Liikunnasta on iloa terveyden ja mielialan lisäksi myös muistille etenkin heillä, joilla on todettu lievä kognitiivinen heikentyminen.

Riittävän liikunnan merkitystä terveydelle ja hyvinvoinnille ei voi korostaa liikaa. Yksi tutkimus on paljastanut lisäsyyn sille, miksi liikunta kannattaa: jo kahdesti viikossa kuntoilemalla voi auttaa estämään dementiaa.

The Independentin mukaan neuvot liikunnan merkityksestä muistille ovat lähtöisin American Academy of Neurologylta, joka päivitti ohjeitaan heille, joilla on lievä kognitiivinen heikentyminen, MCI. Kyseinen aivosairaus voi johtaa dementiaan ja sen oireisiin kuuluvat muun muassa ongelmat kielen, muistin ja päätöksenteon kanssa.

Vaikka nämä sairaudet ovat erilaisia (MCI-potilaiden oireet ovat lievempiä kuin dementiaa sairastavilla), ovat ne läheistä sukua. The Independentin mukaan esimerkiksi MCI:tä sairastavilla voi olla haasteita vaikeissa tehtävissä, kun taas dementiaa sairastavilla voi olla vaikeuksia helpommissa toimissa, kuten itsensä pukemisessa.

Sekä dementia että MCI ovat yleisesti yhdistetty ikääntymiseen ja The Independentin mukaan uudet ohjeet väittävät, että säännöllinen aerobinen kuntoilu voi auttaa heitä, joilla on MCI, toimimaan oireidensa kanssa ja estämään niitä etenemästä.

Mayo Clinicin tutkimusryhmän kuuden kuukauden mittaisten tutkimusten mukaan tämä johtuu siitä, että kuntoilu voi tehostaa muistia.

”On jännittävää, että kuntoilu voi auttaa parantamaan muistia tässä vaiheessa, koska se on asia, mitä suurin osa ihmisistä voi tehdä ja sillä on tietysti yleisiä terveyshyötyjä”, tutkimusta johtanut Ronald C. Petersen Minnesotan Rochesterin Mayo Cliniciltä kommentoi.

Hän lisäsi, että MCI:n ja dementian vahvan kytköksen vuoksi varhainen MCI:n diagnoosi on merkittävä.

”Kuntoilu voi hidastaa vauhtia, jolla lievä kognitiivinen heikentyminen voisi edetä dementiaksi”, Petersen sanoi.

”Jos sinä tai muut ovat huomanneet sinun olevan unohtelevainen ja sinulla on vaikeuksia monimutkaisten tehtävien kanssa, kannattaisi sinun käydä lääkärin luona arvioitavana ja olla olettamatta, että kyse on vain normaalista ikääntymiseen liittyvästä asiasta”, hän lisäsi.

Petersen neuvoo kävelemään tai hölkkäämään 150 minuuttia viikossa, jos se on mahdollista. Ihanteellista olisi 30 minuuttia viisi kertaa tai 50 minuuttia kolme kertaa, mutta hyötyjä hänen mukaan saa jo liikkumalla kahdesti.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: The Independent