healthin mukaan kuitenkin jos todella vähennät kaloreiden määrää, voi aineenvaihduntasi kompensoida sitä hidastumalla, mikä voi saada sinut tuntemaan olosi jatkuvasti kylmäksi.

Näytät riutuneelta

Lääkäri Eric Bravermanin mukaan jos näytät kasvoistasi riutuneelta, olet saattanut laihtua liikaa.

”Kun teent töitä potilaiden kanssa laihduttamisen merkeissä, työskentelen myös lihasten lisäämisen kanssa. Kun suurin osa ihmisistä laihtuu liian nopeasti, he menettävät vartalosta vettä ja samalla heidän kehonsa ahmii lihasta”, Braverman selitti Women’s Healthille.

”Se voi saada heidät näyttämään riutuneelta kasvoista”, hän lisäsi.

Ihosi on löysä

Pienempi lukema vaa’alla ei välttämättä tarkoita, että kroppasi on timmimpi ja sirompi. Bravermanin mukaan äkillinen lihasten menettäminen voi olla syypää yleiseen löysyyteen ja sekä hoikat että ylipainoiset voivat omata löysää nahkaa, jos laihtuvat liian nopeasti.

Hiuksia irtoaa enemmän

Bravermanin mukaan jos olet laihtunut liian paljon, olet myös saattanut menettää paljon vesipainoa, mikä voi aiheuttaa nopeaa hiustenlähtöä. Ja myös se, mitä syöt ja mitä et syö, voi vaikuttaa hiuksiisi. Hiukset rakentuvat keratiinista, joka on proteeini.

”Tietyt dieetit voivat aiheuttaa hiustenlähtöä, kuten dietiit, joissa ei ole proteiinia”, Braverman totesi.

Raudan, niasiinin sekä omega-3- ja omega-6-rasvahappojen puute voi myös johtaa vähempään hiusmäärään.

Women’s Health muistuttaa, että tunnet itse vartalosi parhaiten, joten jos jokin tuntuu olevan hassusti, älä epäröi selvittää sen syytä lääkärin kanssa.

Lähde: Women’s Health