Tutkimuksessa selvitettiin, miten levoton liikehdintä, tutkimuksen tapauksessa toisen jalan taputtelu vasten lattiaa, vaikuttaa terveyteen.

Levottomasti liikehtivät ihmiset voivat ärsyttää ympärillään olevia ihmisiä esimerkiksi jatkuvalla kynän naputuksella pöytää vasten tai jalan heiluttelulla tai taputtelulla lattiaa vasten. Tämä ärsyttävä tapa voi kuitenkin olla hyvästä terveydelle.

Daily Mailin mukaan tutkimus on tuonut ilmi, että jopa lievä jalan taputtelu lattiaan tai peukaloiden pyörittely voi dramaattisesti vähentää sydän- ja verisuonitaudin riskiä. Tutkijat uskovat, että se voisi olla vastaus sydämen terveyden tehostamiseen aikana, jolloin niin monet viettävät paljon aikaa istumalla työpisteensä ääressä.

”Monet meistä istuvat tunteja kerrallaan, olipa kyse sitten lempiohjelman jaksojen katsomisesta putkeen tai työskentelystä tietokoneella. Me halusimme selvittää, voisiko pieni määrä jalan levotonta liikehdintää estää jalan verisuonten toiminnan laskua, mitä pitkittynyt istuminen aiheuttaa”, tutkimusta tehnyt ravitsemuksen ja liikuntafysiologian apulaisprofessori Jaume Padilla Missourin yliopistosta sanoi.

”Vaikka oletimme levottoman liikehdinnän lisäävän verenkiertoa alaraajoihin, olimme melko yllättyneitä saatuamme selville, että se riittäisi estämeen valtimoiden toiminnan laskua”, Padilla lisäsi.

Verenkierto parempi levottomasti liikutellussa jalassa

Tutkijat vertasivat 11 terveen miehen ja naisen jalkojen verisuonten toimintaa ennen ja jälkeen kolmen tunnin istumisen.
Istumisen aikana osallistujia pyydettiin liikuttelemaan toista jalkaa niin, että taputtelivat jalkaansa lattiaa vasten minuutin ajan ja sitten antoivat sen olla paikoillaan neljä minuuttia, kun taas toinen jalka oli koko ajan paikoillaan – keskimäärin osallistujat liikuttelivat jalkaansa 250 kertaa minuutissa.

Mitattuaan osallistujien verenkiertoa istumisen jälkeen, tutkijoille ilmeni, että levottomasti liikutellun jalan verenkierto oli paljon korkeampi kuin toisessa jalassa ja aloillaan olleessa jalassa verenkierto oli hidastunut.

Daily Mailin mukaan tutkijat tulivat siihen johtopäätökseen, että tämä pieni liikehdintä voi auttaa stimuloimaan verisuoniterveyttä. Tosielämässä tutkijat suosittelevat taputtelemaan kumpaakin jalkaa lattiaan verenkierron tehostamiseksi.

Ei korvaa kävelemistä ja työpisteeltä nousua

Tutkijat kuitenkin huomauttivat, että toimistotyöntekijöiden ei pitäisi mieltää levotonta liikehdintää sopivana korvikkeena kävelemiselle ja jokaisen pitäisi koettaa nousta ylös työpisteltään hetkeksi aina silloin tällöin.

”Sinun pitäisi koettaa pitää taukoa istumisesta niin paljon kuin mahdollista joko seisomalla tai kävelemällä”, Padilla kertoi Daily Mailin mukaan.

”Mutta jos olet jumissa tilanteessa, jossa käveleminen ei ole mahdollista, levoton liikehdintä voi olla hyvä vaihtoehto. Mikä tahansa liike on parempi kuin täysin paikkallaan oleminen”, hän päätti.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täältä.

Lähde: Daily Mail