Lasillinen viiniä tai tuopillinen olutta päivässä voi viedä vuosia pois elämästäsi, varoittaa tutkimus

Tutkimusta tehneet vaativat maailmanlaajuista alkoholinkäytön riskirajojen alentamista.

Juomalla enemmän kuin lasillisen viiniä tai oluen päivässä voit viedä vuosia pois elämästäsi, selviää The Independentin mukaan yhdestä laajimmasta alkoholin haittoihin perehtyneestä tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan jopa alhaisella alkoholinkäytöllä on merkittäviä terveysriskejä.

The Independentin mukaan juomalla yli riskirajojen, Iso-Britanniassa noin viisi keskikoista (175 ml) lasillista viiniä tai viisi painttia 4% olutta, elimikä lyheni ja erilaisten sairauksien riski kasvoi. Suomessa kohtalaise riskin taso on miehillä 14 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa ja yksi alkoholiannos vastaa 33 cl keskiolutta, 12 cl mietoa viinitä tai 4 cl väkeviä.

Säännöllisesti juomalla yli kymmenen annosta viikossa elinajanodote väheni jopa kahdella vuoella tai jopa viidellä vuodella heillä, jotka joivat 17 annosta tai enemmän. Jokainen puolikas paintti yli alhaisen riskirajan vastaa tutkijoiden mukaan noin 15 minuuttia vähemmän elinaikaa.

Seurattuaan 600 000 alkoholia nauttivan tapoja 19 maasta tutkijat ovat nyt vaatineet maailmanlaajuista riskirajojen alentamista. The Independentin mukaan he ovat vaatineet myös parempaa tietoisuutta lääkärien keskuuteen siitä, että jopa ”turvarajojen” alla pysymisellä on riskinsä.

The Lancetissa julkaistu tutkimus paljasti kuitenkin, että kohtuullisesti alkoholia käyttävillä oli 20 prosenttia alhaisempi määrä ei-kohtalokkaita sydänkohtauksia.

”Mutta tämä täytyy tasapainoittaa vasten korkeampaa riskiä liittyen muihin vakaviin – ja mahdollisesti kuollettaviin – sydän- ja verisuonisairauksiin”, tutkimusta johtanut tohtori Angela Wood Cambridgen yliopistosta kommentoi.

The Independentin mukaan alkoholin nauttiminen millä tahansa tasolla oli kytköksissä korkeampaan riskiin saada halvaus, sydämen vajaatoimintaan, kohtalokas verenpainetauti ja kohtalokas aneurysma. Riskit kasvoivat juodun alkoholin määrän mukana ja ylitettyä viisi annosta viikossa -rajan vähentyminen sydänkohtauksissa tai muut hyödyt tehtiin tyhjäksi.

Eroavaisuudet sydänkohtauksissa j amuissa sydän- ja verisuonisairauksissa ajatellaan johtuvan alkoholin erilaisesta vaikutuksesta verenpaineeseen ja kehossa kiertäviin kolesterolityyppeihin.

”Avainviesti kansanterveydelle tällä tutkimuksella on se, että jos juot jo alkoholia, juomalla vähemmän voit auttaa itseäsi elämään pidempään ja laskea riskiäsi erilaisiin sydän- ja verisuonisairauksiin”, Wood sanoi.

The Independentin mukaan noin puolet tutkimukseen osallistuneista sanoi juovansa yli 100 grammaa viikossa -turvarajan, mikä vastaa suurin piirtein suositusrajoja Iso-Britanniassa, Kanadassa ja Ruotsissa. Vastaavasti Yhdysvalloissa suositellaan, ettei viikossa ylitettäisi 196 grammaa, noin 11 lasillista viiniä, ja alhaiset riskirajat Italiassa, Portugalissa ja Espanjassa ovat noin 150 grammaa alkoholia.

”Lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten täytyy ottaa huomioon tämä viesti ja välittää se potilailleen. Tämä tutkimus on osoittanut, että juomalla alkoholia sellaisia määriä, joiden on uskottu olevan turvallisia, ovatkin kytköksissä alhaisempaan elinajanodotteeseen ja lukuisiin haitallisiin terveysseurauksiin”, tutkimuksen tekoon osallistunut tohtori Dan Blazer Duken yliopistosta kertoi.

Voit tutustua tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: The Independent


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.