Aika moni on laihduttanut ainakin jossakin vaiheessa elämää. Moni valitettavasti lihoo laihduttamisen jälkeen uudelleen ja edessä on taas uusi laihdutuskausi.

Tällainen jojo-laihduttaminen on Fatherly-sivuston mukaan erittäin vaarallista. Sen kerrotaan olevan jopa vaarallisempaa kuin ylipaino. Uutisen mukaan on hyvä unohtaa esimerkiksi atkins-, paleo- ja ketodieetit, jos tavoitteena on elää terveellisesti. Vuoron perään laihtuminen ja lihominen sotkee suoliston toimintaa, sekoittaa aineenvaihdunnan eikä se tee hyvää mielenterveydelle. Tässä alla on lisää syitä, joiden takia jokin niukka ja uudenlainen ruokavalio ei ole hyvä laihdutustapa.

Tämän vuoksi niukka ruokavalio ei edes laihduta kovin hyvin

Jos noudatetaan jotain ruokavaliota, joka ei ole itselle se normaali ruokavalio, keho ei enää kykene suorittamaan kunnolla edes yksinkertaisia toimintoja. Näin käy, koska aineenvaihdunta menee sekaisin eikä keho saa tarpeeksi energiaa. Tällä tavalla ei edes laihdu kovin helposti. Kun yhtäkkiä ei syödäkään sitä energiamäärää kuin ennen, sekaisin mennyt keho ei enää polta kaloreita yhtä hyvin kuin ennen. Sen takia ei laihdukaan kovin nopeasti. Mutta kun lopettaa niukan ruokavalion, keho onneksi palaa nopeasti normaalitilaan.

Laihduttaminen ei tee suolistolle hyvää, joten laihdutus voikin kiihdyttää lihomista

Monet lihovat laihtumisen jälkeen entistä lihavammiksi. Tutkimuksen mukaan sille löytyy hyvä selitys. Aina kun laihtuu tai lihoo, muuttuu moni kehossa oleva asia huonompaan suuntaan esimerkiksi verensokeri, verenpaine ja kolesteroli sekä suolistossa olevat bakteerit. Kun paino nousee, kehittyy samalla enemmän sellaisia suolistobakteereja, jotka tukevat painnonnousua. Mutta kun laihtuu, niitä häviää suhteessa vähemmän kuin painnonnousun aikana. Jos paino alkaa nousta nopeammin kuin näiden suolistobakteerien määrä ehtii tasaantumaan, kiihtyy painnonnousu. Silloin lihoo nopeammin kuin ennen, joten paino voi helposti nousta korkeampiin lukuihin kuin ennen.

Laihduttaminen ei tee hyvää mielenterveydelle

Jos laihtuu ja taas lihoo ennen kuin taas aloittaa laihduttamisen, se voi aiheuttaa masennusta. Samalla itsetunto voi heikentyä ja serotoniinin tuotanto vähenee. Serotoniini on vastuussa monien tärkeiden asioiden säätelystä, kuten mielialasta, unesta ja ruokahalusta. Silloin mitä alakuloisemmalta tuntuu, sitä enemmän tekee mieli syödä. Ja silloin lihoo, jonka alkuperäinen syy voi löytyä siitä, että on kokeillut laihduttamista.

Laihdutus jättää kehoon vääränlaista rasvaa

Kun laihduttaa, alkaa vatsaan kasaantua sellaista rasvaa, joka on terveyden kannalta erittäin huonoa rasvaa. Se aiheuttaa mm. sydänsairauksia, diabetesta sekä kehoon tulehduksia. Jos paino vaihtelee, tämän sisäelinten rasvan määrä vain kasvaa, joten terveysongelmia voi saada entistä helpommin. Sellaisia saa siten helpommin kuin olisi vain pysynyt ylipainoisena.

Näin voit laihduttaa siten, että et lisää riskiä näille edellä mainituille asioille

Jos laihdut, etkä liho enää takaisin, se on parempi vaihtoehto kuin jäädä ylipainoiseksi. Tämä asia pitää saada kerralla kuntoon, jotta et joudu vaarallisen jojolaihduttamisen kierteeseen. Ruokavaliota ei kannata muuttaa radikaalisti, kuten esimerkiksi atkins-dieetissä tehdään. Sen sijaan kannattaa pienentää annoskokoa, joka ei häiritse kehosi toimintaa niin suuresti kuin koko ruokavalion muutos. Pudota annoskokoa esimerkiksi 10 % jokaisella ateriallasi.

Syö sitä mistä tykkäät, mutta vähän eri tavoin valmistettuna

Jos pidät lihasta ja perunasta, ei kannata edes yrittää siirtyä vegaaniseen ravintoon, ainakaan laihduttamisen takia. Syö lihaa ja perunaa, mutta valmista ne itse. Jos sinulla on tapana hakea noutoruokaa, et voi tietää kuinka paljon saat sen mukana haitallista rasvaa ja suolaa. Valmista ruokasi itse. Käytä vähärasvaista lihaa ja keitä perunoita. Jalostetussa ruuassa on enemmän kaloreita ja vähemmän hivenaineita.

Paino ei kerro kehossasi olevan rasvan ja lihasten määrää

Puntarissa olevat luvut kertovat paljonko painat, mutta ei sitä kuinka suuret hauiksesi ovat tai kuinka hyvässä kunnossa sydämesi ja keuhkosi ovat. Eikä se kerro sitäkään, kuinka suuri osa kehostasi on rasvaa tai lihasta. Jälkimmäistä näistä pitää tavoitella saamaan enemmän. Sen takia kannattaa lopettaa huomionkiinnitys vaa’an numeroihin ja sen sijaan aloittaa lihasten lisääminen.

Tasapainoita lautaseltasi löytyvät ravintoaineet sopivaan suhteeseen

Olet varmasti kuullut ruokapyramidista? Se on edelleen se paras tapa täyttää lautanen ruualla. Kun täytät lautaselle sopivan määrän proteiinia, tärkkelystä ja vihanneksia, ei kaloreitakaan tarvitse kovin tarkkaan laskea. Kun syöt ruokapyramidin mukaan, on käytännössä mahdotonta syödä liikaa.

Lähde: Fatherly